سنین باروری به سن بین اولین عادت ماهیانه حوالی بلوغ تا زمان یائسگی یا توقف عادت ماهیانه گفته می شود؛ این سن عموما بین ۱۲ سال تا ۶۱ سالگی در زنان است. بالا رفتن سن به طور طبیعی قدرت باوروی را کاهش می دهد و باردار شدن را دشوارتر می کند؛ از سوی دیگر حاملگی در سنین بالاتر می تواند با عوارض بیشتری همراه باشد. محققان عقیده دارند که بهترین سن برای بارداری اواخر دهه ۲۰ و اوایل دهه ۳۰ زندگی است؛ تحقیقات نشان داده است که این بازه سنی بهترین نتیجه را هم برای مادر و هم برای جنین دربردارد؛ یک مطالعه صورت گرفته نشان داده است که بهترین سن برای نخستین باداری میانگین سن ۳۰.۶ است. با این حال فراموش نکنید که سن تنها یکی از فاکتورهای دخیل در تصمیم گیری برای حاملگی است؛ علاوه بر سن لازم است آمادگی روحی و اقتصادی خود را هم برای بارداری ارزیابی کنید.
سلامت مادر و سن بارداری مسلما بر روی سلامت جسم و روان جنین تاثیر دارد. تاثیراتی که رابطه ای مستقیم بین آنها برقرار است چنانچه سن بارداری زنان نتیجه در هوش نوزاد دارد. گذشته از لذت بردن از بارداری برای مدت طولانی، مزایای علمی ثابت شده نیز وجود دارد، مانند پیش گیری از اتلاف حافظه و عمر طولانی تر.طبق داده ها و مطالعات انجام شده، دریافتند که مادران سن بالاتر، بویژه آن هایی که در دهه 30 سالگی شان هستند، به احتمال بیشتری کودکان باهوش تری را نسبت به مادران سن بالاتر یا پایین تر دارند، و به دنیا می آورند.
این مطالعه بر روی 18000 کودک بریتانیایی و تاثیر سن مادر آن ها در زمان تولدشان انجام شد، کشف کرد کودکانی که مادرشان 30 ساله هستند - آزمون های شناختی دادند.مطالعه، تفکر، و به یاد آوردن مهارت ها زمانی مورد آزمایش قرار گرفتند که 10 یا 11 سال سن داشتند. تحقیقات نشان می دهد که مادران بزرگ تر به احتمال بیشتری بچه های باهوش تری نسبت به مادران بیست ساله دارند.
سن بارداری چه نقشی در هوش جنین و نوزاد دارد؟
براساس گزارش دیلی میل، به نظر می رسد که دلیل این یافته ها در این واقعیت نهفته است، زنانی که بارداری را به تاخیر می اندازند، نوعاً به این دلیل این کار را انجام می دهند که آن ها خودشان انتخاب می کنند که شغلی داشته باشند، به نسبت کسی که در 20 سالگی باردار می شود.این تحقیق بیان می کند که در نتیجه،مادران در دهه 30 سالگی قادر به ارائه منابع بیشتر و توجه بیشتری هستند، به این دلیل است که آن ها در حال حاضر در شغل خود مستقر شده اند.اگرچه این تحقیق در ابتدا در سال 2015 منتشر شد، اما یافته های آن دوباره در اینترنت پخش شدند و مادران 30 ساله را هیجان زده کرد. این تجزیه و تحلیل همچنین نشان داد که چگونه تاخیر بارداری تا سنین 40 یا مسن تر می تواند با خطر بالای چاقی همراه باشد.
یافته ها در مقایسه با تحقیقات دهه 1970 که کاملاً مخالف بودند، تفاوت زیادی دارند. آن زمان اکثریت زنانی که در اواخر دهه 30 زندگی خود باردار می شدند، سومین فرزند خود را باردار بودند. اما این وضعیت اکنون تغییر کرده است، چرا که زنان انتظار دارند قبل از انتخاب خانواده به اوج خود برسند و کاملا مستقل باشند.نسبت زنانی که در سنین بیش از 40 سال در انگلستان و ولز باردار می شوند، در 30 سال اخیر، از 4.9 نفر به ازای هر 1000 نفر در سال 1984 به 14.7 نفر در هر 1000 نفر در سال 2014 شده و این رقم سه برابر شده است.
متخصصان مدعی هستند که این کار به آن ها این امکان را می دهد که منابع و توجه بیشتری به کودکان داشته باشند و شاید بیشتر بتوانند بر روی سطح آگاهی آنها کار و تمرکز کنند. چنانچه در این بخش می خوانید محققان داده ها را از سه مطالعه توسعه کودکانی که در سال 1958، 1970 و 2001 گرفته شدند، آنالیز و بررسی کردند.توانایی آن ها برای فکر کردن، به یاد داشتن، توجه کردن و مطالعه کردن زمانی که 10 / 11 سال سن داشتند، مورد آزمایش قرار گرفتند. محققان دریافتند که در دو مطالعه قبلی، کودکانی که مادرانشان در سنین 25 تا 29 بودند و متولد شده اند، بیش ترین توانایی ادراکی را دارند. این در مقایسه با زنانی بود که بین 35 تا 39 سال سن داشتند.
امروزه مادران بزرگ تر نسبت به مادران جوان دارای مزیت بیشتری هستند - به عنوان مثال، آن ها تحصیلات خوبی دارند، در دوران بارداری به احتمال کمتری سیگار می کشند و در مشاغل حرفه ای فعال هستند.این لزوماً در گذشته صادق نبوده است. …تحقیقات ما اولین دیدی است که به توانایی های ادراکی کودکان متولد شده در مادران بزرگ تر در طول زمان و آنچه که ممکن است مسئول این تغییر باشد، نگاه می کند.لازم به درک بهتر است که چگونه این کودکان در حال انجام این کار هستند، از دهه 1980، رشد قابل توجهی در میانگین سنی زنان وجود داشته است که اولین فرزند خود را در کشورهای صنعتی دارند.توانایی شناختی نه تنها به خودی خود مهم است، بلکه به این دلیل است که یک پیش بینی کننده قوی از نحوه حصول آموزش و تحصیلی، کاری و سلامتی شان است.
برای باهوش شدن جنین خود باید چه کارهایی را انجام دهیم؟
یکی از نگرانی های همه خانم های باردار، مرتبط با باهوش شدن جنین است. آن ها اکثراً دنبال راهکارهای گوناگونی هستند تا بتوانند نوزادی به دنیا بیاورند که هوش سرشاری داشته باشد.رعایت یک رژیم غذایی بسیار مناسب و صحیح را نمی توان تنها راهکار افزایش هوش جنین معرفی کرد. چون مادران باردار می توانند با انجام دادن کارهای گوناگون، در راستای این هدف گام بردارند. این کارها عبارت هستند از:
حرف زدن با جنین
یکی از کارهایی که بسیار به خانم های باردار توصیه می شود و تأثیر فراوانی روی باهوش شدن جنین دارد، حرف زدن با او است. اغلب به اشتباه فکر می کنند که حرف زدن با جنین کار بیهوده ای خواهد بود یا انجام آن در ذهن سایرین ممکن است فکرهای اشتباهی به وجود آورد.کودک از همان دوران جنینی، قابلیت درک دارد و یک سری اتفاقات، صداها و مواردی از این قبیل را از هم تشخیص می دهد؛ بنابراین اگر می خواهید نوزاد باهوشی به دنیا آورید، حتماً ساعاتی از روز را به صحبت کردن با او اختصاص دهید.خواندن کتاب برای جنین با صدای بلند، صحبت از اتفاقات روزانه و انجام کارهای مشابه، باعث آمادگی هر چه بیشتر جنین برای ورود به این دنیا خواهد شد.
گوش دادن به موسیقی
طبق آمارهای موجود، موسیقی و نت های آن تأثیر زیادی بر پرورش هوش و خلاقیت کودک دارد. پس بهتر است از همان دوران جنینی، با گوش دادن به موسیقی های آرام و کلاسیک بدون هدفون، به تقویت هوش میان شناختی و باهوش شدن جنین کمک کنید.آشنایی و شناخت موسیقی های مختلف در دوران جنینی باعث می شود کودک به هوش فوق العاده بالایی دست پیدا کند.
کم کردن شدت استرس
استرس یکی از عوامل بازدارنده رشد و شکل گیری صحیح مغز جنین است؛ بنابراین حتی الامکان باید از آن دوری کنید. راهکارهای مختلفی وجود دارد که باعث کاهش استرس شما می شود و گوش دادن به موسیقی و ورزش از جمله ساده ترین راهکارها خواهند بود.اثر منفی استرس روی شخصیت کودک و توسعه سلول های مغزی او باعث شده است تا بیش از هر چیزی، موردتوجه مادران باردار قرار گیرد. به همین خاطر اغلب آن ها برای کمک به باهوش شدن جنین خود باید سعی کنند دوره بارداری خود را در محیط هایی با کمترین تنش پشت سر بگذارند.
دنبال کردن رژیم غذایی سالم
مادربزرگ های ما بر این باور بودند که خانم های باردار باید به اندازه دو نفر غذا بخورند. اما این باور کاملاً غلط است و داشتن یک رژیم غذایی سالم نه تنها به رشد بهتر مغز جنین کمک می کند، بلکه باعث اضافه وزن مادر نمی شود.متأسفانه اضافه وزن مادر در اکثر اوقات، زایمان زودرس را به دنبال دارد که در نتیجه آن مغز جنین نمی تواند به درستی شکل گیرد و نوزاد پس از تولد هوش بالایی نخواهد داشت.