به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،معمولاً بیشتر تصادفات شدید که منجر به فوت می گردد در شب اتفاق می افتد. یعنی زمانی که رانندگان دچار خواب آلودگی بوده اند و این مشخص است که زمانی راننده می خوابد چشم های او بسته می شود و دیگر هیچ نوع کنترل یا واکنشی در هنگام خطر و برخورد نمی تواند از خود نشان دهد و از برخورد پیشگیری نماید . محققان الگوهای رفتاری رانندگی را برای تشخیص حالت خواب آلودگی را مورد بررسی و مطالعه قرار دادند و به این نتیجه رسیدند در زمانی که راننده هوشیاری کامل دارد با تمرکز و چشم های باز رانندگی می کند درحالی که به دلیل فقدان هوش و هواس و عدم هوشیاری کامل در هنگام خواب آلودگی چشم ها یا بسته می شوند یا حرکتی ندارند و راننده روی فرمان کنترل زیادی ندارد . طراحی این سیستم به گونه ای است که به جای کنترل حرکت فرمان و چشم های راننده، نحوه حرکت خودرو در جاده را کنترل می کند.
سیستم هشدار هوشیاری راننده چگونه کار می کند؟
این سیستم راننده را در یک زمان معین زیر نظر می گیرد و با استفاده از داده های دریافتی تشخیص می دهد که راننده بیدار یا خواب است. در واقع سیستم هشدار هوشیاری رفتارها و واکنش های راننده را مورد بررسی قرار می دهد و فرمان دادن آن را زیر نظر دارد. مدل های پیشرفته تر این سیستم در پشت آمپر خودرو یک دوربین دارد که چشمان راننده را در نطر می گیرد؛ بی ام و X7 یا برخی مدل های سوبارو به مدل های این سیستم مجهز است. هشدار این سیستم ایمنی می تواند به صورت لرزش فرمان، صوتی و تصویری باشد همچنین امکان خاموش و روشن کردن آن نیز فراهم است.
روش های تشخیص خواب آلودگی راننده
- روش های تغییر فیزیولوژیکی راننده
- زاویه فرمان، تغییر لاین ممتد و موقعیت عرضی خودرو
- بررسی سیگنال های قلبی و مغزی
- تغییرات ظاهری مانند زاویه سر، پلک زدن ها و باز و بسته شدن چشم
تشخیص خواب آلودگی راننده و پیشنهاد استفاده از آن
براساس آمارها بیشترین تصادفات جاده ای در شب رخ می دهد و بیشتر رانندگان دچار خواب آلودگی هستند. این یکی از مهمترین دلایلی است که شرکت های بزرگ خودروسازی را مجاب به استفاده از سیستم های ایمنی بیشتری کرده است. شرکت خودروسازی ولوو برای اولین بار استفاده از سیستم تشخیص خواب آلودگی راننده را پیشنهاد داد. این پیشنهاد تا حد زیادی بر رفتار رانندگی افراد متمرکز شد تا از دست رفتن هوشیاری را قبل از وقوع به راننده هشدار دهد.
سیستم های تشخیص خواب آلودگی راننده
دوربین، حسگر و چندین پردازنده این سیستم را می سازد. برخی از سیستم ها تنها حسگر و پردازنده دارند و دوربینی برای آن در نظر گرفته نشده است. دوربینی که در پشت شیشه جلو خودرو نصب شده است در بازه زمانی مشخصی فاصله بین خودرو و علامت های جاده ای را اندازه گیری می کند و حسگرها نیز الگوی حرکت خودرو را ثبت می کنند و اطلاعات این دو در پردازشگر ذخیره می شود. هنگامی که احتمال خطر زیاد شود، این سیستم به صورت صوتی و لرزش فرمان به راننده هشدار می دهد. این سیستم قادر است الگوی رفتاری راننده را در دراز مدت ثبت و آن را رتبه بندی کند. اگر رانندگی پایدار باشد، پنج ستاره روشن می شود و در صورت کاهش ثبات، تعداد ستاره ها کم خواهد شد.
تصادفات رانندگی در ایران نیز بسیار بالا است البته این اتفاق تنها به ایران مربوط نیست و در سراسر جهان این مشکل وجود دارد به همین دلیل خودروسازان بزرگ در سراسر جهان در تلاش اند تا با استفاده از فناروی های نو اشکال گوناگون تصادف را کاهش دهند. به نظر می رسد سیستم هشدار هوشیاری بسیار سریع تر از آنچه که تصور می شود جای خود را در خودروهای معروف و ناشناخته باز کند. استفاده از این سیستم می تواند تا حجم بسیار زیادی تصادفات جاده ای را کاهش دهد.