درست است حالا دیگر مثل قدیم برای غذا درست کردن و تهیه مواد اولیه وقت کافی نداریم ولی امتحانش ضرری ندارد. حتما شنیده اید که قدیمی ها سر سفره غذا آهی می کشند و می گویند این روزها همه چیز عوض شده؛ حتی مزه غذاها. بعد شروع می کنند به تعریف و تمجید از دست پخت خانم های کدبانوی فامیل و مادرشان که قدیم چه غذاهای خوشمزه ای در سفره می گذاشتند و... آخرش هم نتیجه این می شود که همه چیز خانگی بود و همه مواد را خودشان در خانه درست می کردند. مثل رب گوجه فرنگی که کمتر این روزها درست کردنش در خانه رواج دارد اما ما کاری می کنیم با خواندن این دستورالعمل به قدیم برگردید و از خانه هایتان بوی خوب گوجه و رب تازه و سالم بیرون بیاید.
مواد لازم رب گوجه فرنگی
- نمک ۴۰ گرم
- آب ۲ کیلوگرم
- روغن مایع ۱۰۰ گرم
- گوجه فرنگی ۱۰ کیلوگرم
طرز تهیه رب گوجه فرنگی
برای تهیه رب گوجه فرنگی خانگی ابتدا گوجه فرنگی ها را می شوییم و در آبکش قرار می دهیم تا آب اضافی شان برود سپس از وسط تمامی گوجه فرنگی ها را با چاقو نصف می کنیم و در قابلمه ای بزرگ قرار می دهیم.
زمانیکه تمامی گوجه فرنگی ها نصف شدن قابلمه را روی حرارت می گذاریم و صبر می کنیم تا آب خود گوجه فرنگی ها در بیاید و به جوش بیاید.اینطوری پوست گوجه فرنگی ها خیلی راحت جدا می شود.البته همچنان اجازه می دهیم تا گوجه فرنگی ها بجوشند تا کمی نرم شوند. پس از آنکه گوجه فرنگی ها نرم شدن، توری سیمی که سوراخ های آن بسیار ریز است را داخل قابلمه یا ظرف بزرگی قرار می دهیم و زیر قابلمه را خاموش می کنیم و گوجه فرنگی ها را کم کم یا یکدفعه (اگر توری سیمی بزرگ باشد) داخل توری می ریزیم و گوجه فرنگی ها را روی توری فشار می دهیم تا پوست آن و دانه های داخل گوجه ها راحت جدا شوند و آب گوجه فرنگی داخل قابلمه یا ظرفی که توری را در آن گذاشته ایم بریزد.
دقت کنید دانه های گوجه فرنگی از صافی توری رد نشود چون باعث کپک زودهنگام می شود. زمانیکه همه گوجه فرنگی ها آبشان از توری رد شد قابلمه را روی حرارت می گذاریم و صبر می کنیم تا آب گوجه فرنگی ها به جوش بیاید.
پس از اینکه آب گوجه فرنگی ها کمی غلیظ شد و شروع به قل زدن کرد نمک را به آن اضافه می کنیم و هم می زنیم.برای اینکه متوجه شویم به غلظت کافی برای رب گوجه فرنگی رسیده است یا نه بهترین و راحترین کار این است که با قاشق روی رب خطی بکشیم. اگر طول کشید تا شکاف ایجاد شده پر شود یعنی به غلظت رب گوجه فرنگی رسیده است و باید کاملا مراقب رب گوجه فرنگی بود و اگر سریع شکاف پر شد باید هنوز صبر کرد و زمان داد تا غلیظ شود.اگر رب را در حالی که شل است بر داریم باعث می شود که زود کپک بزند پس صبر کنید تا قوام یابد. باید مرتبا رب گوجه فرنگی را هم بزنیم تا ته نگیرد چون طعم بدی به ما می دهد و امکان دارد ته آن سیاه شود.در پایان روغن را به آن اضافه می کنیم و هم می زنیم و اگر تمایل داشتید می توانید روغن بیشتر نیز به آن اضافه کنید.
زیر قابلمه را خاموش می کنیم و اجازه می دهیم تا رب گوجه فرنگی آماده شده خنک شود و به دمای محیط برسد.سپس در ظرف مورد نظر می ریزیم و درب آن را محکم می بندیم و در یخچال نگهداری می کنیم و برای انواع غذاها از این رب گوجه فرنگی سالم و خانگی استفاده می کنیم.نوش جان
کپک نزدن رب گوجه خانگی
- یک روش دیگر برای گرفتن پوست و تخم گوجه فرنگی این است که گوجه فرنگی ها را بشورید و آنها را با چرخ گوشت و یا دستگاه غذاساز خرد و پوره کنید به طوری که پوست و تخم آن ها گرفته شود.
- مهم ترین دلیل کپک زدن رب گوجه فرنگی آب موجود در آن است. در مراحل طرز تهیه رب گوجه فرنگی در خانه برای این که رب کپک نزند باید کاملا حین پخت آب آن تبخیر شود. نشانه تبخیر کامل آب رب گوجه فرنگی این است که وقتی قاشق را در رب فشار می دهید آب در قاشق جمع نشود.
- در مجموع رب گوجه فرنگی خانگی چون مواد نگهدارنده ندارد مستعد کپک زدن است. برای استفاده از رب قاشق کثیف، خیس و مرطوب، چرب یا قاشقی که در دهان زده اید به کار نبرید.
- یکی از بهترین راه ها برای کپک نزدن رب گوجه فرنگی این است که روی آن را با روغن زیتون یا روغن مایع بپوشانید.
- برای داشتن یک رب گوجه فرنگی خوشرنگ باید بدانید که رب گوجه فرنگی چه خانگی و سنتی تهیه شود و چه کارخانه ای باید به رنگ گوجه فرنگی باشد نه تیره تر و نه خیلی روشن تر. اگر خیلی قرمز و تیره باشد یعنی از مواد افزودنی و رنگ در آن استفاده شده و اگر خیلی روشن و کم رنگ باشد به این معناست که از گوجه نامرغوب و نارس در تهیه آن استفاده شده است.
- علت سیاه شدن رب گوجه فرنگی استفاده از گوجه بی کیفیت و بد رنگ، حرارت دیدن زیاد رب گوجه و ریختن رب گوجه خشک شده و سوخته و چسبیده به دیواره های دیگ در رب است.
- برای این که رب گوجه کپک نزند از روغن در آن استفاده می شود. این روغن باید به گونه ای باشد که وقتی شما رب گوجه را استفاده می کنید اصلا مشخص نباشد. اگر روغن در رب به صورت گوله شده باشد به این معناست که در تهیه رب علاوه بر مواد مجاز از کدو و نشاسته هم استفاده شده است. علاوه بر این وقتی رب گوجه را سرخ می کنید نباید تکه های سیاه در آن تشکیل شود چون در این صورت در تهیه رب از آرد و نشاسته هم استفاده شده است.
- بهتر است برای تهیه رب گوجه فرنگی از گوجه های گوشتی و قرمز استفاده کنید. گوجه فرنگی های گلخانه ای برای پخت رب مناسب نیستند چون نازک و بدون گوشت هستند.
- می توانید برای جلوگیری از کپک زدن رب روی هر شیشه یا سطل رب یک لایه روغن مایع یا روغن زیتون بریزید. هر بار که می خواهید رب بردارید با قاشق روغن را کنار بزنید و رب را استفاده کنید.
- بهتر است رب را در شیشه یا قوطی پلاستیکی کوچک بریزید تا بعد از چند بار استفاده هر شیشه یا قوطی رب تمام شود. به این ترتیب رب تا آخر استفاده کپک نمی زند.
- یادتان باشد اگر روی رب کپک زد به هیچوجه با کنار زدن کپک ها از باقی مانده ظاهرا سالم رب استفاده نکنید. مواد غذایی همیشه از لایه های پایینی شروع به کپک زدن می کند و قارچ ها را در سرتاسر ماده غذایی پخش می کنند. این قارچ ها با چشم غیرمسلح قابل دیدن نیستند.
- نمک تا حدود زیادی مانع کپک زدن رب گوجه می شود. پس رب گوجه را کمی پر نمک تر درست کنید و حین پخت مواد غذایی از نمک کمتری استفاده کنید.
- رب گوجه فرنگی خانگی را حتما در یخچال نگهداری کنید و درب آن را محکم ببندید تا امکان کپک زدگی آن به حداقل برسد.