تنش میان تهران و باکو با اتفاق تلخ روز جمعه و حمله مسلحانه یک شهروند ایرانی به دلیل مسائل شخصی به سفارتخانه باکو در تهران وارد فاز جدیدی شده است. اصرار جمهوری آذربایجان بر احداث دالان زنگزور در یک سال گذشته، باعث تنش هایی جدی میان ایران و جمهوری آذربایجان شده است. باکو علیرغم تأکید مقامات ایرانی بر غیرتروریستی بودن حادثه تهران، بر تروریستی بودن این رویداد اصرار دارند و همین مسأله باعث ایجاد موج جدیدی از تنش ها میان دو کشور شده است. علی حیدری کارشناس مسائل قفقاز در گفتگو با ساعدنیوز به این مسأله پرداخته است:
به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعدنیوز، علی حیدری کارشناس مسائل قفقاز در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ساعدنیوز و در واکنش به حادثه رخ داده در سفارت جمهوری آذربایجان در تهران گفت: در خصوص اتفاقی که روز جمعه افتاد، و این که چرا علیرغم تأکید مقامات انتظامی و سیاسی کشورمان درباره شخصی بودن این اتفاق، دولت آذربایجان بر تروریستی بودن آن تأکید دارد، باید به این نکته اشاره شود که در بهترین حالت می توانیم بگوئیم که این موضوع ناشی از عصبانیت باکو از اتفاق رخ داده در سفارت این کشور در تهران است و در حالتی دیگر، می توانیم بگوئیم که با توجه به اختلافات سه ساله ای که بین آذربایجان و ایران، بعد از جنگ قره باغ رخ داده است، باکو تلاش کرده تا از این موضوع حداکثر استفاده را ببرد تا حداکثر فشار را از لحاظ دیپلماتیک به ایران وارد کند و حداکثر امتیاز را به زعم خودش در آینده بگیرد کما این که مقامات کشور ما، همه تلاش شان را کردند تا به طرف آذربایجانی اثبات کنند که اولاً این واقعه شخصی بوده، و ثانیاً در پیگیری این ماجرا جدیت عمل دارند و به جد پیگیر ماجرا هستند.
حیدری با اشاره به مصاحبه آقای خلفاوف معاون وزیر خارجه جمهوری آذربایجان بعد از خروج علی علیزاده سفیر جمهوری آذربایجان و کارکنان سفارت باکو در تهران از ایران افزود: این صحبت ها نشان می دهد که آنها در پسِ این ماجرا به دنبال برآورده کردن نیاتی هستند که بتوانند ضمنِ کسب امتیاز، طرف هایی را هم از وضعیت کنونی راضی نگه دارند. ما دیدیم که بلافاصله بعد از حمله مهاجم، سفیر اسرائیل در آذربایجان به دفتر وزارت خارجه این کشور رفته و در دیدار با معاون وزیر خارجه آذربایجان گفت که ما در این "حمله تروریستی" در کنار شما هستیم و از شما، حمایت کامل و تام را داریم. این موضوع نشان می دهد که طرف هایی هم تلاش دارند تا از این حادثه بهره برداری سیاسی بکنند که یکی از آنها اسرائیل است.
این کارشناس مسائل قفقاز در ادامه بیان داشت: موضوع بعد این است که حتی رئیس جمهور ترکیه و وزیر امور خارجه این کشور که ارتباط بسیار نزدیکی با باکو دارند هم این حادثه را تروریستی اعلام نکردند. این فی نفسه حامل پیام های سیاسی است از جمله این که غیر از باکو، طرف های دیگر، این رویداد را تروریستی اعلام نکردند؛ هرچند اتحادیه اروپا بیانیه صادر کرد و آن را تروریستی خواند. به هر صورت، طرف های منطقه ای، آن را تروریستی نمی دانند.
در هر صورت، چند موضوع را باید در اینجا مورد توجه ویژه قرار دهیم:
- حادثه ای که رخ داده، شخصی بوده است.
- جمهوری اسلامی ایران، در سطوح سیاسی و انتظامی تلاش کرده تا با جدیت، موضوع را پیگیری کند و تا به آخر آن را ادامه دهد.
- طرف آذربایجانی اصرار دارد که این حادثه تروریستی ای معرفی کند که در پسِ آن، برنامه های جمهوری اسلامی نهفته است و نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی حضور دارند. که رسانه های این کشور هم به این موضوع دامن می زنند و آن را یک اقدام برنامه ریزی شده تلقی می کنند و به خوردِ مخاطب می دهند.
- سفارت باکو در تهران کارش را تمام کرده و همزمان با این اقدام، فشارهای سیاسی منطقه ای و بین المللی علیه ایران افزایش پیدا خواهد کرد و برای بازگشتن احتمالاً طلب امتیازات بیشتری خواهند کرد.
- در بهترین حالت می توانیم بگوئیم که اگر طرح یا برنامه ریزی قبلی برای این رویداد وجود نداشته است، قطعاً بعد از اتفاق رخ داده، آذربایجان و دولتمردان این کشور تلاش شان را کردند تا حداکثر امتیاز را از جمهوری اسلامی بگیرند.