کشور ایران با توجه به گستردگی جغرافیایی و حضور اقوام مختلف در آن دارای تنوع فرهنگ و آداب و رسوم است. به دنباله ی این تنوع فرهنگ ها، تنوع غذایی زیادی در کشورمان وجود دارد. بر خلاف غذاهایی که در فست فودها درست می شوند و اکثرا برای سلامتی مضر هستند، غذاهای ایرانی سالم، مقوی و لذیذ می باشند. یکی از این غذاها کوفته نخودچی می باشد. کوفته نخودچی یکی از غذاهای محبوب و خوشمزه در بین ایرانی ها می باشد و یک جایگزین کاملا مطمئن و سالم برای غذاهای فست فودی است. کوفته نخودچی همانطور که از اسمش پیداست از آرد نخودچی و گوشت قرمز تهیه می شود. کوفته نخودچی به دلیل استفاده از آرد نخودچی در آن که سرشار از فیبر و پروتئین می باشد، که یک غذای مقوی و پر انرژی را برای شما به ارمغان می آورد.
مواد لازم:
- گوشت چرخ کرده مخلوط گوسفند و گوساله : دویست و پنجاه گرم
- پیاز : دو عدد متوسط
- آرد نخودچی : یک و نیم پیمانه
- تخم مرغ : یک عدد
- سبزیجات خرد شده (جعفری ، ساقه ی پیازچه ، گشنیز ، ترخون ) : چهار قاشق غذا خوری
- ادویه جات ( زرد چوبه ، فلفل ، نمک ، ادویه مخلوط (بهارات) : به میزان دلخواه
- آرد گندم : یک قاشق غذا خوری
- روغن : یک دوم پیمانه
- آب : پنج پیمانه
طرز تهیه کوفته نخودچی :
ابتدا یک عدد پیاز را رنده می کنیم . گوشت را در ظرف مناسبی جهت مخلوط کردن با بقیه مواد می ریزیم . پیاز رنده شده ، ادویه جات ، تخم مرغ ، سه قاشق از سبزی های خرد شده و آرد نخود را به گوشت اضافه می کنیم .به خوبی همه مواد را با هم مخلوط می کنیم تا به شکل خمیر در بیاید . ورز دادن خمیر کوفته نخودچی به اندازه کافی به چسبندگی بیشتر مواد کمک می کند . سپس به شکل گلوله هایی به اندازه تخم مرغ از خمیر گوشتی آماده شده جدا می کنیم و در یک ظرف کنار میگذاریم . یک عدد پیاز دیگر را ریز خورد کرده و در مقداری روغن تفت می دهیم تا طلایی شود . کمی از ادویه جات و یک قاشق آرد و یک قاشق سبزی باقی مانده را به پیاز تفت داده شده می افزاییم . طعم و عطر خاص این مدل کوفته نخودچی مختص ترکیب ادویه و سبزیجات آن است . سپس آب را به مواد اضافه می کنیم و اجازه می دهیم بجوشد . وقتی جوشید کوفته ها را به آن اضافه می کنیم . صبر می کنیم کوفته نخودچی در مایع در حال جوش کاملا پخته شود .بعد از بیست دقیقه شعله را کم می کنیم و اجازه می دهیم غذا در اصطلاح جا بیفتد . این غذا با نان سرو میشود .
فواید نخودچی
نخود حاوی مقادیر قابل توجهی مواد مغذی و پروتئین های مهم است. این امر، خواص نخودچی در استحکام بخشی به استخوان ها و تامین سلامت پوست و ماهیچه های بدن را توجیه می کند. این روزها، بسیاری از افراد تا جای ممکن، مصرف گوشت را کاهش داده اند.برای این افراد، استفاده از حبوبات مختلف و به ویژه نخود در رژیم غذایی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. این مواد می توانند جایگزین مناسبی برای گوشت قرمز به حساب آیند. بهتر است بدانید، یک فنجان نخود تقریبا یک سوم پروتئین مورد نیاز بدن یک فرد بزرگسال را تامین می کند.
خواص نخودچی برای مبتلایان به دیابت
یک فنجان نخود، یعنی چیزی معادل 164 گرم از این ماده، چیزی در حدود 12.5 گرم از فیبر مورد نیاز بدن را تامین می کند. فیبر از جمله مواد مفید برای مبتلایان به دیابت است. انجمن دیابت آمریکا با تکیه بر این خاصیت نخودچی استفاده از آن را به بیماران دیابتی توصیه می کند.
براساس مطالعات، مصرف روزانه حداقل 30 گرم فیبر می تواند در کاهش التهابات ناشی از ابتلا به دیابت نوع 1 تاثیرگذار باشد.
بررسی های فراتحلیلی نشان می دهند، رعایت رژیم غذایی حاوی فیبر بالا می تواند در پایین آوردن سطح گلوکز خون موثر بوده و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد. اغلب پزشکان برحسب سن و جنسیت بزرگسالان به آن ها توصیه می کنند روزانه چیزی در حدود 25.2 تا 28 گرم فیبر مصرف کنند.
خواص نخودچی برای تامین سلامت استخوان
آهن، کلسیم و سایر مواد مغذی موجود در نخود می توانند در تامین سلامت استخوان های بدن و استحکام بخشی به آن ها موثر باشند. اغلب کارشناسان تغذیه، برای جلوگیری از پوکی استخوان مصرف این ماده غذایی را توصیه می کنند. بنابراین، جلوگیری از پوکی استخوان را می توان از مهم ترین خواص نخودچی به حساب آورد.
فواید نخودچی در تنظیم فشار خون
متخصصان تغذیه، برای جلوگیری از بالا رفتن فشار خون به افراد توصیه می کنند که مصرف سدیم یا نمک افزوده را کاهش داده و در عوض، میزان پتاسیم مصرفی را افزایش دهند. در حال حاضر، به بزرگسالان پیشنهاد می شود روزانه حداقل 4700 میلی گرم پتاسیم دریافت کنند. این در حالی است که یک فنجان نخود با وزن 164 گرم، چیزی در حدود 474 میلی گرم از پتاسیم مورد نیاز بدن را تامین می کند.
اگر شما هم جزء افرادی هستید که از کنسرو نخود استفاده می کنید باید به برچسب محصول دقت کرده و نمک اضافه شده در کارخانه را در نظر بگیرید. مصرف محصولات پر نمکی نظیر نخودچی شور و برشته شده یا نخود کنسروی می تواند در بالا رفتن فشار خون موثر باشد. در عوض، توصیه می کنیم از خواص نخودچی و کشمش بدون نمک بهره مند شوید.
برای تنظیم فشار خون و جلوگیری از افزایش آن، لازم است بزرگسالان میزان مصرف سدیم خود را به کم تر از 2300 میلی گرم در روز تقلیل دهند. این در حالی است که بزرگسالان دارای سنین بیش تر از 51 سال و افرادی که در معرض ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی قرار دارند باید روزانه کم تر از 1500 میلی گرم نمک مصرف کنند.