به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،سوپاپ در اصطلاح فرانسوی Soupape و در لغت به معنی دریچه و یکی از قطعات قارچی شکل موتور بوده که روی سیلندر و درون سر سیلندر موتور قرار می گیرد و ورود هوا و خروج به ترتیب هوای ورودی و دود خروجی را کنترل می کند. بطور کلی هر چیزی که ورود و خروج چیز دیگری را کنترل کند می تواند یک سوپاپ تلقی شود. به عنوان مثال دربهای ورودی و خروجی در فروشگاه های بزرگ که هر کدام محل خاص دارند را می توان به این مورد نسبت داد.
به طور کلی سوپاپ در موتور خودرو ها به دو شکل سوپاپ گاز و سوپاپ دود یافت می شود. سو پاپ گاز، سوپاپی است که انرژی یا سوخت مصرفی موتور اتومبیل با استفاده از آن وارد سیلندر های موتور خودرو می شود. سو پاپ دود هم سوپاپی است که موتور اتومبیل ها با بهره گیری از آن دود بوجود آمده در فرایند مصرف سوخت را از موتور خارج می کنند. به طور کلی سوپاپ گاز در موتور اتومبیل ها از قطر بیشتری برخوردار است و یه دلیل جریان آب کنار این سوپاپ ها، همیشه از سوپاپ های دود دمای پایین تری دارند. همچنین سو پاپ گاز در موتور خودرو ها، با فرایند مصرف سوخت و احتراق تماس مستقیم ندارند و همین امر باعث شده است این سوپاپ ها از فرسایش کمتری برخوردار باشند.
در خودرو های امروزی سوپاپ های گاز از دهانه ای با زاویه 45 درجه بهره می برند که باعث می شود جریان هوا سریع تر به داخل سیلندر ها وارد شود و فرایند احتراق با سرعت بیشتری انجام شود. طبق گزارش نمایندگی 246 مدیران خودرو سوپاپ ها در موتور اتومبیل ها، سه قسمت بشقابک یا همان سر سو پاپ، ساق و انتهای ساق است و معمولا در سوپاپ های گاز به کار رفته در موتور خودرو های امروزی، انتهای ساق تیز تر است و باعث می شود ساق سوپاپ گاز بلند تر مشاهده شود؛ این تغییر شکل به دلیل آسان تر کردن انتقال جریان هوا در یک راستا است
اما قسمت های مختلف تشکیل دهنده سوپاپ عبارتند از:
- لنگی کف
- لنگی دور کلگی
- قطر کلگی
- قطر گیج لاین
- ارتفاع پخ انتها
- ارتفاع کمربند
- زبری ساق
- بار کامل
- ارتفاع کلی سوپاپ
- ارتفاع آبکاری ساق
- قطر ساق
- لنگی انتهای ساق
- ارتفاع سخت کاری
- سختی انته ساق
تفاوت موتوری با داشتن ۱۶ سوپاپ به جای ۸ سوپاپ در چیست؟
خودروسازان و مهندسان فن، همواره در پی افزایش راندمان موتور و همراه با آن کاهش مصرف سوخت در خودرو بودند و در این گذار متوجه شدند که هرچه میزان مکش هوا و بنزین، بیشتر و سریع تر انجام گیرد؛ راندمان موتور هم به مراتب بیشتر خواهد شد.
اما این مسئله در حالی تقویت خواهد شد که تخلیه کاملی از دود هم در اتومبیل انجام گرفته و صورت پذیرد.
می دانید که قبلاً هر سیلندر موتور خودرو، به یک سوپاپ گاز و یک سوپاپ دود مجهز بود.
اما کم کم و در نتیجه بررسی شرکت های خودروسازی در این زمینه و به منظور بهینه سازی مصرف سوخت و راندمان و قدرت بیشتر موتور و افزایش شتاب در خودرو، تعداد سوپاپ های خودرو افزایش یافته؛ تا راه های ورودی و خروجی در موتور خودرو هم افزایش یافته و بیشتر گردند.
در نهایت حاصل این شد که امروزه در خودرو ها، معمولا هر سیلندر موتور، به دو سوپاپ گاز و دو سوپاپ دود، مجهز شده است.
برای همین در یک پیشرانه با وجود چهار سیلندر (که قبلاً ۸ سوپاپ در آن وجود داشته) الان ۱۶ سوپاپ به کار گرفته شده است.
همچنین در اینگونه خودروها از دو میل بادامک یا همان میل سوپاپ برای باز و بسته شدن سوپاپ های خودرو کمک گرفته می شود و هرچه تعداد سیلندرها در خودرو افزایش یابد؛ این اعداد هم افزایش پیدا می کنند.
این مسئله تا جایی پیش رفته است که موتورهای قدرتمند، که البته در خودروهای خاصی از آن استفاده می شود؛ برای هر سیلندر از تعداد سوپاپ های بیشتری استفاده می کنند؛ که در واقع می توان دو سوپاپ گاز را در کنار ۳ سوپاپ بنزین مشاهده کرد و بهتر است بدانید که موتورهای شش سیلندر امروزه به ۲۴ سوپاپ مجهز هستند.