سرطان تیروئید چیست ؟ علائم و درمان آن

  چهارشنبه، 27 دی 1402   زمان مطالعه 7 دقیقه
سرطان تیروئید چیست ؟ علائم و درمان آن
سرطان تیروئید عبارت است از رشد غیرطبیعی سلول‌های غده تیروئید، که به صورت پروانه‌ای و در پایین‌ترین قسمت گردن واقع شده است. این غده وظیفه تولید هورمون‌هایی را دارد که کنترل کننده عملکردهای حیاتی بدن نظیر ضربان قلب، فشار خون، دمای بدن و متابولیسم می‌باشند.

سرطان تیروئید چیست ؟ علائم و درمان آن

سرطان تیروئید نوعی بیماری است که از نظر پاتولوژیک در غده تیروئید رخ می‌دهد، که وظیفه‌ی تولید هورمون‌های کلیدی برای متابولیسم بدن را دارد. علائم سرطان تیروئید می‌توانند در افراد مختلف متفاوت باشند و گاهی اوقات تا مراحل پیشرفته‌ی بیماری آشکار نشوند. شایع‌ترین علامت شامل وجود توده‌ یا تورم در گردن، تغییرات در صدا مانند خش‌دار شدن، مشکل در بلع، احساس فشار یا گرفتگی در ناحیه گردن، تورم غدد لنفاوی و گاهی احساس خستگی شدید است. این علائم می‌توانند به دلایل دیگری به جز سرطان نیز باشند، اما در صورت مشاهده هر یک از این نشانه‌ها، باید به پزشک مراجعه کرد تا از بروز بیماری‌های جدی‌تر جلوگیری شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سرطان تیروئید میتوانید به وبسایت رسمی دکتر کیوان آقازاده متخصص گوش و حلق و بینی و جراح بیماری های سر و گردن به آدرس ( https://dr-aghazadeh.com/ )مراجعه کنید .دکتر کیوان آقازاده دوران تخصص را در سال 1390 با به دست آوردن رتبه یک آزمون بورد(دانشنامه تخصصی)کشور به پایان رساند. از سال 1390 به عنوان هیات علمی در مرکز آموزشی بیمارستان امیراعلم مشغول به کار گردید که حاصل آن هزاران عمل جراحی موفق و تعداد زیادی مقالات پژوهشی بین المللی و تربیت صدها رزیدنت تخصصی بوده است.دکتر در حال حاضر حائز رتبه دانشیاری دانشگاه علوم پزشکی تهران و فلوشیپ فوق تخصصی جراحی های سر و گردن می باشد.در ادامه به بررسی جراحی تیروئید نیز می پردازیم.

سرطان تیروئید

سرطان تیروئید عبارت است از رشد غیرطبیعی سلول‌های غده تیروئید، که به صورت پروانه‌ای و در پایین‌ترین قسمت گردن واقع شده است. این غده وظیفه تولید هورمون‌هایی را دارد که کنترل کننده عملکردهای حیاتی بدن نظیر ضربان قلب، فشار خون، دمای بدن و متابولیسم می‌باشند.

در مراحل ابتدایی، سرطان تیروئید معمولاً بدون نشانه بروز می‌کند اما با پیشرفت بیماری، نشانه‌هایی چون تورم گردن، تغییر در صدا و دشواری در بلعیدن ظاهر می‌شوند. سرطان تیروئید انواع متفاوتی دارد که اغلب آن‌ها به آهستگی رشد می‌کنند، اما برخی می‌توانند بسیار تهاجمی باشند. با این حال، با رویکرد درمانی مناسب، بیشتر موارد قابل مداوا هستند.

با افزایش قرارگیری در معرض تشعشعات در زندگی روزمره، خطر ابتلا به سرطان تیروئید نیز بیشتر شده است. از این رو، انجام مراجعات دوره‌ای و بررسی وضعیت غده تیروئید حائز اهمیت است.

انواع سرطان تیروئید

در زمینه تومورهای بخش تیروئید (سرطان تیروئید)، به دو دسته تومورهای خوش‌خیم و بدخیم تقسیم می‌شوند. تومورهای خوش‌خیم از جمله گواتر و ندول‌های تیروئید، اغلب بدون نیاز به درمان و با نظارت دقیق پزشک، وضعیت بیمار رصد می‌شود. بزرگی غیرطبیعی تیروئید گاهی به عنوان گواتر شناخته شده است و ممکن است به صورت منتشر یا گره‌ای وجود داشته باشد که دلایل گوناگونی می‌توانند داشته باشند و لزوماً سرطانی نمی‌باشند. در سمت دیگر، ندول‌های تیروئید ممکن است به حالت کیستی یا جامد وجود داشته باشند که در این صورت احتمال بدخیم بودن آن‌ها بیشتر است، اگرچه بیشتر ندول های جامد نیز خوش‌خیم هستند.

علت سرطان تیروئید

سرطان غده تیروئید به وجود می‌آید زمانی که جهش‌های ژنتیکی در DNA سلول‌های این غده رخ دهند، هرچند عامل اصلی این تحولات هنوز ناشناخته است. جهش‌ها موجب افزایش تکثیر سلول‌ها و یک تومور (سرطان تیروئید) را به وجود می‌آورند. عوامل موثر شاخص در رخداد این جهش‌ها برشمرده شده‌اند:

- وجود سابقه مشابه در خانواده
- تاریخچه گواتر یا توده‌های تیروئیدی
- تیروئیدیت یا التهاب غده تیروئید
- بیماری نادری مانند آکرومگالی
- اشعه ایکس در دوران کودکی
- داشتن شاخص توده بدنی بالا
- کمبود ید در رژیم غذایی
- ابتلا به FAP از دیگر موارد است.

علائم سرطان تیروئید

علامت‌های سرطان تیروئید معمولاً در مراحل نخستین آشکار نمی‌شوند، اما ظهور آن‌ها نشان‌دهنده توسعه بیماری است. اولین علامت‌ها شامل تشکیل توده‌های غیرعادی یا تورم در ناحیه گردن هستند که بایستی موجب مراجعه فوری به متخصص غدد شوند.

سایر نشانه‌های هشداردهنده این بیماری (سرطان تیروئید) عبارت‌اند از:

- احساس فرسودگی و خستگی مداوم
- گیر کردنی در گلو که ناشی از بزرگ‌ شدن غده تیروئید است
- درد در منطقه گلو
- تورم غدد لنفاوی در گردن
- سرفه‌های بی‌وقفه که دلیل آشکاری نداشته باشند

سرطان تیروئید

علائم خطرناک سرطان تیروئید

علائم اخطاردهنده‌ای که نشان‌دهنده وجود یک مشکل خطرناک در غده تیروئید (سرطان تیروئید) هستند، شامل موارد زیر می‌باشند:

- درد گردن: ممکن است دردی در جلوی گردن شروع شده و تا گوش‌ها امتداد پیدا کند.
- تغییر در صدا: به صورت غیرعادی و ناگهانی صدا خشن می‌شود که می‌تواند نشانی از توده در تیروئید یا آسیب به تارهای صوتی باشد.
- مشکلات تنفسی: تنفس سخت و احساس خفگی که گویا هوا از تنگی نای وارد ریه ها می‌شود.
- مشکل در بلع: ایجاد توده در غده تیروئید که ممکن است بلع را دچار اختلال کند.

تشخیص سرطان تیروئید

تشخیص سرطان تیروئید معمولا با استفاده از چندین روش تشخیصی انجام می‌شود تا دقیق‌ترین نتیجه را بدست آورند.

1. معاینه فیزیکی: پزشک غدد ناحیه گردن را برای یافتن تورم‌های احتمالی یا ندول‌ها معاینه می‌کند.

2. آزمایش خون برای سنجش عملکرد غده تیروئید و سطح هورمون‌هایی مانند TSH.

3. سونوگرافی: تصاویری با استفاده از امواج صوتی تهیه می‌کند تا ندول‌ها یا تورم‌های غده تیروئید را تشخیص دهد.

4. بیوپسی سوزنیِ راهنمایی‌شده توسط سونوگرافی: که در آن نمونه‌ای از بافت تیروئید با استفاده از سوزن جمع‌آوری می‌شود تا تحت میکروسکوپ بررسی شود.

5. سی‌تی اسکن (CT scan) یا ام‌آرآی (MRI): برای رویت بیشتر جزئیات و تعیین گستره بیماری.

6. سنجش جذب ید رادیواکتیو: برای دیدن اینکه چگونه تیروئید ید جذب می‌کند، که می‌تواند نشانه‌ای از نواحی نامحتمل رشد باشد.

7. اسکن تالیوم: که در آن از مواد رادیواکتیو برای بررسی عملکرد تیروئید استفاده می‌شود.

8. پت اسکن (PET scan): یک روش تصویربرداری پیشرفته که می‌تواند فعالیت سلول‌های سرطانی را در سراسر بدن نشان دهد.

9. آزمایش‌های ژنتیکی: برای بررسی وجود جهش‌های ژنتیکی خاصی که ممکن است با افزایش خطر سرطان تیروئید مرتبط باشند.

10. تست‌های تخصصی هورمونی: برای تعیین اینکه آیا تیروئید بیشتر یا کمتر از حد طبیعی هورمون تولید می‌کند یا خیر.

به کارگیری یک یا چند روش تشخیصی فوق به اطلاعات بیشتر پزشک در رابطه با ماهیت تومور و بهترین روش درمانی ممکن، کمک می‌کند.

درمان سرطان تیروئید

بستگی به سرعت تشخیص، نوع و مرحله پیشرفت سرطان دارد. پیشرفت‌های علمی و فناوری محدودیت‌های تشخیصی را کاهش داده‌اند و درمان‌های موجود برای بسیاری از انواع سرطان تیروئید واکنش خوبی نشان می‌دهند. در نتیجه افرادی که به موقع تشخیص داده می‌شوند اغلب می‌توانند طول عمری عادی و سالم داشته باشند.

برای توده‌های خوش‌خیم تیروئیدی، پزشکان معمولا درمان‌های دارویی را تجویز می‌کنند، زیرا این نوع تومور به آرامی رشد می‌کند و گسترش پیدا می‌کند. نظارت مداوم و مراجعات ماهانه به پزشک متخصص غدد توصیه می‌شود تا وضعیت بیمار به دقت کنترل شود.

درمان سرطان تیروئید بر اساس مرحله‌ای که بیماری در آن قرار دارد، نوع سرطان تیروئید، اندازه توده‌ی سرطانی و وضعیت سلامت عمومی بیمار انتخاب می‌شود. درمان‌های رایج برای سرطان تیروئید شامل موارد زیر است:

1. جراحی: اصلی‌ترین روش درمانی که می‌تواند شامل تیروییدکتومی کامل (برداشتن کل غده تیروئید) یا لوبکتومی (برداشتن نیمه‌ای از غده) باشد. گاهی اوقات غدد لنفاوی نزدیک به تیروئید نیز برداشته می‌شوند.

2. درمان با ید رادیواکتیو (رادیوایودین): این درمان پس از جراحی برای نابود کردن بافت تیروئیدی باقی‌مانده یا سرطانی که ممکن است جراحی نشده باشد، استفاده می‌شود. همچنین می‌تواند برای درمان سرطان تیروئیدی که به دیگر نقاط بدن گسترش یافته است، مورد استفاده قرار گیرد.

3. درمان با هورمون‌ها: بعد از تیروییدکتومی کامل، بیمار نیاز به درمان مادام‌العمر با هورمون تیروئید دارد تا جایگزین هورمون‌هایی شود که دیگر تولید نمی‌شوند و همچنین کمک می‌کند تا از رشد بافت سرطانی باقی‌مانده جلوگیری شود.

4. پرتودرمانی خارجی: این روش شامل متمرکز کردن اشعه‌های پر قدرت بر روی نواحی محدود از بدن که سرطان گسترش یافته است.

5. شیمی‌درمانی: داروهای خاصی استفاده می‌شود که سلول‌های سرطانی را کشته یا رشد آن‌ها را متوقف کند. این درمان معمولاً برای سرطان تیروئید که به دیگر نقاط بدن گسترش یافته انتخاب می‌شود.

6. درمان هدفمند: داروهایی که تغییرات خاصی در سلول‌های سرطانی را هدف قرار می‌دهند و موجب مرگ یا کم‌کردن رشد سلول‌های سرطانی می‌شوند.

7. درمان‌های تحقیقاتی/کارآزمایی‌های بالینی: خصوصاً برای بیمارانی که به درمان‌های استاندارد پاسخ نمی‌دهند، انتخاب‌های درمانی تجربی وجود دارد.

انتخاب روش درمانی متناسب با وضعیت فردی بیمار و نوع سرطان تیروئید، پس از مشورت دقیق با پزشک و هماهنگی با دیگر کارشناسان درمانی صورت می‌پذیرد.

دکتر کیوان آقازاده

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سرطان تیروئید میتوانید به وبسایت رسمی دکتر کیوان آقازاده متخصص گوش و حلق و بینی و جراح بیماری های سر و گردن به آدرس ( https://dr-aghazadeh.com/ )مراجعه کنید .دکتر کیوان آقازاده دوران تخصص را در سال 1390 با به دست آوردن رتبه یک آزمون بورد(دانشنامه تخصصی)کشور به پایان رساند. از سال 1390 به عنوان هیات علمی در مرکز آموزشی بیمارستان امیراعلم مشغول به کار گردید که حاصل آن هزاران عمل جراحی موفق و تعداد زیادی مقالات پژوهشی بین المللی و تربیت صدها رزیدنت تخصصی بوده است.دکتر در حال حاضر حائز رتبه دانشیاری دانشگاه علوم پزشکی تهران و فلوشیپ فوق تخصصی جراحی های سر و گردن می باشد.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
ساغر عزیزی بازیگر نقش فرح پهلوی: فحش‌هایی در اینستاگرام به من می‌دهند که برای آنها خیلی گریه کردم من فرح دیبا نیستم با سیاست هم کاری ندارم (280 نظر) رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی رقص زنان در برابر مردان در مجالس عروسی روستایی (268 نظر) امیر نوری و حاشیه‌های پستش راجع به مهاجرتش به اسرائیل: من از رژیم‌صهیونیستی پیشنهاد دریافت کردم اطلاعات زیادی دارم؛ ما رفتیم بای بای+عکس (215 نظر) توئیت داریوش ارجمند خطاب به رهبر معظم انقلاب با دیالوگی از نقش مالک اشتر: ای کاش قادر بودم، علی را به روزگاری ببرم که مردمش قدر همچون او را می دانستند+عکس (209 نظر) نگاهی به میز صبحانه مفصل و رنگارنگ خانه رضا گلزار با هنر چیدمان آیسان خانوم / تزئین زیبای بشقاب با انار وحشی و آووکادو+عکس (113 نظر) دانش‌آموزی که رهبر شد؛ نگاهی به چهره مهربان رهبر معظم انقلاب در کلاس ششم ابتدایی+عکس (99 نظر) نصرالله رادش: سیگار می‌کشم تا زشتی‌هایم دیده شود! دوست دارم همه بدانند علاوه بر قیافه ام من این زشتی ها را دارم! +فیلم (87 نظر) محمدرضا گلزار: می‌دانم خواننده خوبی نیستم؛ به فرض که صدایم خوب نیست چرا اینقدر دغدغه فکریتان شده است؟! (78 نظر) آخرین جشن تولد ساده آیت الله هاشمی رفسنجانی با حضور همسرشان در طبقه دوم خانه/ مبلمان راحتی بدون زرق و برق، کیک شکلاتی و زیر میزی هنری زیبا+عکس (66 نظر) جشن تولد مجلل الهام حمیدی توسط همسرش +عکس/تزئین زیبای کیک با مروارید طلایی رنگ 👌 (44 نظر) نفیسه روشن: 4 سال هست از هم جدا شدیم از طرف همه کسانی که در موردت بد حرف زدن ازت عذر میخوام تو با شعورترین مرد دنیا بودی، جز تو مردی ندیدم خوشبختیت آرزومه (43 نظر) خلاقیت هوشمندانه مادر باهوش برای زودتر خشک شدن فرش خیس حماسه آفرید/ وقتی عزرائیل خیلی هواتو داره+عکس🤣 (43 نظر) الهام حمیدی: 2 تا بچه‌هام چون پشت سر هم به دنیا اومدن، کم‌کار شدم؛ همسرم مشوق منه و خیلی دوست داره من کار کنم+ویدیو (41 نظر) (فیلم) مولوی عبدالحمید در جلسه معارفه استاندار جدید سیستان و بلوچستان: ما همه یکی هستیم و با هم هستیم / این فیلم رو به اینترنشنالی‌ها نشون بدید (40 نظر) خلاقیت خنده دار عروس دست پا چُلفتی برای تزئین سالاد حماسه آفرید/ هنر نزد ایرانیان است و بس🤣+عکس (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
خودکشی بخاطر بد شدن کاشت ریش!
سه سوته پنکیک اسپاگتی تابه ای درست کن /عالی و خوشمزه
دنیای سلامت؛ بهترین زمان مصرف ویتامین D، صبح یا شب؟
مدیریت افکار عمومی و سیاست‌گذاری به سبک دولت پرزیدنت پزشکیان
احمد خرم: مردم باید بفهمند که چه می خواهند و از FATF چه به دست می آید
سرمربی استقلال بعد از باخت 3 بر صفر مقابل الهلال: عملکرد خوبی داشتیم!
خیانت یک زن با دوست 20 ساله شوهرش حمام خون به راه انداخت!
یک کشته و پنج مصدوم در برخورد خونین دو خودرو سواری در محور خاروانا
کشف قتل و دستگیری قاتل در کمتر از 12 ساعت
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز سه‌شنبه 15 آبان 1403
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی، امروز سه‌شنبه 15 آبان 1403
از بازار چه خبر؟ | قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه 15 آبان 1403 + جدول
از بازار چه خبر؟ | قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه 15 آبان 1403 + جدول
اعلام شرایط و جزئیات پذیرش بدون آزمون دانشجوی ارشد در دانشگاه علم و صنعت
تعویق پذیرش بدون کنکور استعدادهای برتر در دانشگاه فرهنگیان
منتخب روز   
خودکشی بخاطر بد شدن کاشت ریش! افشای محل زندگی شهید سیدحسن نصرالله برای اولین بار در تلویزیون از زبان عراقچی+ویدیو/ ساختمانی مسکونی در داخل شهر پسر نوجوان 16 ساله به قصد انتقام از خاله‌اش، دختر او را مورد حمله شدید با چاقو قرار داد / جزئیات پرونده جنایت فامیلی؛ داداش چرا مرا می‌زنی؟ حرفت را گوش می‌کنم و دیگر کار بدی انجام نمی‌دهم... سیاستمداران و مسئولان کشور دوران کودکی خود را در این خانه‌های ساده گذرانده‌اند؛ از رهبر معظم انقلاب و شهید رئیسی تا حسن روحانی و سردار سلیمانی +عکس محاکمه دوباره مردی که متهم به تجاوز به 9 زن شد زندانی اعدامی پس از آزادی از زندان در خواب سکته کرد... / پدر و مادر شایان برای رضایت همه زندگی‌شان را فروخته بودند! بازی در نقش پلیس برای گروگانگیری و سرقت های سریالی / خاطره گویی تبهکار سابقه دار در مراسم جشن تولد ‌راز باند مخوف را فاش کرد! دستگیری عامل جنایت در چیتگر پسر 17ساله بدون گواهینامه، جان خود و 4 دوست نوجوانش را در تصادف گرفت صحنه های آخرالزمانی سیل مرگبار در والنسیای اسپانیا با 205 کشته در حال حرکت به سوی کاتالونیا + ویدئو / عکس جزئیات پرونده دختر سارق که هدف او آزادی برادرش از زندان بود / اخاذی به قیمت یک عمر در زندان ماندن با سوادترین روستای ایران کجاست؟