سیاست سخنرانی محور مسئولان، منافع ملی ایران را به باد می دهد

  شنبه، 01 بهمن 1401 ID  کد خبر 239096
سیاست سخنرانی محور مسئولان، منافع ملی ایران را به باد می دهد
لفاظی های اخیر دوول دوست و دشمن بر علیه منافع ملی و تمامیت ارضی کشورمان هنوز آن طور که باید و شاید پاسخی از جانب مسئولان ذیربط دریافت نکرده است. اما نکته اساسی، ریشه های این لفاظی ها و دلیل تداوم آن ها است. ساعدنیوز در گفتگو با دکتر حشمت الله فلاحت پیشه استاد روابط بین الملل به این موضوع پرداخته است.

به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعدنیوز، دکتر حشمت الله فلاحت پیشه استاد روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبایی و رئیس اسبق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ساعدنیوز و در واکنش به لفاظی های اخیر مقامات عراقی، چینی و کره ای درباره ایران گفت: در چند هفته اخیر، یا به عبارتی، در چند روز اخیر، چند تا غافلگیری اساسی برای مسئولان سیاست خارجی کشور شکل گرفت که عملاً چه رئیس جمهور و چه مسئولان دیگر، توضیحی درباره آن، نمی توانند بدهند. فقط در سطح وزارت خارجه توضیحاتی درباره آن ارائه شد. شاید مهمترین موضوع، موضع رئیس جمهور چین در جمع کشورهای عربی بود که به گونه ای بی سابقه از خط قرمز جغرافیای سیاسی ایران گذشت. بعد از آن در موضوع "خلیج عربی" که عراقی ها مطرح کردند و در جمع رقاصه های عراقی ای که شاید اگر ایران نبود، الان باید جلوی پای داعشی ها می رقصیدند، به ایران و خلیج فارس توهین شد. سومین مورد هم رئیس جمهور کره بود، که در امارات به نوعی سعی کرد ایران را شبیه کند به دشمنان کره و شبیه سازی هایی صورت گرفت و توضیحی هم که پس از آن داده شد، در همان چارچوب خاص کشورهای شرق آسیا ارائه گردید و به نظر من، اصل قضیه را جبران نکرد.

دکتر فلاحت پیشه افزود: البته به این قضیه، یک چیز طولانی مدت تر اضافه کنیم، کاری که کسانی مثل زلنسکی می کنند. زلنسکی متفاوت است، چون خودش را در جمع دشمنان ایران قرار داده است. ولی به گونه ای عمل می کند تا یک اجماع علیه روسیه شکل دهد، سعی دارد تا ایران را در جنگ اوکراین سهیم کند. عملاً بیشترین تجمع تسلیحاتی را ما در تاریخ جنگ های دنیا، امروز در اوکراین شاهد هستیم، اما فقط اسم ایران مطرح می شود. متأسفانه، ایران در موضع هدف یا سیبل واقع شده و این اتفاق شکل گرفته است.

رئیس اسبق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به این که ما نباید در قبال این رویدادها، انتظار برخورد احساسی از سوی مقامات کشورمان را داشته باشیم، افزود: مقامات کشور ما نباید با این موضوع برخورد احساسی داشته باشند. آن چیزی که اتفاق افتاده است، نشان می دهد که ما نیازمند تغییرات راهبردی در سیاست خارجی مان هستیم. در سیاست خارجی، ما باید اصلی به نام منافع ملی تعریف کنیم و این، اصل اساسی برای ما باشد. این کاری است که دیگران انجام می دهند و چون ما این کار را انجام ندادیم، همواره مسئولان کشور ما، در مقابل عملکرد کشورهای دیگر طبق منافع ملی "خودشان" غافلگیر می شوند.

استاد روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبایی تهران با تصریح این نکته که شاید با یک دید واقع گرایانه عملاً خود این کشورها و مقامات به خودشان خُرده نمی گیرند، چون منافع ملی خودشان را می بینند، گفت: در دنیای امروز منافع ملی متکثر و متنوع شده است. در واقع، کشورها یک ارزیابی دقیق صورت می دهند. در ارزیابی ای که به مسئولان سیاست خارجی کشورها اعم از رؤسای جمهور و وزرای خارجه و دیگر مقامات داده می شود، در این ارزیابی، هر کدام از کارشناسان گزارش خودشان را ارائه می دهند. به طور مثال، کارشناس اقتصادی به رئیس جمهور چین، رئیس جمهور عراق یا رئیس جمهور کره یا دیگران اعلام می کند که ایران چه جایگاهی در اقتصاد دنیا و منطقه دارد و چه جایگاهی، کشورهای عربی دارند. این کارشناس، پیشنهادش را بر همین اساس ارائه می دهد و می گوید که اتخاذ چه موضعی به سود اقتصاد کشور خودش است. البته کارشناس نظامی هم گزارش خودش را ارائه می دهد؛ کارشناس فرهنگی هم گزارش خودش را می دهد؛ و بعد از آن، مقامات سیاسی کشورها، موضع می گیرند. و در ازای موضع خودشان، منافع ملی کشور خودشان را تنظیم می کنند. این اتفاق در ایران برعکس است. در ایران، مسئولان سیاست خارجی ما ابتدا سخنرانی می کنند، و چه بسا اشتباهاتی هم در سخنرانی داشته باشند! کارشناسان زیردست آنها موظف می شوند که این اشتباهات را لاپوشانی یا توجیه کنند. چه بسیار سخنگوهایی که در ایران به دنبال توجیه اشتباهات یا ادعاهای عمل نشده مافوق خود می روند.

دکتر فلاحت پیشه با تأکید بر این که راهبرد باید اینگونه عوض شود که در حوزه های مختلف سیاست خارجی، ما اجازه بدهیم که جای کارشناسان ذهن خوان و چاپلوس به مشاوران منطقی و واقع گرا داده شود، افزود: مشاوران منطقی و واقع گرا دیگر به خواندن ذهن مسئول یا گوش دادن به سخنرانی مسئول متمرکز نیستند، یا مشغول تداوم برخی اشتباهات مسئول نخواهند بود. این کارشناسان و مشاوران منطقی و واقع گرا بدون هیچ تعارفی و صرفاً بر پایه منافع ملی پیشنهاد خودشان را باید به مسئولان بدهند و مسئولان نیز باید بر پایه همین پیشنهاد عمل کنند. این کاری است که در دنیا صورت می گیرد هرچند در نزد مسئولان سیاست خارجی ایران، این کار غریب هست. چه بسیار هزینه هایی که به کشور ما تحمیل شد، ولی منافعی برای کشور ما نداشت! هزینه بسیاری از چالش های کشورهای عربی در منطقه بر دوش ایران افتاد، ولی سود آن را دیگران بردند. به عنوان مثال، درهمین عراق، کسانی که سعی در برهم زدن آرامش و ثبات و حتی تمامیت ارضی عراق را داشتند، الان بیشترین مناسبات اقتصادی را با عراق دارند. ولی ایرانی که در عراق خون داد، پول هزینه کرد، الان روز به روز جایگاه اقتصادی خودش را از دست می دهد. به عنوان مثال، در حوزه انرژی، نگاه تجاری ایران در مقابل نگاه تولیدی عراق، و متحدان تازه آن، در حال شکست است! ایران انرژی اعم از برق و گاز را به عراق صادر می کند. ولی عراقی ها با یک سیاست منطقی و با تعامل مؤثرتر با متحدان جدیدشان، تولید انرژی را در دستور کار خودشان قرار می دهند. معنای این رویداد آن است که سیاست تجاری ایران با شکست مواجه می شود، و جای آن، سیاست تولیدی عراق و متحدان جدیدش شکل می گیرد. بنابراین، وابستگی عراق به ایران در حوزه انرژی روز به روز کم و کمتر می شود.

دکتر حشمت الله فلاحت پیشه در ادامه با اشاره به موضوع حیاتی برجام، افزود: بارها امثال بنده فریاد زدیم که اجازه ندهیم منافع ایران قربانی جنگ قدرت ها بشود، ولی این اتفاق افتاد! برجام به بحران اوکراین وصل شد؛ علاوه بر این که ایران از میلیاردها دلار و یورو در بازار تازه و بکر انرژی محروم شد، به عنوان یکی از متهمان جنگ اوکراین الان در فهرست تحریم های جدید قرار گرفته است! نه تنها بهره این اتفاق را روسیه برد، چرا که برای خودش شریک جرم پیدا کرد، چینی ها هم بیشترین بهره را بردند. در حال حاضر، چینی ها نفت ایران را با تخفیف بالا می خرند و هستند دلالانی که از این تخفیف ها سود می برند. اینها اتفاقاتی است که شکل گرفته است. به همین دلیل است که من می گویم که باید تعریف تازه ای شکل بگیرد. تعریفی بر اساس منافع ملی؛ اگر این تعریف صورت بگیرد، آن موقع هم قدرت های فرصت طلب دنیا و هم کشورهای فرصت طلب منطقه و هم دلالان یا کاسبان تحریم جایگاه خودشان را از دست می دهند.

رئیس اسبق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با تأکید بر این که این چنبره ای است که برای توسعه ایران گذاشته شده است، و لازمه اش یک نگاه واقع گرایانه است، افزود: لذا توقع یک سخنرانی احساسی از سوی مسئولان کشور شاید یک تسکین ژورنالیستی و خبری به حساب بیاید، ولی در عین حال، کشورهای دیگر را به سوی منافع ملی خودشان سوق می دهد. چه بسیار کسانی که در کشورهایی مثل عراق یا دیگر کشورهای عربی و به ویژه در سرزمین های اشغالی و البته آمریکایی ها منتظر هستند که ایرانی ها در دام چالش احساسی بیفتند؛ تا دیگران بیشتر به سوی منافع ملی شان سوق پیدا کنند و قدرنشناسی خودشان را به گونه دیگری توجیه کنند. اینها واقعیاتی است که باید در نظر گرفت. من معتقدم که اگر این سیاست سخنرانی محور مسئولان سیاست خارجی ایران ادامه پیدا کند، سخنرانی هایی که در آنها، ادعاهای کلان اثبات نشده ای وجود دارد، که اثبات عکس آن ادعاها منافع کشور را به باد می دهد، مثل ادعای "زمستان سخت غرب"، یا مثل ادعای "روابط راهبردی ایران با چین و روسیه"، یا مثل ادعای "تصمیم گیری ایران در پایتخت 6 کشور عربی"! وقتی عکس این ادعاها اثبات شد، این منافع ملی ایران بود که آسیب دید و سخنرانانی که این ادعاهای بزرگ را مطرح می کردند هنوز در حال سخنرانی هستند، و این نکته ناامیدکننده است!


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
برادر رهبر معظم انقلاب: من چون برای خانه‌ام فرش خریده بودم تا مدت‌ها خجالت می‌کشیدم آقا و برادرزاده‌هایم را دعوت کنم چون خانه رهبری گلیم و موکت است (635 نظر) تذکر جدی علی دایی به آقای کمدین: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (309 نظر) وقتی شهربانو منصوریان در جواب هادی ساعی مدرک قبولی برادرش در آزمون دکتری را رو میکند/ تو دیگه کوتاه بیا دختر +عکس (236 نظر) (فیلم) صحبت های شنیده نشده از شهربانو منصوریان در مورد زندگی گذشته اش / افتخار می‌کنم یه روز نون نداشتم بخورم، برای یه لقمه نون جنگیدم / تو مزرعه کار می‌کردم، خدمتکاری می‌کردم ... (173 نظر) هانیه‌سادات رئیسی: این 100 روزی که از شهادت پدرم گذشت برای ما 100 سال بود+ویدیو/ آه از ته دل دختر رئیس‌جمهور شهید با یاد کردن از پدرش (164 نظر) نگاهی به میز عزای شیک و بدون تجملات زهره حمیدی، بازیگر پیشکسوت سینمای ایران/ دیزاین زیبا با گَل، شمع، قرآن و حلوا+عکس (119 نظر) داریوش ارجمند: من تحت تأثیر دو «علی» هستم؛ علی خامنه‌ای و علی شریعتی (103 نظر) شعرخوانی زیبا و تحسین برانگیز رهبر معظم انقلاب: سعدی اگر عاشقی کنی و جوانی️ عشق محمّد بس است و آل محمّد+ویدیو (93 نظر) شهربانو منصوریان: بحثمون بشه به همسرم حمله ای می کنم که حواسش باشه، پا میزنم و فرار میکنم چون اگه از نزدیک بزنم میزنه زمین منو کشتی گیره+ویدئو (91 نظر) آتشبازی جعفر غفارنژاد رقیب مازندرانی هادی چوپان در استیج انتخابی مستر المپیا در هند +فیلم/ غول بابلسری مثل یک شیر داره لرز به تن رقبا می اندازه (89 نظر) رضا عطاران: بچه خیلی دوست دارم اما قبل از ازدواج با همسرم توافق کردیم بچه دار نشویم! (76 نظر) ویدا جوان: من از همسرم خواستگاری کردم و مراسممون توی باغچه کوچیک عمه همسرم بود و ما با آژانس اومدیم به مراسم عقدمون+ویدیو (68 نظر) خلاقیت زیبای یک جوان غیرایرانی برای نقاشی چهره نورانی رهبر معظم انقلاب روی دیوار حیاط/ من عاشق آن رهبر نورانی خویشم+عکس (59 نظر) سفر تابستانی بهروز تابانی شیرشاه ایرانی به گردنه حیران اردبیل با جمعی از خوبان +تصاویر/ رقیب تبریزی هادی چوپان راهی جاده های شمال شد (56 نظر) پریناز ایزدیار : خیلی دوست دارم ازدواج کنم و بچه دار بشم ، هر وقت ازدواج کنم برنامه ریزی میکنم به زندگی شخصیم برسم (55 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تلاش ترامپ برای به نمایش درنیامدن فیلم کارگردان ایرانی در آمریکا / کارآموز بلای جان ترامپ می‌شود؟
شهرام حقیقت دوست؛ بازیگری در اوج با یک امضای منحصر به ‌فرد / از خط قرمز تا قلب رقه
تهدیدها و افشاگری‌های هنرمندان؛ واقعیت یا بازی رسانه‌ای؟
کتاب خوب بخوانیم ؛ معرفی کتاب «ناگهان هوس»؛ عاشقانه‌ای دیگر از نویسنده رمان «مثل آب برای شکلات»
معلم بلاگرها اعمال قانون می‌شوند
کتاب خوب بخوانیم ؛ بهترین نامه‌های عاشقانه‌ای‌ که نویسندگان نوشته‌اند؛ روایت‌هایی از عشق و دلدادگی
دانلود آهنگ جدید؛ آهنگ محسن یگانه بنام بترس +متن و موزیک ویدئو/مسافره راهای دور آی ماهی آبای شور
ولخرجی مادر فرح پهلوی از جیب مردم برای ختنه سورون نوه پادشاه مراکش! + سند
(ویدیو) صحبت های جنجالی حمید گودرزی: به هیچ عنوان علاقه‌ای به ازدواج کردن دوباره ندارم، دوباره اشتباه نمیکنم، بعید میدونم هیچوقت عاشق بشم
آغاز ثبت‌نام پذیرفته‌شدگان استعداد درخشان مقطع ارشد دانشگاه آزاد اسلامی
یادی کنیم از زیباترین و معروف‌ترین دیالوگ عاشقانه‌ی سینمای ایران در "جدایی نادر از سیمین" و شباهتش به دیالوگ هدیه تهرانی در فیلم "غریبانه"
(تصاویر) 2 چیدمان کاملا متفاوت اتاق پسر تبریزی که نفر اول کنکور ریاضی شد و رتبه 1 کنکور تجربی، دختری از بندرعباس
بورسیه‌های تحصیلی «صنعت و دانش» برای داوطلبان کنکور سراسری 1403
(ویدئو) صحنه‌های عجیب از کنترل نامحسوس راننده مسن خودرو پژو 405 / از هیچ خلافی دریغ نکرد؛ پشیمانی دیگر فایده ای ندارد
تجاوز دو شیطان صفت افغانی به یک دختر 13 ساله افغانی در ایران!
منتخب روز   
رهبر معظم انقلاب در مواجه با هنرمندی که موی بلند داشت: چقدر این مدل مو به شما میاد+ ویدیو/تحت تاثیر قرار گرفتن با جمله رهبر فرزانه فرود اضطراری در قزوین؛ از کار افتادن موتور هلی کوپتر هاشمی رفسنجانی که پسرش محسن هم همراه او بود هوش ادبی رهبر انقلاب گم شده سایه را به او بازگرداند / پیام ابتهاج به آیت الله خامنه‌ای: حیف است وقت ایشان که صرف این امور جزیی شود مهران رجبی، کمدین معروف: حضورم در بیمارستان موجب خنده رهبر معظم انقلاب شد قرائت فاتحه رهبر انقلاب و مسئولان کشور بر مزار پدرانشان؛ از مرحوم هاشمی رفسنجانی و شهید رئیسی تا حسن روحانی و خاتمی+عکس رو شدن مشکل الیکا عبدالرزاقی با وسایل همسرش امین زندگانی در برنامه دورهمی / مدیری میگه امین رو با همین میخ کج بپذیر😂 تصویری از غیرت مثال‌زدنی رهبر معظم انقلاب نسبت به زن ایرانی در میان جمعیت+ویدیو/ حایل کردن دستشان برای برخورد نکردن محافظشان با بانوی کرمانشاهی چقدر رهبر معظم انقلاب را می‌شناسیم؟+ویدیو/ دیدن و شنیدن این صحبت‌ها را از دست ندهید مزاح و شوخی رهبر معظم انقلاب با اعضای دولت مسعود پزشکیان حین سخنرانی+ویدیو پذیرایی ساده رهبر معظم انقلاب از مسعود پزشکیان و اعضای دولتش در بیت رهبری؛ شیرینی خشک با آب معدنی و لیوان یکبار مصرف+عکس/ اقدام هوشمندانه رهبری برای جلوگیری از اسراف غوغای حرکت پای پسر خردسال ووشوکار بر روی استیج یک آمفی تئاتر +فیلم/ اولش خجالت میکشید ولی ببین چه آتیش پاره ای زندگی کردن عجیب یک زن با اسکلت شوهرش / ماجرای عجیب زوجی که 5 فرزندشان را به پرورشگاه سپردند