زمانی که باردار هستید، دستیابی به احساس آرامش آسان نیست، اما ما نکات قابل توجهی را برای دستیابی به آسودگی خیال شما گردآوری کرده ایم. برای بسیاری از بانوان، بارداری یک ماموریت است، با ناراحتی هایی برای مقابله و تمامی خانم ها این مسیر را به سادگی طی نمی کنند. نگران نباشید! شما هم می توانید این دوره را به آرامی بگذرانید. روش های آرامش بخش بسیاری وجود دارد، تا این مراحل تغییر را برای خانم ها از ناراحتی ها رنج آور به مادری آرام مبدل سازد.وضعیتی آرامش بخش به شما در برقراری ارتباط با بدن در حال تغییر و جنینتان کمک خواهد کرد و شما را در داشتن احساسی مثبت درباره زایمان و بدنیا آوردن نوزاد تشویق می کند. احساس آرامش احتمالا به بهبود بی خوابی، زایمان زودرس و اضطراب نیز کمک می کند. افزون براین، تمدد اعصاب، جریان خون به رحم و جنین را به حداکثر رسانیده، اکسیژن و مواد غذایی دریافتی جنین را نیز بهینه سازی می کند.
چرا باید به فکر کاهش استرس در بارداری بود؟
برای اینکه تمام روحیات و رفتارهای مادر از قبیل غم، غصه، شادی، هیجان، استرس و اضطراب از مادر باردار به جنین منتقل می شود.جنین موجود پاک و بی دفاعی هست که ازطریق مادر در معرض انواع مشکلات ومحرک های محیطی قرار میگیرد وتوان دفاع از خود را ندارد. با گریه مادر گریه می کند با ترس مادر می ترسد و با خنده و خوشحالی مادر شاد می شود وبا ناراحتی مادر ناراحت می شود.مادر عزیز و نازنین مراقب این فرشته کوچولو و بی دفاع خود باشید.ناخواسته به جنین خود آسیب نزنید.مراقب محرک های محیطی باشید. چراکه آسیب های جبران ناپذیری به جنین و کودک در حال رشد خود وارد می کنید.
خطرات نداشتن آرامش در بارداری برای جنین
محققان انگلیسی دریافتند استرس بارداری در اواخر حاملگی و افزایش هورمون استرس یا کورتیزول، با پرخاشگری و اضطراب کودک در ۱۰ سالگی ارتباط مستقیم دارد. نام هورمون استرس کورتیزول است که در زمان استرس و اضطراب در بدن فرد بالا می رود تا بدن بتواند با شرایط پر استرس کنار بیاید.مقادیر زیاد کورتیزول برای جنین خطرناک است.تحقیقات نشان داده است که بالا بودن میزان هورمون کورتیزول خون مادر در هفته ۱۷ بارداری منجر به بیش فعالی و کم توجهی وهوش پایین در کودک، بعد از تولد می شود. عوارض استرس های شدید دوران بارداری در بزرگسالی مشاهده میشود. این جنین های در معرض استرس در بزرگسالی، افراد ناهنجار وعصبی خواهند شد واگر مشکلات هوشی و ذهنی نداشته باشند مشکلات عاطفی و هیحانی مثل افسردگی واضطراب و پرخاشگری خواهند داشت .
عوامل مهم و موثر بر حفظ آرامش در بارداری
آرامش خیال و عدم استرس در دوران بارداری باعث رشد و نمو جنین در شرایطی مناسب و ایده آل شده و همین امر زمینه را برای تولد فرزندی کاملا سالم فراهم می کند. عوامل زیادی در ایجاد آرامش و حفظ آن تاثیر گذار می باشند که با شناخت آن ها می توانید این دوران را بدون دغدغه سپری کنید.از آنجایی که زندگی شما به واسطه مادر شدن در حال تغییر و دگرگونی می باشد در نتیجه با پیش رفتن روند حاملگی بدن و ذهن شما به صورت طبیعی دچار خستگی شده که تمامی این مسائل بخاطر بالا رفتن سطح هورمون های بدن در این دوران می باشد. به طوری که شاید شما فردی مغرور و سرسخت به نظر برسید ولی در دوران حاملگی امکان دارد که دچار افسردگی و استرس شوید.
داشتن شرایط و محیطی آرام قطعا به شما در ایجاد رابطه با بدن و جنینتان کمک فراوانی خواهد کرد و باعث ایجاد انگیزه و احساسی مثبت در رابطه با زایمان و تولد نوزادتان در شما خواهد شد و به نوعی در این زمینه تشویق کننده می باشد. حس آرامش در واقع در بهبود بی خوابی، زایمان زودهنگام و استرس نقش مهم و موثری دارد. علاوه بر این موجب تداوم اعصاب، افزایش خون رسانی به رحم و جنین و بهینه ساختن اکسیژن و مواد غذایی دریافتی خواهد شد.
بهتر است بدانید که حاملگی برای اغلب خانم ها بخاطر ایجاد تغییرات جسمی و هورمونی موضوعی اضطراب آور خواهد بود و برای کم کردن میزان این استرس باید آگاهی و شناخت کامل را داشته باشند و با عوامل مهمی که باعث ایجاد آرامش و آسودگی می شود آشنا شوند که در همین زمینه در ادامه به مهمترین موارد آن اشاره کرده ایم.
عامل معنوی
این عامل در حفظ آرامش در دوران حاملگی بسیار اثرگذار بوده و نه تنها در این دوران بلکه در کل مراحل زندگی فرد نقش بسزایی دارد. بنابراین مادران باید همیشه تلاش کنند که به یاد خداوند باشند و در هر کاری که قصد انجام آن را دارند توجه و توکل به خدا را از یاد نبرند و تا جایی که می توانند در انجام واجبات به هیچ وجه کوتاهی نکنند و همواره با یاد و ذکر خدا انس بگیرند تا بدین صورت آرامش آن ها را فرا گیرد.
عامل محیطی
این عامل بر روی روحیه و رفتار فرد موثر می باشد به طوری که مکان هایی که دارای انرژی مثبت و معنوی می باشند تاثیری خوب بر روی فرد می گذارند و بالعکس مکان هایی که دارای انرژی منفی و شیطانی بوده اثرات نامناسبی بر روی رفتار فرد می گذارد. به همین دلیل مادران باید در زمان حاملگی نسبت به محیط اطراف خود توجه بسیاری داشته باشند چرا که امکان دارد در بعضی مواقع با ورود به محیطی که دارای انرژی منفی می باشد آرامش روحی آن ها گرفته شود.
نوع شخصیت زن حامله
در برخی مواقع داشتن آرامش و یا استرس و نگرانی به شخصیت خود مادر بستگی دارد. برخی ار خانم ها اساسا دارای شخصیتی آرام هستند و برخی عصبی و ناآرام می باشند. بنابراین مادران حامله اگر از شخصیتی آرام برخوردار نیستند باید تلاش کنند با تمرین کردن این خصوصیت را در خود پرورش دهند.
نحوه رفتار همسر با زن حامله
رفتار همسر در دوران حاملگی بسیار اهمیت دارد و نقش پدر در این دوران بسیار مهم و تاثیر گذار می باشد. با توجه به مسائل و مشکلاتی که مادر در زمان حاملگی با آن سروکار دارد به همین دلیل نیاز به توجه زیادی از سوی همسر خود دارد. به هر اندازه که شوهر نسبت به همسر خود رفتاری محبت آمیز و همراه با آرامش داشته باشد در نتیجه بر روی روحیه مادر و میزان آرامش روحی او تاثیر می گذارد و از میزان استرس و نگرانی او می کاهد.
مطمئن بودن از سلامتی جنین
یکی از عواملی که در این دوران بسیار نگران کننده بوده شرایط جسمانی و سلامتی جنین است. نگران بودن در رابطه با سلامتی جنین می تواند دغدغه ای جدی برای مادر در دوران حاملگی باشد. به همین دلیل به هر میزان که مادر نسبت به سلامتی جنینش اطمینان بیشتری داشته باشد به همان اندازه بر آرامش روحی او اثر مثبت دارد. همچنین مادر می تواند با انجام یک سری آزمایشات مخصوص در این زمینه نسبت به سلامتی جنین خود اطمینان بدست آورد.
میزان خواب و استراحت
مسئله خواب و استراحت برای زنان باردار بسیار پراهمیت و تاثیرگذار بوده و میزان مناسب و کافی آن نقشی مهم در حفظ آرامش فرد دارد. برخی مواقع بی خوابی و یا کم خوابی رفتار مادر را تحت تاثیر قرار داده و عوض می کند و موجب استرس و نگرانی خواهد شد. بنابراین خانم های حامله باید تا جایی که امکان دارد در زمان مناسب و به اندازه کافی بخوابند. بهتر است که در این دوران در هنگام شب خیلی زود به بستر بروند تا دز زمان صبح زود از خواب بیدار شوند.
مسائل و مشکلات مادی
این مسئله برای بعضی از خانم های حامله امکان دارد که بسیار مهم باشد، به طور مثال امکان دارد که بعضی از زنان در رابطه با انتخاب سیسمونی یا دیگر مسائل مادی حساسیت زیادی داشته باشند و همین امر موجب ایجاد تاثیرات منفی بر روی روحیه و آرامش فرد می شود. حتی بعضی مواقع امکان دارد شرایط مالی به دغدغه ای مهم برای مادر تبدیل شود که به نوعی باعث ایجاد استرس و تهدید آرامش مادر می شود.
نوع تغذیه مادر در دوران حاملگی
برخی مواقع نوع تغذیه مادر امکان دارد که باعث ایجاد استرس و نگرانی در او شده و آرامش او را بگیرد. به طور مثال فرض کنید اگر زنی حامله از یک خوراکی بدون داشتن آگاهی از آن استفاده نماید و بعد بفهمد که این نوع خوراکی برای جنینش مضر بوده و یا حتی امکان دارد که موجب سقط جنین شود در نتیجه این موضوع قطعا باعث استرس و سلب آرامش مادر می شود. همچنین استفاده از بعضی مواد غذایی تاثیرات مخربی بر روی نوع رفتار و آرامش مادر دارد، به طور مثال استفاده بیش از اندازه از گرمیجات نه تنها سلامتی جنین را تحت تاثیر قرار داده بلکه سبب استرس مادر به دلیل بالا رفتن میزان فشار خون می شود.
تکنینک های آرامش بخش برای زنان باردار
- یوگا و مدیتیشن:یوگا ماهیچه ها و مغز شما را برای زایمان آماده کرده، احساس سلامتی را افزونی می بخشد و احساس خردمندانه آرامش درونی را امکان پذیر می سازد.
- آروماتراپی (رایحه درمانی):برای کمک به خواب خوب و تمدد اعصاب، چند قطره روغن اسطوخودوس یا روغن فندق شیرین را در وان حمام خود ریخته و به آرامی بدن خود را ماساژ دهید. برای آرامش ذهن و کاهش تهوع صبحگاهی، از روغن بابونه رومی استفاده کنید.
- تنفسی آرامش بخش:ترجیحا در مکان آرامی بنشینید یا دراز بکشید و چشمانتان را ببندید. توجه خود را به تنفستان متمرکز کنید. هوا را عمیقا از طریق بینی به درون فرستاده، توجه خود را بر فرستادن هوا عمیقا به داخل شکم برای احاطه جنینتان متمرکز کنید. در حالی که شش هایتان باز می شود، از گسترش قفسه سینه و شکم خود آگاه شوید. به آرامی هوا را به بیرون بفرستید.
- آرامش بخشی توسعه یابنده عضلات:در محیطی آرام و وضعیتی آسوده دراز بکشید. چشمانتان را ببندید و بطور عادی نفس بکشید. همانطور ی که هوا را به درون می کشید، عضلات صورت خود را درهم بکشید (سفت کنید). همانطوری که هوا را به بیرون می فرستید، تمامی اضطراب در عضلات صورت خود را رها سازید.
- تصویرسازی (تجسم فکری):با هر بازدم، خروج استرس از بدنتان را تجسم کنید و با هر دم، ورود انرژی مثبت به بدنتان و در بر گرفتن شما و جنینتان را تصویرسازی کنید. مکانی آرام را مجسم کنید. در آن مکان بمانید، به جزئیاتی مثل آواز پرندگان، صدای آب متمرکز شوید.
- ماساژ بارداری:ماساژ بارداری عمیق می تواند نشانه های مربوط با بارداری مثل درد و کوفتگی ماهیچه ها، سیاتیک، انقباضات ماهیچه ساق پا و تورم دست ها و پاها را نیز آرام کند.
- انعکاس درمانی (ماساژ کف دست و پا):با واردکردن فشار آرامی بر نقاطی روی دست و پا، متخصص رفلکس لوژی (انعکاس درمانی) می تواند به شما در رسیدن به وضعیت آرامشی عمیق برای تشویق بدن به روند خود درمانی کمک کند.
- موزیک آرامش بخش:گوش دادن به موسیقی آرامش بخش، با نواهای آرام موسیقیایی مثل صدای جنگل، ذوب شدن یخ یا بارانی آهسته می تواند به استراحت یا به خواب رفتن شما کمک کند.. تنش های شدید شخصی با تهدید جانی نوزادان به شکل ضعف سلامتی، ناکارآیی سیستم عصبی، تاخیرات رشدی و اختلالات رفتاری بطور محسوسی مرتبط است. این به نفع نوزادتان است که خودآگانه سعی در آرامش خیال داشته باشید.