داستان موفقیت ایرانیانی که به خارج از کشور مهاجرت کرده اند یا افراد ایرانی الاصل که ساکن کشورهای خارجی هستند، مساله جدیدی نیست و مثال های بسیاری را می توان در این حوزه ذکر کرد. شرکت خودروسازی رضوانی نیز توسط یکی از مشهورترین افراد ایرانی الاصل در ایالات متحده بنیان گذاری شده است و با عرضه خودروهای لوکس، شهرت مناسبی را برای خود دست وپا کرده است. از همین رو امروز در این مقاله نگاهی به خودروهای رضوانی و شاهکارهای رضوانی موتورز مثل رضوانی تانک می اندازیم.
فریس رضوانی، شخصی است که شرکت خودروسازی رضوانی موتورز را بنیان نهاد. پدر رضوانی به عنوان خلبان هواپیمای جنگنده F4 فانتوم خدمت می کرد و این موضوع، یکی ازدلایلی است که شوق به قدرت، سرعت و هیجان را از دوران کودکی در فریس رضوانی ایجاد کرذه است. او در سال 2014 شرکت خودروسازی رضوانی را در سانتا آنا واقع در کالیفرنیا تاسیس کرد و نخستین محصول این شرکت نیز، بر اساس خودروی آریل اتم شکل گرفت. کریس براون، خواننده مشهور آمریکایی، نخستین مشتری رضوانی موتورز بود که نخستین محصول این شرکت یعنی هیولای رضوانی (Rezvani Beast) را خریداری کرد. شرکت خودروسازی رضوانی، (Rezvani Motors) در طول حیات کوتاه مدت خود، محصولات تحسین برانگیزی را روانه بازار کرده است که هر کدام، مشخصات منحصربه فردی را در خود گنجانده اند. شاید بتوان تمامی این موفقیت را به کارآفرین ایرانی-آمریکایی و بنیان گذار این شرکت، یعنی فریس رضوانی و مهارت مدیریت وی مربوط بدانیم در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
تاریخچه رضوانی موتورز
شرکت رضوانی موتورز در سال ۲۰۱۴ از سوی شخصیت ایرانی-آمریکای با نام فِریس رضوانی بنیاگذاری شد و در همان سال اولین محصول خود را با نام بیست (Beast/به معنای دیو) را روانه بازار کرد. خودرویی که در تریم های مختلف بیست، بیست آلفا و بیست آلفا X، برپایه محصول اسپرت ارتقا یافت آریِل اتم و لوتِس الیس ساخته شده بود. بدنه منحصر به فرد این خودرو اسپرت دو نفره فاقد در و سقف بود و به صورت رودستر به تولید رسید که تنها ۷۵۰ کیلوگرم وزن داشت. این خودرو در نسخه های متفاوتی به خط تولید رسید. این خودرو بین ۳۰۰ تا ۷۰۰ اسب بخار قدرت دارد و در بیشتر بخش های فنی با آریل اتم مشترک است و مقوله مهم طراحی آن را نیز طراح آذربایجانی، سمیر سادیخوف برعهده داشته است. نوع طراحی و حالت بدون سقف این خودرو باعث شد نام رسمی بیست اسپیدستر (Beast Speedster) برای آن انتخاب شود.
رضوانی در عرض یک شب به این جایگاه دست نیافت. فریس رضوانی پیش تر با شرکت هایی از جمله اَستِن مارتین و فراری همکاری داشت و یکی از اعضای اصلی تیم طراحی و مسئول در پروژه ابرخودرو هلندی “ونسر سارته” بود. از این رو فریس از دیدگاه سابقه کاری به اندازه کافی تجربه داشت که بتواند برند تولید محدود خودرو خود را اداره کند.آنچه موجب شهرت جهانی رضوانی شد، نه بازه قیمت ۹۵ تا ۳۲۵ هزار دلاری بیست، نه مشتری های خاص این محصول از جمله کریس براون و نه فضای پنج هزار متر مربعی بخش تحقیق و توسعه و تولید این رودستر تیراژ محدود بود. آنچه نام رضوانی را بر سر زبان تقریبا تمامی نشریات تخصی صنعت خودو جهانی انداخت، نام محصول جدید این شرکت تحت عنوان تانک بود. خودرویی با ویژگی های غیرعادی خارج جاده ای، برای کاربردی های مجاز درون شهری.
خودروهای رضوانی موتورز
نام ایرانیان در صنعت خودرو برخلاف صنایع دیگر، شاید آنچنان مطرح و شنیده شده نباشد. اما زمانی که نامی از ایرانیان فعال در این صنعت به گوش می رسد، همگی آن ها از برترین و منحصر به فرد ترین های این حوزه هستند. از نادر فقیه زاده، طراح ایرانی نسل سوم بی ام و سری ۷ گرفته تا بنیانگذار شرکت خودروسازی آرش و حالا رضوانی.برای آشنایی بیشتر با سبک خودروسازی شرکت رضوانی موتورز، در ادامه این مقاله به بررسی اجمالی خودروهای ساخت این شرکت و تاثیرشان بر جهانی شدن نام این برند خودروسازی می پردازیم.
تانک (TANK)
تانک (TANK)که از چشم انداز یک تجربه رانندگی بی نقص متولد شده است، به عنوان توانمندترین وسیله نقلیه در داخل و خارج از جاده طراحی شد. تانک ((TANK، این خودروی XUV (شاسی بلند بسیار توانمند) طوری طراحی شده تا بسیاری از ویژگی های موجود در خودروهای نظامی را در خود جای دهد، اما هر فرد غیرنظامی که بودجه کافی داشته باشد هم می تواند مالک این خودروی بی نظیر شود.این خودروی مستحکم و مقاوم با دیدی آینده نگرانه توسط سمیر سادیکو (Samir Sadikhov) طراحی شده است و به دلیل زوایای تیز و سبک مدرنش مورد توجه قرار گرفته است. در زیر کاپوت، بدنه روی شاسی XUV دارای یک موتور 6.4 لیتری HEMI V8 است که 500 اسب بخار قدرت دارد و 430 پوند فوت گشتاور تولید می کند. علاوه بر این، سیستم چهارچرخ محرک تانک، قابلیت غیرفعال شدن دارد.
با توجه به مجهز بودن تانک نسخه نظامی به قابلیت هایی نظیر دید در شب حرارتی FLIR، زره بالستیک کولار، شیشه ضد گلوله و لاستیک های پنچررو بیشتر شبیه به یک خودروی نظامی است. جدیدترین زره بالستیک با قابلیت حفاظت در برابر شلیک سلاح های کالیبر بالا و تفنگ های تهاجمی از ویژگی های منحصر به فرد این خودرو است. رادیاتور، باتری و مخزن سوخت همه در این زره ضد گلوله کولار پیچیده شده اند. بخش زیرین خودرو نیز در برابر مواد منفجره محافظت می شود.
چفت کلیدخور مغناطیسی و دستگیره های برقی درب حداکثر امنیت را در برابر دسترسی غیرمجاز یا اجباری ایجاد می کنند. بکارگیری فناوری تسمه چرخ (Wheel Band) در این خودرو این قابلیت را فراهم می کند که تایرهای آسیب دیده را به مکانی امن برسانید. همچنین، این فناوری از خروج لاستیک از روی چرخ جلوگیری می کند. خودروی تانک در سه مدل به نام های تانک (TANK) تانک نسخه نظامی (Military Edition) و تانک X عرضه شده است.
هرکول شش چرخ (HERCULES 6×6)
هرکول شش چرخ شرکت رضوانی یک خودروی نظامی لوکس است که برای غیرنظامیان طراحی شده و به عنوان سرسخت ترین و قوی ترین کامیون جاده ای روی زمین شناخته می شود. هرکول با داشتن پیشرانه ۸ سیلندر ۷.۰ لیتری ۱.۳۰۰ اسب بخاری، قدرتمندترین خودرو زرهی دنیاست. برای طراحی این خودرو از جیپ رانگلر الهام گرفته شده است.به طور استاندارد، هرکول 6×6 دارای موتور 3.6 لیتری V6 بنزینی است که 285 اسب بخار قدرت دارد. اگر این مقدار برای شما کافی نیست، می توانید از یک SRT V8 6.4 لیتری 500 اسب بخاری استفاده کنید. اگر حتی این میزان قدرت هم رضایت شما را جلب نمی کند، می توانید موتور V8 سوپرشارژر 1300 اسب بخاری را سفارش بدهید.
صرف نظر از موتور، هرکول یک گیربکس 8 سرعته اتوماتیک ارائه می دهد. اگر می خواهید پول بیشتری خرج کنید، رضوانی نسخه نظامی هرکول را نیز عرضه کرده که دارای شیشه ضد گلوله، زره بالستیک، فناوری نظامی اسموک اسکرین، لاستیک های پنچررو، دید در شب حرارتی، سپر رام، حفاظت EMP (محافظت در برابر بمب الکترومغناطیسی) و چند ویژگی برجسته دیگر به اضافه یک موتور دیزلی است. با توجه به قابلیت های اضافه شده در این نسخه، قیمت نسخه نظامی از نسخه معمولی بییشتر است.
بیست (Beast)
رضوانی بیست که برای جاده طراحی شده است، معنای جدیدی به خودروی اسپرت سبک وزن و با کارایی بالا می بخشد که با استایل کلاس جهانی ادغام شده است. در هسته اصلی آن یک موتور مسابقه ای ۲.۴ لیتری ۵۰۰ اسب بخاری سوپرشارژ اینتر کولر قرار دارد که توسط تیم رضوانی توسعه یافته و دارای یک سوپرشارژر روترکس نوآورانه و کارآمد است.خودروی بیست قادر است تنها در 2.7 ثانیه به سرعت 60 مایل در ساعت برسد و نهایت هیجان را به رانندگان القا کند. رضوانی موتورز، خودروی سوپراسپرت رضوانی بیست را روی پلتفرم خودروی اسپرت انگلیسی آریل اتم (Ariel Atom) تولید کرده است. این خودرواز شاسی آریل اتم با بدنه ای سبک از فیبر کربن بهره می برد.مدتی پس از عرضه رضوانی بیست، شرکت رضوانی موتورز سوپراسپرت بعدی خود به نام بیست اکس (Beast X) را معرفی کرد. بیست ایکس 840 گرم وزن و 700 اسب بخار قدرت دارد. این خودرو دارای یک موتور 2.4 لیتری با توربوشارژر بورگ وارنر (Borg Warner) است که کمک می کند خودرو در عرض 2.5 ثانیه به سرعت 60 مایل بر ساعت برسد.
در نوامبر 2016، رضوانی از خودروی آلفا بیست (Beast Alpha) به عنوان نسخه بعدی رضوانی بیست رونمایی کرد. در این خودرو از فناوری سایدویندر (درها به سمت بالا باز می شوند) برای درب ها استفاده شده است. آلفا بیست در واقع نسخه روباز رضوان بیست است و از دیگر امکانات آن می توان به پنجره های برقی ، قفل های برقی ، کیسه هوا و کنترل کامل آب و هوای داخل خودرو اشاره کرد.در فوریه 2018، رضوانی از آلفا بیست اکس بلک برد (Beast Alpha X Blackbird) رونمایی کرد.این خودرو با الهام از هواپیمای جاسوسی لاکهید اس آر-۷۱ بلک برد (Lockheed SR 71 Blackbird) طراحی شده است و به عنوان یک خودروی عملکرد محور، دارای موتور 2.5 لیتری توربوشارژ 700 اسب بخاری است.