تفاوت اصلی بین مرده زایی و سقط جنین مربوط به زمان بارداری است.زایمان یا مرگ قبل از هفته 20 بارداری معمولاً به عنوان سقط جنین توصیف می شود در حالی که زایمان زودرس یا مرگ جنین 20 هفته یا بیشتر به عنوان مرده زایی در نظر گرفته می شود. همه متوجه علائم مرده زایی نمی شوند و گاهی مرگ جنین تنها با نظارت معمول توسط یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شناسایی می شوند مانند نظارت الکترونیکی جنین، سونوگرافی، یا قرائت های داپلر ضربان قلب جنین. برای بارداری های اولیه که هنوز حرکت جنین قابل درک نیست لکه بینی/ خونریزی یا گرفتگی شکمی و همچنین نشت مایعات آبکی از واژن نشانه های جدی واز دست دادن بارداری و در نهایت مرده زایی است.
تفاوت سقط جنین و مرده زایی
مرده زایی یا مرگ جنین در رحم، به شرایطی اطلاق می گردد که جنین فاقد حیات بعد از هفته بیست بارداری (یا طبق برخی منابع همچون ESHRE، بعد از هفته ۲۴) به دنیا بیاید. چنانچه جنین قبل از هفته بیست بارداری (یا طبق برخی منابع همچون ESHRE، قبل از هفته ۲۴) از بین برود به آن سقط می گویند. از هر 200 بارداری 1 بارداری تبدیل به مرده زایی می شود. از آنجاییکه بسیاری از موارد مرده زایی در بارداری های به ظاهر طبیعی ایجاد می شوند و غالبا بدون علت می باشند، این مسأله موجب نگرانی زوجین می گردد. بیشتر زنانی که سابقه مرگ جنین در رحم را دارند، می توانند در بارداری بعدی شان بچه سالمی داشته باشند. اگر علت مرگ جنین اختلالات کروموزومی جنین و مشکلات بند ناف باشد، احتمال مرده زایی در بارداری بعدی بسیار اندک است اما اگر علت مرگ جنین در اثر بیماری مزمن مادر مانند دیابت بارداری و یا اختلالات ژنتیکی والدین باشد، احتمال مرده زایی در بارداری های بعدی افزایش می یابد. بطور کلی می توان گفت میزان موفقیت در بارداری بعد از حاملگی منجر به مرده زایی، 90 درصد می باشد.
سقط جنین
بیشتر موارد سقط جنین قبل از هفته 13 بارداری اتفاق می افتد. در جریان سقط جنین، ممکن است خونریزی واژینال یا لکه بینی وجود داشته باشد یا سایر بافت ها و مایعات از واژن خارج شود. همچنین انقباض شکم و پشت کمر محتمل است. اگر عامل سقط جنین عفونت باشد علائم دیگری مثل تب و چاییدن، درد بدن و ترشحات غلیظ و بدبوی واژن ممکن است وجود داشته باشد.خیلی احتمال دارد در اوایل بارداری خونریزی و لکه بینی و حتی گاهی خونریزی سنگین داشته باشید اما اگر این علائم را مشاهده نمایید حتما باید با پزشک تماس بگیرید.
برخی از افراد می توانند سقط جنین خود را در خانه مدیریت کنند به خصوص اگر خونریزی خیلی شدید نباشد. به بیمارانی که هنوز جنین را سقط نکرده اند این امکان وجود دارد که چند روز منتظر بمانند تا ببینند آیا سقط جنین به طور طبیعی اتفاق می افتد یا خیر. مصرف دارو برای تحریک سقط جنین یا انجام یک عمل جراحی برای از بین بردن جنین وجود دارد.مهم نیست که چه چیزی را انتخاب می کنید یا چه چیزی را تجربه می کنید، پزشک شما برای نظارت بر وضعیت جسمی و عاطفی شما در هفته های پس از سقط جنین شما را ویزیت خواهد کرد.
چه چیزی باعث مرده زایی می شود؟
علت مرده زایی نه تنها برای تیم پزشکی شما شامل پزشک زنان و متخصص ژنتیک، بلکه برای والدین برای کمک به روند سوگواری حیاتی است. علت همیشه مشخص نیست (یک سوم از مرده زایی ها را نمی توان توضیح داد)، اما محتمل ترین علل عبارتند از:
- مشکلات جفت و/یا بند ناف: جفت شما عضوی است که در دوران بارداری رحم شما را از داخل می پوشاند. از طریق آن و بند ناف، جنین خون، اکسیژن و مواد مغذی دریافت می کند. هر گونه مشکل در جفت یا بند ناف شما ممکن است در رشد جنین شما اختلال ایجاد کند.
- پره اکلامپسی: پره اکلامپسی فشار خون بالا و تورم است که اغلب در اواخر بارداری اتفاق می افتد. اگر دچار پره اکلامپسی هستید، دو برابر بیشتر در معرض خطر جدا شدن جفت یا مرده زایی قرار دارید.
- لوپوس: مادری که مبتلا به لوپوس است در خطر مرده زایی است.
- اختلالات لخته شدن: مادری که دارای اختلال انعقاد خون مانند هموفیلی است در معرض خطر بالایی است.
- شرایط پزشکی مادر: بیماری های دیگر گاهی اوقات می توانند باعث مرده زایی شوند. این لیست شامل دیابت، بیماری قلبی، بیماری تیروئید یا عفونت ویروسی یا باکتریایی است.
- انتخاب های سبک زندگی: اگر سبک زندگی شما شامل نوشیدن الکل، استفاده از مواد مخدر تفریحی و/یا سیگار کشیدن باشد، احتمال مرده زایی بیشتر است.
- نقائص هنگام تولد: یک یا چند نقص مادرزادی علت حدود ۲۵ درصد مرده زایی ها هستند. نقایص مادرزادی به ندرت بدون معاینه کامل نوزاد، از جمله کالبد شکافی (معاینه داخلی بدن نوزاد) کشف می شود.
- عفونت: عفونت بین هفته 24 تا 27 می تواند باعث مرگ جنین شود. معمولا، این یک عفونت باکتریایی است که از واژن شما به رحم می رسد. باکتری های رایج عبارتند از استرپتوکوک گروه B، coli، کلبسیلا، انتروکوک، هموفیلوس آنفولانزا، کلامیدیا و مایکوپلاسما یا اورهاپلاسما. مشکلات اضافی شامل سرخجه، آنفولانزا، تبخال، بیماری لایم و مالاریا و غیره است. برخی از عفونت ها تا زمانی که عوارض جدی ایجاد نمی شود، مورد توجه قرار نمی گیرند.
- ضربه: ضربه هایی مانند تصادف با ماشین می تواند منجر به مرده زایی شود.
- کلستاز داخل کبدی حاملگی (ICP): همچنین به عنوان کلستاز مامایی شناخته می شود، این یک اختلال کبدی است که شامل خارش شدید در بدن هم هست.
سقط جنین چه اثراتی را بر روح و روان می گذارد؟
در هر صورت هم مرده زایی و هم سقط جنین می توانند تأثیرات عاطفی عمیقی داشته باشند. به همین دلیل است که باید از لحاظ روحی و عاطفی حمایت شوید. اگر به دنبال هر نوع از دست دادن بارداری با سلامت روان خود دست و پنجه نرم می کنید حتماً با یک مشاور یا پزشک صحبت کنید.