وزن بدن طی ایستادن در حالتی عمود از قاعده گردن به مفصل لگن و سپس پاها منتقل می شود. استفاده از کفشهای پاشنه بلند این حالت را بر هم می زند و این به خودی خود باعث تغییر بیومکانیک فشار روی ستون مهره ها و دردهای کمری می شود. البته مطالعات زیادی شده و این نتیجه به دست آمده که کفش پاشنه بلند اثری روی افزایش قوس کمر نداشته ولی با این حال چون تغییر بیومکانیک ایجاد شده باعث افزایش فشار کاری عضلات راست کننده ستون فقرات می شود و کمر درد به عارضه ای شایع در زنانی که کفش های پاشنه بلند می پوشند تبدیل می شود.اگر چه افراد فاقد اختلالات کمری مثل تنگی کانال نخاعی یا بیرون زدگی های دیسک کمری این کمردرد را به قیمت به دست آوردن اثرات زیبایی کفش، به جان می خرند ولی از نظر پزشکی استفاده از کفش های پاشنه بلند در افرادی که دارای اختلالات ستون فقرات هستند بسیار مضر و ممنوع است. به تدریج افراد به علت استفاده بیش از حد از کفش پاشنه بلند دچار درد و ضعف شده و خطر آسیب دیدگی مفاصل لگن و زانو به دنبال کوچکترین حادثه ای بالا می رود. هر چه که کفش دارای پاشنه بلندتری باشد فشار وزن بدن روی قسمتهای جلوتر پا متمرکز می شود و این به تدریج باعث خم شدن انگشتان در جلوی کفش به دلیل لیز خوردن مداوم پا به سمت جلو، ایجاد پینه های دردناک زیر سینه پا و پینه های دردناک روی انگشتان پا می شود.با توجه به اینکه تاندون آشیل پشت پاشنه نیز در طول مناسب خود قرار نمی گیرد راه رفتن به درستی انجام نشده، خطر آسیب دیدگی بیشتر می شود و در استفاده طولانی از کفش های پاشنه بلند، کوتاهی عضلات ساق و در نتیجه سختی راه رفتن با کفش های بدون پاشنه یا دویدن را در پی خواهد داشت.
دیسک کمر چیست؟
دیسک کمر یکی از مشکلات بسیار شایع در بین قشر گسترده ای از افراد و به خصوص خانم هاست. سالانه افراد زیادی به این بیماری مبتلا می شوند و سلامت و کیفیت زندگی آن ها را تحت الشعاع قرار می دهد. اما علت این بیماری چیست و چه علائمی دارد؟
ستون فقرات انسان از 26 مهره تشکیل شده است. در بین هر مهره، صفحه ای انعطاف پذیر و نرم به نام دیسک قرار دارد. دیسک ها در واقع وظیفه ی اتصال مهره های ستون فقرات را بر عهده دارند. در برخی از مواقع بنا به دلایل مختلفی، دیسک ها دچار بیرون زدگی می شوند. این اتفاق منجر به وارد شدن فشار به نخاع و در نهایت ایجاد دردهای ناخوشایند در کمر می شود. به این رخداد اصطلاحا دیسک کمر گفته می شود.عوامل مختلفی در ایجاد دیسک کمر دخیل هستند. به طور معمول ریسک ابتدا به دیسک کمر در افرادی که سبک زندگی ناسالمی دارند بالاتر از سایر افراد است. علاوه بر این، افزایش سن نیز عامل مهمی در ایجاد این بیماری به شمار می رود. مشاهدات بسیاری حاکی از این هستند که احتمال ابتلا به دیسک کمر در زنان بیشتر از مردان است. به گفته ی پزشکان، یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار در سلامت ستون فقرات زنان، پوشیدن کفش های پاشنه بلند است که در ادامه بیشتر به آن خواهیم پرداخت.
رعایت بایدها و نبایدهایی که برای کنترل دیسک کمر ضروری است
تا این بخش از نوشته به بررسی کامل دیسک کمر، عوامل و نشانه های آن پرداختیم. دیسک کمر از جمله بیماری هاییست که ارتباط بسیار نزدیکی به سبک زندگی افراد دارد. به همین دلیل داشتن هر گونه عادت ناسالم و اشتباه در طولانی مدت منجر به آسیب های جبران ناپذیری خواهد شد.
اگر به دیسک کمر مبتلا هستید، باید عواملی که به کمر صدمه وارد می کنند را به خوبی بشناسید. فعالیت های سنگین و طولانی مدت از جمله کارهایی است دیسک کمر را تشدید می کند. خوابیدن، نشستن و راه رفتن نیز در صورتی که بدن را در وضعیت نامناسبی قرار دهد موجب تشدید بیماری خواهد شد. فعالیت هایی مانند رانندگی طولانی مدت یا وزن زیاد نیز در حادتر شدن دیسک کمر نقش به سزایی دارند.
از آن جایی که خانم ها بیشتر در معرض ابتدا به بیماری دیسک کمر هستند، کفش های پاشنه بلند همواره یکی از مضنونین اصلی این بیماری به شمار می روند. پوشیدن کفش های پاشنه بلند به دلیل فشار بیش از حدی که به کمر، مچ و پاها وارد می کند در طولانی مدت باعث ایجاد دیسک کمر می شود. در صورتی که به دیسک کمر مبتلا باشید، پوشیدن پاشنه بلندها به حادتر شدن وضعیت کمرتان منجر خواهد شد.
تاثیرات کفش های پاشنه بلند بر دیسک کمر
کفش های پاشنه بلند با ظاهر جذاب و خیره کننده ی خود همه ی ما را مجاب می کنند که آن ها به کمد کفش هایمان اضافه کنیم. اما آیا از تاثیرات جبران ناپذیر آن ها آگاه هستیم؟ بسیاری از افراد از کفش های پاشنه بلند برای قد بلندتر، کشیده تر، لاغرتر دیده شدن و به طور خلاصه کامل کردن استایل خود استفاده می کنند اما داشتن یک ظاهر زیبا بعضا به پرداخت هزینه های جبران ناپذیری منجر خواهد شد. ساختار کفش های پاشنه بلند، پاشنه ی پا را بالاتر از انگشتان قرار می دهد که این عمل موجب رخ دادن موارد زیر می شود:
- کفش های پاشنه بلند به راحتی می توانند تعادل شما را کاهش دهند. به همین دلیل ستون فقرات و در مهره های کمر از حمایت کافی برخوردار نخواهد شد و بیرون زدگی دیسک تشدید می شود.
- پاشنه بلندها فشار بسیار زیادی را به پا و زانو وارد می کنند که موجب می شود فرایند راه رفتن تحت تاثیر قرار بگیرد. سرعت و نحوه ی راه رفتن و فاصله ی بین قدم ها همگی تحت تاثیر فشار کفش های پاشنه بلندها قرار می گیرند. در نتیجه فرم اصلی راه رفتن دچار مشکل می شود و ستون فقرات در وضعیت نامناسبی قرار می گیرند و دیسک کمر تشدید خواهد شد.
- گرفتگی عضلات نیز یکی دیگر از تاثیرات منفی پوشیدن کفش های پاشنه بلند به شمار می رود. عضلات ساق پا و کمر شایع ترین نقاطی هستند که دچار گرفتگی می شوند. از آن جایی که دیسک کمر به تنهایی گرفتگی عضلات را به همراه دارد، پوشیدن کفش های پاشنه بلند موجب افزایش و طولانی تر شدن مدت زمان گرفتگی خواهد شد.
- هنگام پوشیدن کفش پاشنه بلند، باسن به سمت عقب متمایل می شود و کمر قوس بیشتری نسبت به حالت عادی پیدا می کند. در نتیجه مهره ها تحت فشار بیشتری قرار می گیرند. به این ترتیب اگر به دیسک کمر مبتلا باشید، باید درد و گرفتگی شدیدی را در کمر خود احساس کنید.
- اگر چه کفش های پاشنه بلند فرم زیبایی به بدن می بخشند اما همین حین موجب می شوند که باسن و ستون مهره دی یک راستا نباشند و در نتیجه فشار زیادی به کمر وارد شود.
- به یاد داشته باشید که ایجاد هرگونه تغییر در نحوه ی راه رفتن و اندام های مرتبط به آن، موجب بر هم خوردن تراز بدن خواهد شد. یکی از عوامل تشدید کننده ی دیسک کمر، بی توجهی به این مورد است.
- اگر به فرم کلی ستون فقرات نگاهی انداخته باشید، متوجه S شکل بودن آن خواهید شد. S شکل بودن به ستون مهره حالت فنر مانندی می بخشد که موجب کاهش فشار و برقراری تعادل در بدن می شود. اما در هنگام پوشیدن کفش های پاشنه بلند، با تغییر ساختار ایستان و راه رفتن، این فرم S مانند از بین می رود و در نتیجه تاثیرات مخربی بر مهره ها ایجاد می شود و احتمال وارد شدن فشار بر دیسک و نخاع را به طور قابل توجهی افزایش پیدا می کند.
- هر چه ضخامت پاشنه کمتر باشد، فشار بیشتری به پاشنه، مچ، ساق پا و در نهایت به کمر وارد می شود. این فشار دیسک کمر را حادتر و دردناک تر خواهد کرد.
- اگر به دیسک کمر مبتلا هستید، پوشیدن کفش هایی که پاشنه های بسیار بلندی دارند تحت هیچ شرایطی برای شما مجاز نمی باشد. این کفش ها موجب بر هم خوردن تعادل و S شکل بودن ستون فقرات خواهد شد.
- از نظر پزشکان مناسب تری کفش ها برای دیسک کمر کفش های ورزشی یا مدل هایی با پاشنه 3 سانت هستند. جایگزین کردن پاشنه بلندها یا مدل های راحت تر، تاثیر به سزایی در روند بهبود شما خواهد داشت.
عوارض و مضرات جدی پوشیدن کفش پاشنه بلند
1. درد پایین کمر:
آن ها شیک و جذاب هستند و زیبایی شما را بیشتر می کنند.عزیزم، راحتی و بدی با هم خوب پیش نمی روند.هیچ وقت خوب نخواهند بود، چون برای ستون فقرات شما مضر هستند.در واقع کفش های پاشنه بلند از پاهای شما حمایت کاملی نمی کنند. آن ها منجر به توزیع نابرابر وزن می شوند که می تواند باعث درد در پایین کمر و التهاب شود.
2. ناراحتی ماهیچه ای:
دیگر اثر جانبی پوشیدن کفش های پاشنه بلند، درد ماهیچه ای ساق پا است. هم چنین می تواند منجر به برجسته شدن رگ ها شود که نه تنها وحشتناک به نظر می رسند، بلکه بسیار دردناک هم هستند.بنابراین اگر می خواهید پاهای خود را به معرض نمایش بگذارید، از پوشیدن کفش های پاشنه بلند برای آسیب نرساندن به خود دوری کنید.
3. درد کف پا:
بدون شک، کفش های پاشنه بلند طرحی شده اند تا بتوانید با تکبر و زیبا راه بروید. اما پوشیدن آنها، برای تمام روز می تواند باعث ناراحتیتان شود. این می تواند منجر به درد کف پا، حتی درد تیز در پاشنه، انگشتان پا، کف پا، یا قوس پا شود.
4. پیچ خوردگی مچ پا:
کفش های پاشنه بلند توجه بینندگان را به خود جلب می کند. استفاده از کفش های پاشنه های بلند تنها در مکان های خیلی صاف مناسب است، نه در جاهایی با سطوح ناهموار وشیب دار.چاه ها، دست اندازها و قلوه سنگ ها این پتانسیل را دارند که باعث انحنا در پای شما شود و در نتیجه ممکن است مچ پایتان پیچ بخورد.علاوه بر رگ به رگ شدن و پیچ خوردگی قوزک پا، هر بار افتادنتان می تواند منجر به درد، کوفتگی و شکستگی نیز شود.بهترین کاری که می توانید بکنید این است که به صورت روزانه از پوشیدن این کفش اجتناب کنید.اگر عاشق پوشیدن این کفش ها هستید، فقط در موقعیت های خاص، کفش های پاشنه بلند بپوشید … که خیلی محدود است.
5. منحنی نامناسب ستون فقرات:
دنبال کنندگان مد و فشن، علایق خود را دارند کفش های پاشنه بلند می توانند باعث بیشتر شدن قوس کمر شود.ارتفاع پاشنه به طور مستقیم متناسب با درجه قوس کمر است. این قوس ناهنجار می تواند منجر به درد در کل کمر و پایین کمر شود.
6. تنگی و انقباض رگ های خونی:
خانم هایی که کفش های پاشنه بلند می پوشند، به این حقیقت پی می برند که کفش های پاشنه بلند زنانه معمولاً پاها را بلندتر و باریک تر نشان می دهد.آنچه درست است این است که شکل کفش، پای شما را به وضعیتی می فشرد که قطعاً طبیعی و دور از احساس راحتی است.این باعث استرس در پای شما می شود که می تواند منجر به یک تنگی جریان خون شود.در بدترین شرایط و موارد شدید، پوشیدن کفش های پاشنه بلند ممکن است باعث پاره شدن رگ های خونی شود.
کفش پاشنه بلند و آسیب به پنجه پا
پوشید کفش پاشنه بلند منجر به توزیع نامناسب وزن بر روی بخش های مختلف بدن می شود، همچنین طولانی پوشیدن این کفش باعث دردناک شدن بالشتک پا می شود.میزان ارتفاع کفش پاشنه بلند و فشار به پنجه پاها
- 7.6 سانتی متر = +76 درصد فشار
- 5.8 سانتی متر= +57
- 2.5 سانتی متر ارتفاع پاشنه برابر است با +22 فشار