جنسیت زیستی افراد

  چهارشنبه، 27 اسفند 1399   زمان مطالعه 3 دقیقه
جنسیت زیستی افراد
بیماری های مادرزادی متعددی هستند که بر روی ساختار و عملکرد دستگاه تناسلی نوزاد تاثیر گذاشته و جنسیت فرد را دچار ابهام می‌کنند.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، به طور کلی رفتارهای بهنجار جنسی از ۴ منظر مورد بررسی قرار می گیرند. به عبارتی سنجش طبیعت جنسی فرد بر طبق این معیار صورت می گیرد:

  • جنسیت زیستی

  • هویت جنسی

  • گرایش جنسی

  • رفتار جنسی

در ادامه به تعریف این معیارها پرداخته شده و سپس طیف نرمال و نیز اختلالات مربوط به هر کدام توضیح داده خواهد شد.

جنسیت زیستی فرد

شامل خزانه ژنتیکی فرد و صفات ثانویه آن است.

در هر سلول جنین انسان به طور طبیعی علاوه بر ۴۴ کروموزوم غیرجنسی، ۲ کروموزوم جنسی نیز وجود دارد. درصورتیکه یک کروموزوم X و دیگری Y باشد (XY)، جنسیت جنین پسر و درصورت X بودن هر دو کروموزوم (XX) جنسیت دختر است.

بدیهی است به صورت نرمال در بدو تولد، دستگاه تناسلی نوزاد با خزانه ژنتیکی فرد همخوانی داشته و در ادامه رشد و پیدایش صفات ثانویه جنسی نیز این همخوانی پابرجا می ماند.

به عبارتی نوزاد طبیعی دختر و پسر دارای دستگاه تناسلی به ترتیب زنانه و مردانه ای است که از نظر آناتومیکال (کالبدشناختی) و عملکرد، طبیعی است.

آناتومی طبیعی دستگاه تناسلی زنانه شامل کلیتوریس (خروسه)، لب های بزرگ و کوچک، واژن (مدخل رحم)، سرویکس (مهبل)، رحم، لوله های فالوپ (لوله های رحم) و تخمدان هاست. مجرای خروج ادرار نیز در فاصله بین کلیتوریس و واژن قرار دارد.

آناتومی طبیعی دستگاه تناسلی مردانه شامل آلت مردانه و کیسه بیضه است. آلت مردانه، شامل سر و تنه و مجرای ادراری است. در کیسه بیضه نیز اپیدیدیم، بیضه و بخشی از مجرای خروجی بیضه قرار دارد که این مجرا در ادامه به کیسه منی وصل شده و بعد از آن به مجرای تخلیه منی تغییر شکل می یابد. این مجرا با عبور از غدد پروستات و میزراهی در نهایت به مجرای ادراری وصل می شود.

بیماری های مادرزادی متعددی هستند که بر روی ساختار و عملکرد دستگاه تناسلی نوزاد تاثیر گذاشته و جنسیت فرد را دچار ابهام می کنند.

به عنوان مثال در سندرم آدرنوژنیتال (بروز صفات مردانه در زنان که ثانویه به بیماری غده فوق کلیه است) طول کلیتوریس نوزاد بیش از حد نرمال (۵ میلی متر) بوده و لب ها به هم چسبیده هستند که این مشکل خود می تواند ثانویه به افزایش ترشح هورمون مردانه در جنین دختر باشد.

سندرم ترنر (فقدان کروموزوم جنسی X دوم در زن)، سندرم کلاین فلتر (کروموزوم X اضافی در مرد) سندرم عدم حساسیت آندروژنی (وجود همزمان دستگاه تناسلی خارجی زنانه و بیضه های مخفی در زن) و هرمافرودیت یا دوجنسیتی (وجود همزمان بیضه و تخمدان در فرد) از جمله بیماری هایی هستند که از لحاظ جنسیتی، فرد مبتلا را از طیف نرمال خارج کرده و نیازمند توجه ویژه پزشکی و روان شناختی می کنند.

در گذشته هویت جنسی نوزادانی که دارای بیماری هایی همچون موارد ذکر شده بودند، در بدو تولد مشخص می شد تا بدین واسطه والدین و کودک برای دانستن جنسیت بلاتکلیف نمانند.

در برخی موارد این روش دارای اثرات مثبتی بود. اما با گذشت زمان و پیگیری اینگونه افراد مبتلا، شواهدی دال بر عدم انطباق هویت جنسی فرد با جنسیت تعیین شده در بدو تولد مشاهده گردید که به دنبال این ناهمخوانی هویت جنسیت، عواقب ناخوشایند و حتی جبران ناپذیری همچون خودکشی رخ داد.

از این رو امروزه ترجیح بر این است تا به والدین و کودک اجازه داده شود تا کودک با ابهام جنسیتی در همراهی با تیم درمانی بزرگ شده و به مرور زمان، گرایش هویتی فرد از نظر جنسی تعیین کننده جنسیت فرد باشد تا از این جهت از میزان آسیب محتمل کاسته شود.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها