شرایط مرخصی زایمان برای مردان
این روزها به علت تبلیغ دولتمردان برای فرزند آوری و افزایش جمعیت، نهتنها شرایط مرخصی زایمان برای زنان بهتر شده، بلکه مرخصی زایمان مردان نیز تعریف شده است. برای مثال در سال 1392 بود که مرخصی زایمان از 6 ماه به 9 ماه افزایش یافت. البته این قانون در بسیاری از ادارات و شرکتها به اجرا در نیامد.
آیا مرخصی زایمان به مردان هم تعلق میگیرد؟
یکی از ابهامات و پرسشهای متداول در بین افرادی که قصد بچهدار شدن دارند، در خصوص مرخصی زایمان است. جالب است بدانید، درصورت زایمان، مرخصی زایمان به مردان هم تعلق میگیرد که به آن مرخصی تشویقی میگویند.
مدت مرخصی زایمان مردان چقدر است؟
قطعا برایتان جالب است بدانید مدت زمان مرخصی برای مردانی که همسرانشان زایمان دارند، چقدر است. مرخصی زایمان مردان تنها سه روز است که در حال حاضر مخالفان زیادی برای این موضوع وجود دارد.
شرط استفاده از مرخصی زایمان مردان چیست؟
شرط استفاده از این مرخصی این است که همسرانشان شاغل بوده و در آن مدت از مرخصی زایمان خود استفاده کنند. در صورتی که زنان شاغل نبوده یا از مرخصی خود استفاده نکنند، آقایان نیز نمیتوانند از این مرخصی بهره ببرند.
مرخصی زایمان در تامین اجتماعی
بر اساس قوانین تنظیم خانواده به زنان باردار و شاغل و بیمه شده تامین اجتماعی به مدت 9 ماه مرخصی زایمان تعلق میگیرد. این مرخصی، سایر مرخصیهایی را که فرد میتواند در طول کار خود بگیرد، تحت تاثیر قرار نمیدهد. به دلیل سیاستهایی که در ایران برای افزایش جمعیت گرفته شده، علاوه بر مرخصی زایمان، کمک هزینه بارداری نیز به افراد اختصاص داده میشود.
آیا کمک هزینه زایمان به مردان هم تعلق میگیرد؟
یکی از مسائل بحث برانگیز کمک هزینه زایمان برای مردان است. متاسفانه یا خوشبختانه کمک هزینه زایمان فقط به شخص اصلی بیمه شده تعلق میگیرد. البته باید بدانید که در قانون تامین اجتماعی کمک هزینه زایمان باید برای زنان و همسرانشان وجود داشته باشد. اما در حال حاضر این قانون اجرا نشده و کمک هزینه زایمان فقط به زنان تعلق میگیرد.
مرخصی زایمان مردان در کشورهای دیگر به چه صورت است؟
باید بدانید مرخصی زایمان مردان در هر کشور شرایط و قواعد مخصوص به خود را دارد. برای مثال در ایران این مرخصی سه روز است؛ اما در کشورهای دیگر شرایط بهتری وجود دارد، برای مثال در کانادا، مرخصی زایمان مردان بین 5 تا 8 هفته بوده. در انگلیس دو هفته، ژاپن 52 هفته و اسپانیا 12 هفته است. شرایط و قواعد استفاده از این مرخصیها در کشورهای مختلف باهم متفاوت است
کلام آخر
در حال حاضر در بخش خصوصی، مرخصی زایمان به آقایان داده نمیشود. این مرخصی در قانون به آقایانی که همسرانشان شاغل بوده یا به هر دلیل از این مرخصی استفاده نکردهاند، تعلق میگیرد. این مرخصی اجباری بوده و اگر پدر شرایطی را که اعلام شد، داشته باشد، باید در همان زمان تولد فرزند از آن مرخصی استفاده کند. اگر بنا به هر دلیل امکان استفاده از این مرخصی را نداشته باشد، مرخصی سوخت میشود و قابلانتقال به زمانی دیگر و قابل ذخیرهسازی نیست.