تعهدنامه محضری چیست؟
تعهد نامه محضری نوعی عقد و قرارداد محسوب می شود که چنانچه به صورت عادی تنظیم شود یک سند عادی تلقی می شود و متعهد می تواند محتوای آن را انکار کرده و منکر امضای آن توسط خود شود و چنانچه تعهد نامه در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شود، سند رسمی تلقی شده و قابل تردید و انکار نمی باشد. از این رو پیشنهاد می شود جهت تنظیم تعهد نامه محضری با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی، متن مورد نظر تنظیم یافته توسط وکیل خویش را به دفتر اسناد رسمی ارایه نمایید. یکی از موارد مبتلا به در اخذ تعهد نامه محضری به زمانی است که جرمی اتفاق می افتد که در این راستا مرتکب درصدد جبران نتایج و آثار زیان باری که جرم برای مجنی علیه داشته بر آید. در این صورت شاکی پرونده حاضر است در صورت کسب تعهد نامه ای از سوی مرتکب مبنی بر انجام یا عدم انجام کاری به او رضایت دهد و شخص مرتکب با امضای آن تعهد نامه عدم انجام آن عمل را به عهده می گیرد.
همچنین متن تعهد نامه محضری باید توسط شخصی که متعهد شده امضا شود این موضوع در تعهد نامه های عادی بیشتر نمایان می گردد چراکه ممکن است تعهدی بدون امضاء تحویل شما بعنوان متعهد له بنماید . چنانچه تعهد نامه به شکل محضری تنظیم گردد، یک نسخه آن در دفتر اسناد رسمی نگهداری می شود و تنها در صورتی امکان فسخ یا ابطال آن وجود دارد که طرفین آن یعنی متعهد و متعهد له بخواهد آن را ابطال کنند یا اینکه متعهد بخواهد آن را فسخ کند.
شروط تعهد نامه محضری
1ابتدا باید نام و نام خانوادگی شخصی که می خواهد متعهد شود عملی را انجام دهد یا انجام ندهد ، ذکر شود.
دوم باید نام و نام خانوادگی شخصی که تعهد به نفع اوست را نوشت.
شخص متعهد باید امضا کند.
باید موضوع تعهد نامه ذکر شود.
باید مدت زمان تعهد نامه و تاریخ انقضای ان دقیقا ذکر شود.
این قسمت مربوط به ضمانت اجرای نقض تعهد نامه می باشد که باید بنا به تمایل طرفین نوشته شود.
ضمانت اجرای عدم انجام تعهد نامه محضری چیست؟
در صورت عدم انجام یا انجام محتویات اعتبار تعهد نامه محضری، متعهد له می تواند با استناد مندرجات تعهد نامه متعهد آن را مورد تعقیب از طریق دادگاه قرار دهد و در این راستا از او بابت خلف تعهدش شکایت کند. اینکه چه نوع اقداماتی شخص متعهدله قادر است علیه شخص متعهد صورت دهد، به موضوع مفاد تعهد نامه نیز بازمی گردد.
در این راستا وکیل تنظیم تعهد نامه محضری با قراردادن اهرم های ضمانتی در پایبندی هرچه بیشتر شخص متعهد می کوشد که در صورت عدم پایبندی به مفاد تعهد بتوان وی را تعقیب نمود و از وی مطالبه خسارت درخواست کرد.
یکی از سوالات اشخاص در این خصوص امکان طرح شکایت کیفری در صورت نقض تعهدات می باشد. این مهم به این موضوع مرتبط است که ایا موضوع تعهد وصف مجرمانه ای داشته است یا خیر. چنانچه بعنوان مثال مزاحمتی از سوی شخصی صورت گرفته باشد و وی تعهد محضری بابت عدم مزاحمت داده باشد، می توان مبادرت به طرح شکایت کیفری نمود.
جالب است بدانید که غالب تعهد نامه های محضری، فاقد وصف کیفری هستند و طرح چنین شکایاتی در دادسرا منتج به رد خواهد گردید. در این راستا مشورت با وکلای دادگستری نقشی بالقوه در صرفه جویی زمانی و هزینه می باشد.
نمونه تعهد نامه محضری
اقا / خانم الف فرزند .... به شماره شناسنامه .... صادره از .... به شماره ملی ..... متولد ... ساکن .... در دفتر خانه حاضر شد و بعد از حضور رسما به شرح زیر اقرار کرد که شش دانگ یک خودرو را با مشخصات .... به خانم / اقا ب فرزند .... به شماره شناسنامه .... صادره از .... به شماره ملی ... متولد .... ساکن .... وکالت داده و متعهد می شود که مبلغ .... ریال را طی مدت 5 ماه به ایشان پرداخت نماید و در غیر اینصورت اقا / خانم .... حق خواهد داشت که در قبال عدم انجام این تعهد به هر نحوی که صلاح می داند و با وکالتی که دارد خودرو را به خود یا هر کس که می داند منتقل نماید .
استنکاف از انجام تعهدنامه محضری
اگر متعهد از اجرای تعهدات خودداری کند، کسی که تعهد به نفع او شده است به استناد تعهد نامه و بسته به موضوع آن می تواند متعهد را مورد تعقیب کیفری قرار دهد و از او شکایت کند یا علیه او دعوای حقوقی اقامه کند و الزام او را به ایفای تعهدات و یا جبران خسارت ناشی از عدم انجام تعهد را از دادگاه تقاضا نماید یا در حدود اختیاراتی که متعهد ضمن تعهدنامه به وی داده است اقدام نماید.
ابطال یا فسخ تعهدنامه محضری
همان طور که گفته شد در تعهدنامه محضری، شخص، در دفتر اسناد رسمی در مقابل دیگری تعهد به انجام یا عدم انجام یک عمل می کند و نمی تواند به صورت یک جانبه از عمل به تعهدش استنکاف نماید مگر با موافقت متعهدله (شخصی که در مقابلش تعهد به انجام یا عدم انجام امری می نماید).
ناگفته پیداست که شخص متعهدله هم می تواند هر زمان اراده کند از تعهدنامه صرف نظر کند البته مشروط بر اینکه تعهدنامه معوض نباشد( با این توضیح که تعهدنامه محضری فقط در جهت منافع متعهد له باشد و نفعی برای متعهد نداشته باشد).
همچنین اگر در تعهدنامه محضری حق فسخ و برهم زدن تعهدنامه برای یکی از طرفین شرط شده باشد کسی که شرط به نفع او است می تواند تعهدنامه را فسخ کند. گاهی نیز تعهدنامه مقید است به زمان معین است و پس از انقضای مدت خودبخود بی اثر می شود.