رشته آشی فرآورده ای است که از مخلوط کردن آرد گندم (آرد ستاره درجه یک)، آب و نمک پس از طی مراحل مختلف عمل آوری به وسیله دستگاه، تولید و سپس خشک می گردد.
مواد لازم برای تهیه رشته آشی خانگی
- آرد ۲ لیوان
- نمک ۱ ق چای خوری
- آب ولرم به مقدار لازم
طرز تهیه رشته آشی بدون گلوتن و دستگاه
ابتدا آرد را داخل کاسه ریخته و نمک را اضافه کنید و دو بار الک کرده تا آرد سبک شود در ادامه به تدریج شروع به اضافه کردن آرد می کنیم تا مانند خمیر وسط کاسه جمع شود.
خمیر را بعد از شکل گرفتن شروع به ورز دادن کنید برای ورز دادن آن را روی تخته کار بیاورید و خوب ورز دهید یا می توانید از استند میکسر استفاده کنید خمیر باید لطیف و نرم باشد سپس داخل یک کاسه قرار دهید و روی ظرف را بپوشانید و به مدت ۱ ساعت در دمای محیط قرار دهید تا خمیر استراحت کند.
خمیر را روی سطح تمیز و آردپاشی شده قرار داده و با کمک وردنه خیلی نازک باز کنید سپس با کمک چاقو برش های خیلی نازک بزنید و در ۲۰ دقیقه انتهای پخت آش رشته اضافه کنید و هم بزنید تا رشته بهم نچسبد به همین راحتی و بدون خشک کردن رشته آشی حاضر است.
نکات کلیدی در تهیه رشته آشی
- می توانید رشته آش را خشک کنید سپس استفاده کنید و یا مقدار اضافی را خشک کرده و در جای خشک نگهداری کنید.
- رشته آشی ماندگاری بالایی دارد.
- با روش فوق می توانید رشته پلویی نیز تهیه کنید ولی مقدار نمک را باید کمتر بریزید و بعد از خشک شدن کمی تفت دهید.
- ضخامت رشته آش به برش های شما بستگی دارد.
- اگر خمیر شل شد می توانید قاشق قاشق آرد اضافه کنید.
- برای هم زدن خمیر از قاشق چوبی استفاده کنید.
ارزش تغذیه ای آش رشته ای
در تهیه آش رشته از مواد غذایی گوناگونی استفاده می شود که در بیشتر مناطق جغرافیایی قابل دسترس هستند. اگر چه تهیه این آش در قسمت های گوناگون تفاوت اندکی دارد اما با داشتن قابلیت تغییر بعضی از مواد اولیه، این آش را می توان برای تمام گروه های سنی و حتی بیماران خاص به غذایی سالم و مغذی تبدیل کرد.
استفاده از مواد اولیه متنوع یکی از ویژگی های منحصر به فرد این آش قدیمی است. به کار گرفتن حداقل یک ماده غذایی از هر یک از گروه های اصلی غذایی موجب افزوده شدن ارزش تغذیه ای آن شده است. استفاده از رشته از گروه نان و غلات، حبوبات و گاهی آب گوشت از گروه گوشت و حبوبات، سبزی های گوناگون بسته به منطقه ای که آش در آن پخت می شود و بالاخره کشک یا ماستی که به آن اضافه می شود، مجموعه کاملی از گروه های غذایی را در این غذای ایرانی فراهم می کند.
در همدان و برخی از مناطق غربی کشور نوع خاصی از آش رشته تهیه می شود که در اصطلاح به آن آش رشته ترشی گفته می شود. در این آش به غیر از کشک و ماست مقادیری از میوه های خشک به این مجموعه اضافه می شود تا از گروه میوه ها نیز در پخت این غذا استفاده شده باشد.
لازم به ذکر است که هریک از اقلام اضافه شده دارای ماده مغذی مخصوص به خود از انواع ویتامین ها گرفته تا املاح، پروتیین، کربوهیدرات و… است که آن را در همین وعده غذایی در اختیار سلامت ما می گذارد. با وجود این با اضافه کردن مواد غذایی دیگری به عنوان تزیین می توان به این ارزش غذایی افزود اما باید به یاد داشته باشیم که روی آشمان یک وجب روغن نباشد که در این صورت از ارزش تغذیه ای آن می کاهیم و به دست خودمان قاتق نانمان را به قاتل جانمان تبدیل می کنیم.