استاپ-استارت سیستمی است که در اکثر خودروهای روز وجود دارد و هنگام توقف خودرو، با خاموش کردن موتور از مصرف سوخت بی مورد جلوگیری می کند. در برخی از خودروهای هیبریدی این سیستم به گونه ای تنظیم شده که در صورت عدم نیاز به فشردن پدال گاز – مثل حرکت در سرازیری یا کاهش سرعت – هم موتور درون سوز را از مدار خارج می کند. با فشردن پدال کلاچ، رها شدن پدال ترمز و یا تمایل راننده برای شتابگیری، موتور مجددا روشن شده و به مدار باز می گردد.سیستم استارت استاپ موتور، نخستین بار در خودروهای سوپر اسپرت یا لوکس به گار کرفته شدند و این روزها در حال گسترش به تمامی محصولاتی هستند که از موتورهای درون سوز استفاده می کنند.
استاپ-استارت چگونه کار می کند؟
در مدل های مجهز به سیستم استاپ-استارت، کامپیوتر خودرو طوری برنامه ریزی شده که ثابت باقی ماندن، خلاصی دنده و یا حرکت در شرایط آرام را تشخیص می دهد. در این مواقع ارسال سوخت به موتور و جرقه زنی متوقف می شود. در خودروهای هیبریدی، زمانی که موتور بنزینی خاموش است، موتور الکتریکی وظیفه تامین نیرو و گشتاور را بر عهده می گیرد. میزان گشتاور تولیدی توسط موتور الکتریکی این خودروها معمولا محدود بوده و برای حرکت آرام در محیط شهری و سطوح صاف کفایت می کند. اگر راننده با فشردن پدال کلاچ یا پدال گاز نیاز به شتابگیری سریع داشته باشد، موتور بنزینی بلافاصله روشن شده و به مدار باز می گردد.
تمامی فرایندهای سیستم استاپ-استارت به طور اتوماتیک رخ می دهند، با این حال راننده می تواند با یک دکمه آن را روشن یا خاموش کند. این دکمه معمولا با حرف A و فلشی که جهت موافق عقربه ساعت دور آن را فرا گرفته، مشخص می شود.استارترهای رایج کنونی از طریق درگیر کردن یک دنده پینیون کوچک با چرخ دنده حلقوی متصل به چرخ طیار (فلای ویل/flywheel) موتور را روشن می کنند. آخرین نسخه از تکنولوژی استاپ-استارت هم مکانیسم کمابیش مشابهی دارد، اما موتورهای به کار رفته در این تکنولوژی دارای قدرت بیشتری بوده و از واکنش های سریع تری برخوردار هستند؛ همچنین اجزای این تکنولوژی توسط سیستم های الکتریکی با ولتاژ بالا و باتری هایی پرظرفیت تر پشتیبانی می شوند.

مزایای سیستم استارت/استاپ
در حقیقت، مزایای اصلی سیستم استارت/استاپ یا شروع به کار است که این تکنولوژی را محبوب کرده است. این تکنولوژی به رانندگان اجازه می دهد تا مصرف سوخت خودروی خود را مدیریت کنند و علاوه بر آن، گازهای گلخانه ای کمتری تولید کنند. این امتیاز به آنها اجازه می دهد بدون آن که پول بیشتری را صرف خرید خودروهای هیبریدی یا الکتریکی کنند، بتوانند سهمی مفید در کاهش آلودگی هوای شهرهایشان داشته باشند.
همانطور که می دانید، این سیستم در توقف های کوتاه مدت سیستم احتراق داخلی موتور را خاموش می کند و اگر توقف طولانی شود، موتور به صورت کامل خاموش می گردد. پس از آنکه توقف راننده به پایان رسید و او پایش را از روی ترمز برداشت یا کلاچ را برای تعویض دنده حرکت داد، موتور به صورت اتوماتیک روشن می شود. خودروهای امروزی، این انتقال از حالت خاموش به روشن را در مدت زمانی بسیار کوتاه، در حد یک ثانیه، و به آرامی هرچه تمام تر انجام می دهند.
معایب سیستم استارت/استاپ
اما این سیستم در عین مزایا، معایبی هم دارد. برای مثال از آنجایی که این سیستم تمرکز بر شروع به کار سریع موتور دارد، فشار بسیار زیادی را بر موتورهای درون سوز اعمال می کند که در طولانی مدت، باعث افزایش استهلاک و کوتاه شدن عمر موتور می شود. اما چرا به این خودروهای میکرو هیبرید گفته می شود؟ معمولا در محصولاتی که با تمرکز بر سیستم استارت/استاپ ساخته می شوند، باتری های بزرگی به کار گرفته می شود و این باتری ها با ترمز گرفتن خودرو شارژ می شوند تا زمانی که موتور خودرو خاموش می شود، وظایف معمول خودرو را بر عهده بگیرد.
استفاده از دو نوع سیستم شروع به کار در خودروسازان معمول است. سیستم اول از یک متناوب ساز استارت داخلی یا ISG استفاده می کند که به صورت تناوبی، موتور را راه اندازی می کند. در سیستم دوم، یک سیستم استارت با وظیفه اصلی روشن کردن موتور استفاده می گردد که آن را روز می نامند. هر دو سیستم گران قیمت نیستند و خودروسازان می توانند بسته به علاقه، از هر کدام از این سیستم ها استفاده کنند. هم چنین این سیستم ها نسبت به آن چه که در زیر کاپوت یک هیبرید کامل قرار دارد، وزن کمتری دارند و فشار کمتری به شاسی وارد می کنند. اما همانطور که گفتیم، همه چیز در مورد این سیستم ها فوق العاده به نظر نمی رسد.
اتومبیل های مدرن، سطح بسیاری از تجهیزات را دارند که به صورت الکترونیکی کنترل می شود، از جمله، خود سیستم استارت، چراغ ها، سیستم تهویه، سیستم صوتی و حتی کیسه های هوا. هنگامی که موتور خاموش می شود، توزیع کننده اصلی ولتاژ نیز خاموش است و این سیستم ها غیرفعال می شوند. به همین دلیل است که در بسیاری از خودروها، باتری هایی قرار دارد تا در هنگامی که موتور خاموش می شود، این باتری برق مورد نیاز سیستم های یاد شده را تامین کند.
آیا سیستم استاپ استارت باعث افزایش استهلاک موتور خودرو می شود؟
وقتی بحث دوام و عمر طولانی مطرح باشد، باید تمامی مکانیسم های مرتبط با دنده استارتر بررسی شوند. روشن است که با بیشتر شدن دفعات تکرار چرخه سیستم استاپ استارت، میزان استهلاک موتور نیز افزایش پیدا می کند؛ مگر اینکه به طور جدی گام هایی در راستای کاهش استهلاک برداشته شود.بطور کلی سیستم استاپ استارت موجب افزایش استهلاک این پیشرانه ها و درعین حال کاهش عمر آنها می شود. به همین منظور، توربوشارژرهای ساخت مرسدس بنز یا BMW، برای جلوگیری از افزایش دما موتور از نوع یاتاقانی هستند که روغن را خنک و آب را سرد نگه می دارند.
آیا مجهز بودن به سیستم توربوشارژر موتور را از استهلاک مصون می دارد؟
حتی درصورتیکه خودروی شما پیشرانه توربوشارژر داشته باشد، استارت زدن های گاه و بیگاه موجب نابودی زودهنگام سیستم استارت خواهد شد.یک موتور معمولی، در طول عمر خود بین 50-100 هزار بار استارت می خورد. خودرویی که مجهز به سیستم استاپ استارت باشد، در دوره عمر خود بیش از یک میلیون بار استارت خواهد خورد.علاوه بر این، تجهیزات داخلی خودرو در این فاصله متوقف شده و روغن بین آنها سرد می شود. شروع حرکت مجدد این قطعات و سایش آنها به یکدیگر، فرسودگی شدیدی را در قوای فنی ایجاد می کند.
برای جلوگیری از چنین فرسایش عظیمی، پیشنهاد می کنیم در مواقعی که ممکن است توقف های کوتاه مدت و پی در پی داشته باشید، این سیستم را غیرفعال کنید. حتی می توانید منافع اقتصادی خود در مصرف سوخت این گونه خودروها را فراموش کرده و به کلی این سیستم را خاموش کنید.تمامی فرایندهای سیستم استاپ استارت به طور اتوماتیک رخ می دهند، با این حال شما می توانید با فشردن یک دکمه آن را روشن یا خاموش کنید. این دکمه معمولا با حرف A و فلشی که جهت موافق عقربه ساعت دور آن را فرا گرفته، مشخص می شود.