کوکوی عدس یکی از انواع غذاهای خوشمزه و حاضری ایرانی است که با دستورها و مواد بسیار متنوعی تهیه می شود. این غذای خوشمزه را در روزهایی که وقت کافی برای تهیه غذا نداریم می توانیم به راحتی و با سرعت درست کنیم، اگر مایه کوکو را به صورت اماده درست کنیم و فریز کنیم، کافیست انرا از فریزر خارج کرده و با تخم مرغ و ادویه ترکیب کنیم و به سرعت سرخ کنیم. این غذای خوشمزه به دلیل دارا بودن پروتئین گیاهی برای کسانی که گوشت قرمز مصرف نمی کنند بسیار مناسب است و به عنوان یک غذای گیاهی می تواند یک گزینه عالی برای کسانی باشند که رژیمی های خاص غذایی مثل گیاهخواری دارند.
مواد لازم کوکو عدس
- عدس ۵۰۰ گرم
- سیب زمینی ۱ عدد
- پیاز متوسط ۱ عدد
- تخم مرغ ۳ عدد
- پودر سیر ۱ قاشق چایخوری
- آرد سوخاری ۲ قاشق غذاخوری
- روغن مایع به اندازه کافی
- نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
طرز تهیه کوکو عدس
برای شروع عدس را برای خیساندن به همراه مقداری آب داخل یک کاسه بریزید تا به خوبی خیس بخورد. عدس باید حداقل به مدت دو ساعت در آب خیس بخورد تا کمی نرم شود. بعد از گذشت این زمان عدس را آبکشی کنید و داخل یک قابلمه مناسب بریزید.
در ادامه سیب زمینی را هم پوست بگیرید و بشویید سپس به عدس اضافه کنید. در ادامه چند لیوان آب به قابلمه اضافه کنید و آنرا روی حرارت قرار دهید. حرارت زیر قابلمه را زیاد کنید تا سریعتر عدس و سیب زمینی بپزند و نرم شوند.
پس از اینکه سیب زمینی و عدس به طور کامل پختند آنها را از قابلمه خارج کنید سپس آب اضافی سیب زمینی و عدس را بگیرید و داخل میکسر بریزید تا یکدست شوند. در صورتی که میکسر در دسترس ندارید می توانید آنها را با گوشتکوب بکوبید.
پس از اینکه سیب زمینی و عدس را میکس کردید آنها را داخل یک کاسه مناسب بریزید. در ادامه پیاز را رنده کنید و پس از گرفتن آبش به کاسه حاوی عدس اضافه کنید. در مرحله بعد مقداری نمک ، فلفل سیاه و پودر سیر به مایه کوکو اضافه کنید.
تخم مرغ ها را در یک ظرف جداگانه بشکنید و خوب مخلوط کنید سپس به مایه کوکو اضافه کنید. مایه کوکو را خوب ورز دهید تا مواد یکدست شوند. اگر مایه کوکو شل بود آرد سوخاری را کم کم اضافه کنید تا مایه کوکو کمی سفت تر شود.
پس از اینکه مایه کوکو آماده شد یک تابه مناسب روی حرارت قرار دهید و مقداری روغن مایع داخل آن بریزید. پس از اینکه روغن داغ شد مقداری از مایه کوکو با دست بردارید و مانند کوکو سیب زمینی شکل دهید سپس داخل تابه بیندازید تا سرخ شود.
پس از اینکه یک سمت کوکو سرخ شد آنرا به آرامی برگردانید تا سمت دیگرش نیز سرخ شود. به همین ترتیب تمام مایه کوکو را سرخ کنید. در پایان پس از اینکه کوکوها آماده شدند آنها را به همراه گوجه فرنگی ، خیار شور و نان سرو کنید.
خواص عدس در سلامت انسان
از همان دوران شروع کشاورزی، عدس کشت می شده و از آن زمان تاکنون به بخشی از رژیم غذایی مان تبدیل شده است. از فواید عدس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. تولید ماهیچه
اندام ها و ماهیچه های ما برای رشد و ترمیم به پروتئین نیاز دارند. عدس، به ویژه عدس جوانه زده، حاوی تمام اسید آمینه های ضروری است که بدن مان برای ساخت ماهیچه و عملکرد خوب بدن لازم دارد.
۲. کنترل دیابت
در بررسی های محققان مشخص شده است که از میان تمام گروه های مختلف غذایی، حبوبات بیش از همه، حاوی فیبر رژیمی هستند. عدس ، مانند لوبیا و نخود، متعلق به خانواده ی حبوبات است. فیبر رژیمی این مواد غذایی، مانند عدس به کنترل سطح قند خون کمک می کند. همچنین فیبر رژیمی سرعت جذب غذا به وسیله خون را کند می کند و سطح قند خون را ثابت نگه می دارد.
۳. بهبود گوارش
ازآنجایی که عدس حاوی فیبر رژیمی فراوانی است، اگر به طور مرتب مصرف شود، باعث بهبود وضعیت گوارش می شود. همچنین حرکت روده را راحت می کند و درنتیجه از یبوست می کاهد.
۴. سلامت قلب
عدس، به دلیل اینکه حاوی مقدار ناچیزی چربی است، منبعی ایده آل از پروتئین است که می توان آن را بدون نگرانی از چربی های اضافی، مصرف و سلامت قلب را تأمین کرد. همچنین عدس حاوی منیزیم است که در بهبود ماهیچه های قلبی-عروقی مؤثر است و فشار خون را پایین می آورد.
۵. پیشگیری از تصلب شریان
بنابر بررسی های محققان، مصرف عدس، آنتی اکسیدان قابل توجه ای برای بدن فراهم می کند و بدین ترتیب از احتمال بیماری تصلب شرایین می کاهد. همچنین این آنتی اکسیدان ها نقش مهمی در خنثی سازی رادیکال های آزاد دارند و از صدمات سلولی و ژنی که منجر به پیری می شود، پیشگیری می کنند.
۶. پیشگیری از سرطان
محققان متوجه شده اند که لکتین (lectin) گیاهی، نوعی پروتئین گیاهی که در خوراکی هایی مانند عدس، گندم، بادام زمینی، نخود و سویا پیدا می شود، تأثیری عالی روی سلول های سرطانی دارند. در حقیقت لکتین با سمی کردن سلول های سرطانی، آنها را وارد مرحله خزان یاخته ای می کند. خزان یاخته ای به گونه ای از مرگ سلولی می گویند که طی فرایند مرگ برنامه ریزی شده سلول صورت می گیرد. این ویژگی لکتین باعث می شود که به طور بالقوه، مانع رشد سلول های سرطانی را بگیرد.