فرم پاهای افراد بر اساس انگشتان پا متفاوت است به همین خاطر صرفا با تکیه بر سایز نباید اقدام به خرید کفش کرد.مناسب بودن یک کفش صرفا به این نیست که سایز عددی آن با پای فرد بخواند بلکه باید در انتخاب کفش به فرم پا توجه کرد چه بسا که برخی از کفش ها با وجود اینکه از نظر سایز مشکلی ندارند اما از نظر فرم با پای فرد همخوانی نداشته باشند و باعث بروز مشکلات شوند.
فرم پاهای افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است لذا باید قالب کفش با آن همخوانی داشته باشد و صرفا در نظر گرفتن سایز طولی پا کار درستی نیست ضمن اینکه برخلاف ادعای بسیاری از فروشندگان کفش جا باز نمی کند.
فرم پا در سراسر دنیا به سه دسته تقسیم می شود که باید به آن توجه کرد. دسته نخست کسانی هستند که انگشت شصت پای آن ها بزرگتر است و بقیه انگشت ها به ترتیب کوچک می شوند اما دسته دوم کسانی هستند که انگشت دوم و سوم پاهایشان بزرگتر است. دسته سوم کسانی هستند که انگشت های یکسانی دارند و تمام سرانگشتان به یک اندازه هستند.
تصوری اشتباه درباره کفش
ممکن است تاکنون با این تفکر که کفش به مرور زمان جا باز می کند خرید کرده باشید، اما از همین لحظه این تفکر اشتباه را از ذهن خود پاک کنید و به دنبال یافتن کفشی متناسب و اندازه پای خود باشید. تحقیقاتی که از سوی کارشناسان در این زمینه انجام شده است نشان داده گاهی اوقات افراد با خرید کفش های تنگ آسیبی جبران ناپذیر به پاهایشان می زنند، زیرا به جای راحتی برای قلب دومشان ناراحتی هایی چون انحراف استخوان انگشتان، قارچ های پوستی و در نهایت مشکلات مفصلی را به جان خریده اند. از این رو هنگام انتخاب کفش اجازه ندهید فروشنده با این نظر که کفش جا باز می کند برای شما گزینه هایی را مشخص کند که اصلا مناسب پاهایتان نیست.
البته لازم به یادآوری است که نباید کوچک بودن کفش را باخشک بودن (نو بودن) اشتباه گرفت، چون در این حالت کفش اندازه پاست و هنگام پوشیدن آن فقط کمی احساس خشکی می کنید، نه این که به طور کلی کفش برای پایتان کوچک باشد. این در حالی است که به توصیه کارشناسان ارتوپدی بهترین راهکار برای انتخاب کفش مناسب این است که هنگام انتخاب ابتدا برای پای بزرگ تر کفش انتخاب کنید، چون اکثر سایز پای چپ و راست یکی نبوده و ممکن است کمی متفاوت باشند. بنابراین باید برای پای بزرگ تر کفش بگیرید تا مشکلی ایجاد نشود. البته فراموش نکنید اگر این سایز برای پای دیگر شما کمی بزرگ بود می توان مشکل را با یک کفی نازک برطرف کرد. همچنین کارشناسان توصیه می کنند بهترین زمان برای خرید کفش بعدازظهر است، چون با توجه به سیستم بیولوژیک بدن، اندازه یا سایز واقعی پای شما در این زمان مشخص خواهد شد و خبری از ورم یا پف در پاهایتان نیست.
چرم، بهترین گزینه
همان طور که می دانیم یکی از قدیمی ترین مواد اولیه تهیه کفش که بشر به عنوان بادوام ترین ماده برای خود انتخاب کرده است پوست یا همان چرم حیوانات مختلف است به طوری که با توجه به دوام و مقاومت این ماده در برابر عوامل مختلف از گذشته های دور تاکنون همراه ما بوده است. البته باتوجه به رشد جمعیت و همچنین تغییر سبک زندگی، این ماده کم کم جای خود را به برخی از مصنوعات دیگر داده است به طوری که باتوجه به افزایش قیمت چرم برای تولید محصولات مختلف، گروه بیشتری از تولیدکنندگان به فکر استفاده مواد مصنوعی مثل پلاستیک یا پارچه و برزنت افتاده اند.
این در حالی است که با توجه به خواص مختلف چرم که تنها به دوام و مقاومت آن ختم نمی شود، این ماده همواره به عنوان بهترین گزینه برای تولید کفش مرغوب مطرح است چون پاها در کفشی که از چرم طبیعی با شرایط استاندارد تولید شده باشد، نه بوی نامطبوع می گیر د و نه عرق می کند و از همه مهم تر باتوجه به انعطاف پذیر بودن چرم طبیعی فشار اضافی به پاها وارد نمی شود. بنابراین بهترین گزینه برای خرید کفش برای مصارف عمومی می تواند کفش هایی باشد که از چرم طبیعی تولید شده، نه از انواع چرم مصنوعی یا پارچه. چون در این صورت حفظ بهداشت پا یا غیرممکن است یا بسیار دشوار.
سایر نکاتی که باید بدانید
- برای خرید کفش بهتر است اواخر بعدازظهر یا غروب اقدام کنید، چون پاها به طور طبیعی در طول روز کمی ورم می کنند و به همین دلیل شاید دقیقا همان کفشی که صبح برایتان اندازه بودi، غروب کمی تنگ به نظر برسد.
- ضخامت جورابی که برای امتحان کردن کفش می برید، نباید با چیزی که بعدا استفاده می کنید، خیلی متفاوت باشد.
- اندازه پاها در برخی افراد دقیقا یکی نیست؛ در چنین مواردی باید پای بزرگ تر ملاک باشد.
- کفش های با جلوی گرد یا مربعی ازلحاظ فضای پنجه در مقایسه با مدل های باریک یا نوک تیز بهترند؛ مشکلاتی نظیر بانیون و انگشت چکشی، درصورتی که فضای پنجه کفش تنگ و فشرده باشد و انگشت ها کاملا کیپ بمانند، وخیم تر خواهند شد، اما کفش های طبی با سایز مناسب از فضای آزاد کافی در قسمت پنجه برخوردارند و در جهت کمک به کاهش علائم عمل می کنند.
- پشت پا نباید هنگام راه رفتن از کفش بیرون بزند یا زیادی به دیواره عقبی کفش ساییده شود؛ برای آزمایش حتما کمی داخل مغازه قدم بزنید، چون تشخیص این مورد در حالت نشسته کار خیلی سختی است.
- سایزبندی هر برندی متفاوت باشد؛ پس، از روی راحتی تصمیم بگیرید، نه از روی سایزی که اغلب می پوشید!
- کفش طبی باید از همان اول راحت باشد؛ پس، خودتان را گول نزنید که اگر تنگ و ناراحت بود، حتما بعدا به اندازه کافی جا باز می کند!