ماهی شور و ماهی دودی یکی از چاشنی های همیشگی سفره گیلانی می باشند. از زمان های قدیم برای حفظ و نگهداری طولانی مدت ماهی، از روش دودی کردن یا شورکردن استفاده می شده است. شور و دودی کردن ماهی از روش های سنتی فرآوری ماهی است که موجب خوش طعم شدن و تاخیر در فساد ماهی می شود.
در شمال ایران گونه های مختلف ماهیان برای شور کردن مورد استفاده قرار می گیرند که از جمله آنها ماهی سفید و ماهی کولی است. برای تهیه ماهی شور، ابتدا ماهی طی مدت مشخصی زیر حجم انبوهی از نمک قرار داده شده و پس از نمک زدایی و فرآوری نهایی آماده مصرف می شود بنابراین مقدار نمک موجود در ماهی شور بسیار زیاد است.
مواد لازم برای شور ماهی پلو
- برنج:3 لیوان
- شوید پاک شده و خرد شده: 200 گرم
- ماهی شور متوسط:1 عدد متوسط
- کشمش:1 تا 2 پیمانه
- پودر لیموعمانی: 1 قاشق سوپخوری
- زردچوبه:1 قاشق چایخوری
- پیاز داغ:1 قاشق سوپخوری
طرز تهیه شور ماهی پلو
ابتدا ماهی شور را به مدت 3 ساعت در آب سرد قرار دهید و طی آن چند بارآب آن را عوض کنید تا شوری ماهی گرفته شود. برنج را هم بشویید و 2-3 ساعت در آب و نمک خیس دهید.سپس برنج ها را با شوید آبکشی کنید و دم دهید.ماهی را هم پس از تمیز کردن تکه کنید و در مقداری روغن سرخ کنید. سپس کشمش شسته شده را به ماهی اضافه کنید و کمی تفت دهید.بعد پودر لیمو عمانی ، پیاز داغ ، فلفل و زردچوبه را به ماهی و کششمش تفت داده شده اضافه کنید و کمی تفت دهید. ماهی را میتوانید جداگانه در کنار برنج سرو کنید و یا هنگام دم دادن برنج لابه لای آن بریزید.
نکات تهیه شور ماهی پلو
- اگر دوست دارید به برنج شوید هم اضافه کنید.در این صورت ماهی را بعد از شستن داخل برنج در حال جوش بیندازید و وقتی کمی جوش زد آن را برداشته و پوستش را جداکنید و خرد کرده و به همراه کشمش و بقیه مواد سرخ کرده و به برنج اضافه کرده و بعد دم بیندازید.
- می توانید ماهی و کشمش را موقع کشیدن برنج لابه لای آن بگذارید و دم کنید.
خواص ماهی شور
- پیشگیری از بیماری های قلبی، عروقی، دیابت
- سرشار از امگا 3
- پیشگیری از پوکی استخوان
- سرشار از ویتامین د و مواد معدنی
- جلوگیری از آلزایمر