طلای کم اجرت یکی از گزینه های جذاب بازار طلای ایران در چند سال تورمی اخیر است، چراکه با رشد قیمت طلا در کشور، خرید طلای زینتی نو و سرمایه گذاری در طلا تحت تاثیر تورم قرار گرفته است. در ویترین بیشتر طلافروشی ها می توان طلای دست دوم یا کم اجرت را پیدا کرد. طلای کم اجرت در واقع همان همان طلای دست دوم است که گاهی نمی توان ظاهر آن را از طلای نو تشخیص داد. در ادامه مطلب سعی کرده ایم ویژگی های طلای کم اجرت را به طور شفاف توضیح دهیم.
طلای کم اجرت چیست؟
طلای زینتی پس از استفاده در کارگاه های طلاسازی ذوب و تبدیل به طلای آب شده می شود تا دوباره وارد صنعت طلاسازی شود و جواهرات نو از آن ساخته شود؛ حال اگر این طلا ذوب نشود، در کارگاه های طلاسازی کمی آن را جلا داده و با لایه برداری وضعیت ظاهری مناسبی برایش ایجاد می کنند که ما آن را به عنوان طلای دست دوم یا طلای کم اجرت می شناسیم.
اما سوال اصلی این است که چه تفاوت قیمتی بین طلای نو و طلای کم اجرت وجود دارد که طلای کم اجرت را جذاب کرده است؟ در خرید طلای زینتی افراد هزینه های زیر را نسبت به خرید طلای کم اجرت می پردازند:
- ارزش وزنی طلا( به میزان وزن طلا و به قیمت روز طلا در بازار آزاد)
- سود طلافروشی یا فروشنده طلا(حداکثر 7%)
- اجرت ساخت کارگاه های سازنده طلا(بستگی به نوع ساخت طلا که دست ساز باشد و یا با ماشین ساخته شده باشد می تواند تا 15% و یا بیشتر به قیمت طلا اضافه کند)
- مالیات بر ارزش افزوده( 9% مالیات)
در مجموع برای خرید طلای نو حدود حداقل 30% به قیمت وزنی طلای نو خریداری شده اضافه می شود. در طلای کم اجرت، اجرت ساخت طلا و مالیات بر ارزش افزوده حذف می شود، به همین دلیل است که با افزایش قیمت طلا خرید طلای کم اجرت جذابیت پیدا کرده است.
طلای بدون کارمزد
بعضی از مصنوعات طلا در مغازه های طلافروشی، کارمزد ساخت کمی دارند. حتما تا به حال شنیده اید که النگو بخرید چون کارمزد کمی دارد. کارمزد النگو معمولاً گرمی ۵ هزارتومان می باشد. بعضی از این طلاجات به خاطر این که ساخت آن ها ساده تر هست و یا اینکه دقّت زیادی نمی خواهد و دستگاه CNC آن ها را می سازد، کارمزد ناچیزی دارند. به علاوه کارگاه های طلاسازی، معمولاً به صورت عمده یک نمونه کار را می سازند، به همین خاطر که عمده هست و تک نیست، کارمزد و اجرت آن نسبت به سایر زیورآلات کم و یا صفر باشد. گاهاً طلافروشی دیده شده است که می خواهد ویترین خود را عوض کند و طلاجات به روزی بیاورد، به همین خاطر مصنوعات طلای قدیمی را بدون کارمزد حساب می کند تا زودتر به فروش برود.
طلای بدون کارمزد با طلای دست دوم بسیار متفاوت است. طلای بدون کارمزد، نو هست و استفاده نشده است. طبق قوانین اتحادیه طلا و جواهرات، مالیات بر ارزش افزوده بر روی اجرت ساخت باید حساب شود، در این صورت طلایی که کارمزد نداشته باشد، مالیات هم ندارد.
تقلب در طلای کم اجرت
با رونق خرید و فروش طلای کم اجرت، تقلب نیز در آن زیاد شده است که البته امری طبیعی در هر بازاری به حساب می آید و با کمی هوشیاری می توان فریب این سودجویان و فرصت طلبان را نخورد. برای خرید طلای کم اجرت حتما از طلافروشی های معتبر خرید کنید و همراه با خرید خود رسید و فاکتور معتبر طلا بگیرید. تقلب هایی که در این نوع طلا رایج شده است مواردی نظیر:فروش طلای کم عیار( زیر عیار 17) به عنوان طلای استاندارد دست دوم به افراد، فروش بدلیجات به جای طلای کم اجرت است.
کشتی آرای، نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر، در مورد خرید طلای کم اجرت و تقلب های آن اینطور می گوید:"برخی کارگاه های زیرزمینی طلای کمتر از 17 عیار را به عنوان طلای کم اجرت وارد بازار می کنند و متاسفانه برخی طلافروش ها آگاهانه و خیلی از آن ها ناآگاهانه اقدام به فروش آن به عنوان طلای دست دوم می کنند."