بارداری باعث خستگی بیشتر بدن و استرس روحی میشود. بنابراین مادر به راحتی در طول شب نمی تواند بخوابد. در واقع خستگی یکی از علائم رایج در سه ماهه اول و سوم بارداری است. بسیاری از خانم ها از این که در سه ماهه اول بارداری احساس خستگی شدید می کنند متعجب هستند. با اینکه بیشتر خانم ها از حالت تهوع بارداری با خبر هستند اما از خستگی شدید در ابتدای بارداری شگفت زده می شوند.اما خستگی نیز از علائم سه ماهه اول و عوارض سه ماهه سوم است که باید با رژیم غذایی مناسب و استراحت و آرامش کافی آن را جبران کنید. با این حال خوابیدن بیش از حد نیز توصیه نمی شود. در این مقاله نکاتی را درباره خوابیدن زیاد در دوران بارداری به شما می گوییم. با ما همراه باشید.
منظور از خواب زیاد در دوران بارداری چیست؟
واژه بیش از حد یک امر نسبی است و به نیازها و عادت های خواب فرد بستگی دارد. بر اساس پژوهش های انجام شده در مراکز معتبر، میزان خواب لازم برای سلامتی بسته به سن افراد با هم متفاوت است. برای اکثر خانمها در سن بارداری بین 7 تا 9 ساعت خواب در روز پیشنهاد می شود. اگرچه این مدت زمان برای خواب مناسب است اما می تواند بر حسب ژنتیک و کیفیت خواب تغییر کند.اگر به عنوان یک مادر باردار مرتباً حدود 9 تا 10 ساعت در روز می خوابید و کیفیت خوابتان نیز خوب است، می تواند نشانه ای از خواب بیش از حد باشد. اما اگر در طول شب چندین بار بیدار می شوید و الگوی خوابتان مختل شده است، باید نسبت به شرایط عادی زمان بیشتری را صرف خواب و استراحت کنید.
علل زیاد خوابیدن و خستگی در بارداری
- تغییرات هورمونی و افزایش هورمون پروژسترون در دوران بارداری، باعث این خستگی می شود.
- حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری، انرژی بدن شما را می گیرد و خسته می شوید.
- یکی دیگر از دلایل خواب زیاد در بارداری این است که اگر غمگین، ناامید و افسرده باشید، در طول روز خسته و خواب آلود خواهید بود.
- ممکن است در مورد بارداری خود، اضطراب داشته باشید و خسته شوید.
- کمبود آهن در طی بارداری و کم خونی ناشی از آن باعث خستگی می شود. برای بررسی کم خونی در بارداری، پزشک برای شما آزمایش خون خواهد نوشت.
- یکی از دلایلی خستگی در بارداری این است که شب ها احساس ناراحتی کنید و یا مرتب به دستشویی بروید.
تاثیر خوابیدن زیاد مادر بر جنین
یکی از مشکلات خواب زیاد در دوران حاملگی این است که باعث خستگی بدن و استرس روحی می شود بنابراین مادر به راحتی نمی تواند در طول شب بخوابد. مادرانی که در سه ماه آخر دوران حاملگی بیش از حد می خوابند و در واقع بیشتر ساعات شبانه روز را در رختخواب هستند معمولا دچار مشکلاتی مانند خروپف و قطع تنفس کوتاه در هنگام خواب می شوند که این مشکلات عوارضی مانند: افزایش فشار خون بارداری، دیابت باردای و اختلالات جنینی را در پی دارد، منظور از اختلالات جنینی مواردی نظیرنوزاد زودرس، افت تعداد ضربان قلب جنین، وزن کم هنگام تولد، پایین بودن نمره آپگار هنگام تولد و … است.
اقداماتی برای پیشگیری از خوابیدن زیاد در بارداری
- به مقدار مناسب آب بنوشید زیرا آب کافی از خستگی و ورم دست و پا جلوگیری می کند.
- برنامه خود را تنظیم کنید و برنامه های غیر ضروری را ترک کنید.
- هر روز ورزش کنید، ورزش در حد متوسط مانند: پیاده روی کوتاه و یا شنا کردن می تواند احساس خوبی به شما دهد باعث آزادسازی هورمون اندروفین و ایجاد شادابی و خوشحالی می شود.
- زودتر از معمول به رختخواب بروید. در طول روز مقداری چرت بزنید، حتی یک چرت کوتاه ۱۵ دقیقه ای می تواند مفید باشد، اگر سر کار می روید می توانید مدتی سر خود را بر روی میز قرار داده و استراحت کنید.
طرز صحیح خوابیدن در دوران بارداری
در ابتدا باید گفت با توجه به اینکه بدن هر شخصی در بارداری واکنش متفاوتی از خود نشان می دهد مقدار خواب نیز در افراد مختلف متفاوت است . به دلایل مختلفی فرد باردار نمی تواند راحت بخوابد . بزرگ شدن شکم ، درد پشت ، تنگی نفس و سوزش شکم . بهترین حالت خوابیدن فرد باردار خوابیدن به سمت پهلوی چپ و قرار دادن یک بالش بین زانوها است چرا که خونرسانی به جنین بهتر انجام می شود .خوابیدن به پشت و روی شکم در این دوران ممنوع است و نباید به این حالت خوابید . معمولا در ماههای اول بارداری به دلیل تهوع و استفراغ و ادرار زیاد خوابیدن در شب کمی مشکل است در ماههای بعدی نیز به دلیل خستگی ناشی از وزن جنین و تنفس سخت این مشکل دوچندان می شود .