یکی از مواردی که زن می تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند و به استناد آن و با وجود مخالفت شوهر طلاق بگیرد همین ندادن نفقه است. در این موارد زن می تواند علاوه بر دستیابی به طلاق، عمده مهریه را هم وصول نماید و با عبارت دیگر طلاق با مهریه باشد. یکی از شرایطی که در سند ازدواج نیز وجود دارد این مورد می باشد اگر مردی به مدت 6 ماه نفقه همسر را پرداخت نکند زن می تواند تقاضای طلاق کند. در ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی هم مقرر شده است که ندادن نفقه و عدم امکان اجرای حکم و الزام او به دادن نفقه از مواردی است که زن می تواند به دادگاه مراجعه کرده و تقاضای اجبار شوهر به طلاق کند. در خصوص استناد به این ماده اصطلاحا دست قاضی باز است و ممکن است به موجب نپرداختن نفقه کمتر از ۶ ماه هم با توجه به شرایط،رای طلاق صادر کند.
نفقه زن
بر اساس ماده 1106 قانون مدنی ، " در عقد دائم نفقه زن بر عهده شوهر است " . بنابراین قانون مدنی وظیفه پرداخت نفقه زن را بر عهده شوهر قرار داده است . در واقع ، در عقد دائم مرد مکلف به تامین معاش همسر خود می باشد . انجام این تکلیف از دید قانونگذار به اندازه ای مهم هست که برای عدم انجام آن ضمانت اجراهایی را هم تعیین کرده است . بر اساس ماده 1107 قانون مدنی نیز نفقه زن شامل تمام نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن ، البسه ، نان ، اثاث منزل و هزینه های درمانی ، بهداشتی و خادم می باشد . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نفقه زن کلیک کنید . نکته مهمی که وجود دارد آن است که زن در صورتی حق دریافت نفقه از جانب شوهر خود را دارد که از همسر خود تمکین کرده باشد . بنابراین ، حق زن بابت نفقه با عدم تمکین از سوی زن از بین خواهد رفت.
ضمانت اجرای عدم پرداخت نفقه زن
همانگونه که گفتیم ، عدم پرداخت نفقه زن سبب به وجود آمدن آثاری در روابط بین زوجین می شود . با ملاحظه مقررات قانونی ، قانونگذار دو نوع ضمانت اجرای حقوقی عدم پرداخت نفقه و ضمانت اجرای کیفری عدم پرداخت نفقه را مقرر نموده است . در صورت عدم پرداخت نفقه توسط شوهر ، زن می تواند با مراجعه به دادگاه خانواده ، دادخواست نفقه ارائه کند . همچنین ، می توان به جرم ترک انفاق نیز مرد را تحت پیگرد قرار داد .
وظیفه مرد در پرداخت نفقه همسر چیست؟
وظیفه پرداخت نفقه از همان ابتدای اجرای عقد نکاح دائم به عهده شوهر می باشد. اگر مردی بی دلیل از دادن نفقه امتناع ورزد دچار بی قانونی شده است و باید حق زن را به طور کامل پرداخت نماید. عدم پرداخت نفقه یکی از مصادیق سوئ معاشرت است. هر چند نداشتن حسن معاشرت توسط زن و عدم تمکین خاص وی در برابر شوهر و عدم پاسخگویی به نیاز جنسی و تمایلات همخوابگی، می تواند حق عدم پرداخت نفقه برای همسر ایجاد نموده و در صورت اثبات تقصیر زن، در هنگام طلاق، وی را از تملک نصف دارایی مرد محروم نماید. در ازدواج موقت مرد هیچ وظیفه ای در برابر پرداخت نفقه ندارد مگر آنکه در اول زن و مرد توافق کرده باشند.
شکایت ترک انفاق چیست و چگونه تنظیم می شود؟
در بیشتر موارد زنان هنگامی به سراغ شکایت کیفری نفقه می روند که از سوی همسرانشان از خانه بیرون شده اند یا این که با وجود زندگی در خانه همسرشان، مرد به او نفقه نداده و او را رها کرده است. در چنین شرایطی زنان می توانند با مراجعه به دادگاه های کیفری محدوده سکونت خود شکایت ترک انفاق را مطرح کنند و امیدوار باشند در مدتی کوتاه به حق خود برسند. رجوع زن به دادگاه خانواده و یا دادسرای عمومی محل زندگی مشترک و در مواردی که نفقه کمتر از بیست میلیون تومان می باشد، به شورای حل اختلاف جهت مطالبه نفقه و پیوست نمودن مدرک ازدواج و مدارک شناسایی، به خودی خود اثبات کننده عدم پرداخت نفقه توسط مرد می باشد. در شکایت ترک انفاق نیز اولین قدم نوشتن دادخواست در دادسراست. زن پس از مراجعه به دادگاه در متنی می تواند شکایت خود را این گونه مطرح کند: شکایت ترک انفاق پس از ثبت در واحد رایانه از سوی سرپرست دادسرا به یکی از شعب دادیاری ارجاع می شود. بعد از ارائه این شکایت به دادگاه و تعیین شعبه، دادیار از خواهان پرس و جو می کند و براساس نشانی ذکر شده از متهم او را فرا می خواند. ممکن است این احضار به صورت تلفنی صورت بگیرد، اما در صورتی که مرد حاضر به شرکت در دادگاه نشود، دادگاه وی را به شکل کتبی احضار خواهد کرد. ویژگی این احضار هم این است که برگه اخطاریه به زن داده می شود تا با مراجعه به کلانتری محدوده سکونت همسرش، این برگه را به همراه مامور کلانتری به مرد ابلاغ کند. در این برگه نیز عنوان شده است که مرد ظرف مدت مشخصی برای ادای توضیحات باید به دادسرا مراجعه کند و در غیر این صورت جلب خواهد شد. البته در مواردی نیز انجام تحقیقات به عهده کلانتری محدوده سکونت گذاشته می شود و کلانتری از طریق دایره قضایی این تحقیقات را تکمیل و پس از آن پرونده را برای دادسرا ارسال می کند.
طلاق به علت عدم پرداخت نفقه
در قانون مدنی ، ماده 1129 در خصوص استنکاف شوهر یا عجز از پرداخت نفقه تدوین شده است . بر اساس این ماده " در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجراء حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه ، زن می تواند برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم شوهر را اجبار به طلاق می نماید . همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه " . بر این اساس ، طلاق به علت عدم پرداخت نفقه زن پیش بینی شده است . لذا در صورتی که مرد نفقه همسر خود را ندهد و زن با مراجعه به دادگاه حکم انفاق به سود خود را بگیرد و با وجود صدور اجراییه علیه شوهر ، مرد نتواند نفقه دهد یا از پرداخت آن استنکاف کند ، زن می تواند به لحاظ عدم پرداخت نفقه ، تقاضای طلاق نماید . در این حالت ، قاضی به جای شوهر اقدام به طلاق و امضای سند طلاق خواهد کرد .