خانه ما بخشی از وجود و خاطرات ماست. همه ما پس از ساعت ها فعالیت روزانه با این تصور که خانه جایی است برای به آرامش رسیدن مان، قدم در آن می گذاریم. خانه مکانی است خصوصی برای کنار هم بودن خانواده مان! جایی برای مهمانی ها و دیدار تازه کردن با عزیزان مان... خانه مکانی است که باید در آن "زندگی" را معنی کنیم. شما چقدر در خانه خود احساس آرامش دارید؟! آیا فکر می کنید معماری و طراحی داخلی آن توانسته برای شما چنین احساساتی را به وجود بیاورد؟! در این مطلب از چیدانه قصد داریم به صورت خلاصه با شما نکات ظریفی را مرور کنیم، تا بتوانیم با رعایت آنها خانه ای طراحی کنیم که پاسخگویی همه این نیازها باشدخوب می دانیم که خانه با داشتن بخش های مختلف برای رفع نیازهای متفاوت ما طراحی می شود. این تقسیم بندی به صورت زیر انجام شده است:
- ورودی و راهروها
- نشیمن و پذیرایی
- آشپزخانه
- غذاخوری
- اتاق خواب
- رختشوی خانه
- کتابخانه و اتاق کار
- سرویس بهداشتی
- پارکینگ و انبار
- تاسیسات و موتورخانه
فضای خصوصی در طراحی داخلی
فضای خصوصی به فضا هایی گفته می شود که مختص افراد ساکن در خانه می باشد مانند:
اتاق خواب، حمام و از این قبیل فضاها که افراد غریبه به آن وارد نمی شوند و جزو حریم خصوصی افراد می شود.
فضای میانی در طراحی داخلی
فضای میانی به فضایی گفته می شود که در صورت وجود صمیمت و به خواست ساکنین مهمانان و افراد غیر ساکن در خانه می توانند از این فضا ها استفاده نمایند مانند:
اتاق نشمین و آشپزخانه؛
فضای عمومی در طراحی داخلی
فضاهای عمومی به فضاهایی گفته می شود که تمامی افراد وارد شونده به خانه یا از آن استفاده می کنند و یا به آن اشراف دارند مانند:
فضای ورودی، سرویس و پذیرایی.
هر واحد مسکونی دارای ریز فضاهایی است که در کنار هم و در ارتباط با هم ترکیب می شوند و فضایی با آرامش و آسایش فراهم می آورند.با وجود این که به صورت کلی خانه مکانی خصوصی محسوب می شود. در مقیاس کوچکتر فضاهای آن را می توان در سه دسته : خصوصی، و نیمه خصوصی و نیمه عمومی و عمومی دسته بندی کرد. در مطلب فضاهای خصوصی و عمومی در معماری داخلی با شما در مورد خصوصیات این فضاها صحبت کردیم. اکنون می خواهیم با توجه به دسته بندی بالا مهم ترین نکاتی را که برای طراحی داخلی فضاها نیاز است بشناسیم.
تقسیم فضایی
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که بخواهید از یک فضای مشخص استفاده های متنوعی داشته باشید، درحالی که نگران شلوغی و بی نظمی حاصل از آن هستید. یکی از دغدغه های طراحان داخلی برای تقسیم فضایی این است که بتوانند بدون استفاده از دیوار و قطع ارتباط بصری فضای مورد نظرشان را تفکیک کنند و حد مرزی مشخص را با توجه به کاربری مورد نظر در فضا به وجود بیاورند.
- به روش های مختلف می توان با ایجاد اختلاف سطح در کف حد و مرزی را برای تقسیم فضایی تعیین کرد. ارتباط این سطوح را می توان به وسیله راه پله حفظ نمود.
- عبور مسیر حرکتی در فضای مورد نظر و یا ایجاد شکاف و چشم انداز یکی دیگر از ترفندهایی است که می توان در کف به کار گرفت.
- تغییر شکل در سقف، ایجاد شکست، استفاده از سقف کاذب در بخشی از فضا و نصب چراغ در سقف می تواند ظاهری ایجاد کند تا در ذهن کاربر، تقسیم فضایی مد نظر طراح به صورت نا خود آگاه ایجاد شود.
- استفاده از نورگیر های سقفی و عبور تیرها در سقف نیز همین تاثیر را در ذهن کاربر ایجاد خواهد کرد.
- الگو، بافت، رنگ و جنس مصالح مصرفی در یک دیوار می تواند تغییر کند بنابراین در برش بصری ایجاد شده در اثر همنشینی مصالح متفاوت، حس تفکیک فضایی را به کاربر القا می کند.
- الگوی پنجره ها و نصب چراغ ، تابلو و علائمی روی دیوار که همگی در طراحی دکوراسیون فضا دخیل هستند به یاری تقسیم فضا خواهند آمد.
- محل قرارگیری درب و پنجره، ایجاد فرورفتگی، وجود ستون ها، تغییر مسیر دیوارها در پلان و ایجاد شکلهای متنوع هندسی نیز در این امر تاثیر گذار خواهد بود.
توجه به فضای داخلی و نحوه و تقسیم بندی پلان ها، نقش مهمی را در ساختار معماری یک بنا بر عهده دارد.
طراحی فضایی با انعطاف پذیری بالا و تنوع پذیر از لحاظ چیدمان و آرایش سطوح می تواند کارکرد های مختلفی را بپذیرد و این در حالی است که مخاطب احساس رضایت بیشتری از فضا خواهد داشت.استفاده از جدا کننده های سبک و قابل حمل، شفاف سازی، رنگ بندی های متناسب با نیاز های موجود، تنوع مصالح، توجه به نحوه قرار گیری و تعامل مابین فضاهای مختلف از جمله ویژگی ه ایی هستند که در کنار ساختار خاصی که برای یک پلان معماری در نظر گرفته شده است، می تواند بر غنای آن افزوده و حتی قسمتی از مشکلات آن را حل کند.
از طرف دیگر معماری داخلی به لحاظ معیارهای روانشناسی اهمیت بسیاری دارد. میزان امنیت، صمیمیت، شور و هیجان و آرامش موجود در یک فضا را با می توان با راهکارهای مناسب تشدید یا تضعیف کرد.
هر کدام از انسان ها دارای تعلقات ذهنی و روحی خاصی هستند که پاسخگویی به نیازهای آنها در معماری داخلی اولویت قرار می گیرد، از این رو نگرشی علمی و راسیونال در کنار خلاقیت های هنری مطرح شده و یکی از مسائل مهم در این زمینه ایجاد تعامل و هماهنگی بین آنها است.
امروزه دکوراسیون داخلی، اهمیتی خاص یافته و حتی به عنوان رشته ای مجزا تدریس می شود. الگوهای و ایده های مختلفی اعم از مدرن و کلاسیک، توسط طراحان این رشته به کار گرفته می شود و از محدودیت های معماری در زمینه اجرا، معمولا خبری نیست و می توان به ایده های بلند پروازانه ایشان تجسم بخشید، چه بسا به گونه ای میان گستره ای، موضوع فعالیت رشته های مختلف هنری از مجسمه سازی گرفته تا نقوش برجسته قرار گرفته میگیرد.