طرح فرزندآوری و بحران جمعیت در ژاپن

  یکشنبه، 07 اسفند 1401   زمان مطالعه 4 دقیقه
طرح فرزندآوری و بحران جمعیت در ژاپن
ساعدنیوز: دکتر الهام عابدینی کارشناس مسائل ژاپن در یادداشتی به مسأله فرزندآوری و بحران جمعیت در یکی از پیشرفته ترین کشورهای آسیا پرداخته است.

فرزندآوری برای تداوم حیات در یک سرزمین مستلزم برنامه ریزی دقیق و حمایت های منطقی و عملی حکمرانان است. ایجاد زیرساخت های قابل اعتماد اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، آموزشی و فرهنگی برای تربیت نسلی جدید که قرار است میراث دار دستاوردهایی باشند که قرن ها برای نیل بدان ها نسل های متمادی تلاش کرده اند، بر ذمه هر دولت و حاکمیتی است. بدون برنامه ریزی و حمایت عملی و میدانی از خانواده ها، تداوم نسل و تعادل جمعیتی غیرقابل دست یابی است. دکتر الهام عابدینی کارشناس مسائل ژاپن از تجربه یکی از پیشرفته ترین کشورهای قاره کهن می نویسد:

فرزندآوری

سال 1989 معروف به سال «شوکِ 1.57» در ژاپن است که اشاره دارد به نرخ باروری، در آن سال که به شکل نگران‌کننده‌ای پایین بود. از یک طرف، انفجار جمعیت بعد از جنگ‌جهانی دوم بود و حالا جمعیت به سرعت داشت پیر می‌شد. از طرف دیگه هم فرزندآوری بسیار پایین بود. تا اینکه سال 1994 دولت ژاپن برای تشویق به فرزندآوری طرحی به نام «برنامه فرشته» ارائه کرد.

طرح فرشته شامل پرداخت ماهانه 280 دلار برای هر نوزاد، تاسیس مراکز بیشتر برای نگهداری از نوزادان و خردسالان و همچنین کارهای فرهنگی برای تشویق پدران به ایفای نقش برابر در بزرگ کردن کودک بود. نتیجه غافلگیرکننده و ناامیدکننده بود! نرخ باروری نه تنها بیشتر نشد بلکه کمتر هم شد! نرخ باروری در سال 2005 به 1.26 کاهش پیدا کرد. البته عده‌ای از حامیان طرح معتقدند اگر این برنامه فرشته نبود، نرخ باروری از این هم کمتر می‌شد نشستند فکر کردند که پس چرا طرح شکست خورد و چه کنیم؟ متوجه شدند 2 مشکل اصلی وجود دارد!

اول اینکه دلیل فرزند نیاوردن، وضع اقتصادی مردم نیست! یعنی اصلا اغلبِ مردم مشکل اقتصادی ندارند و این پول برای آنها اهمیتی ندارد پس محرک اقتصادی آن هم در این رقم بی تاثیر است! مشکل دوم خیلی جدی‌تر بود کارفرماها از استخدام زنان متاهل امتناع می‌کردند. از طرفی پدیده «ماتاهارا» به شدت رو به افزایش بود این پدیده به معنای آزار و اذیت زنان باردار و مادران از سوی کارفرماست که متاسفانه معمولا یا به استعفا ختم میشه یا به سقط جنین از طرفی هم مرخصی بعد از زایمان و همچنین تضمین به کارگیری مجدد مادران وجود نداشت. پس یک طرح جدید دادند.

ژاپن

این طرح به اتفاق آرا در سال 2009 در مجلس تصویب شد نکته اصلی این طرح این بود: ما باید موانعی که باعث میشه زوج‌ها به ویژه زنان رو بین دوراهیِ انتخاب میان بچه‌دار شدن/ازدواج یا کار کردن قرار بگیرن، از بین ببریم. نظرسنجی‌ها شون می‌داد اغلب شهروندان دوست‌ داشتند ازدواج کنند و فرزند داشته باشند. پس چه اتفاقی میفتاد؟

این بار متوجه شدند مشکل اصلی زوج‌ها نیستن و چاره کار، فشار آوردن بر آن‌ها نیست رفتند سراغ کارفرماها اون‌ها رو موظف به پرداخت بخشی از حقوق در زمان مرخصی زایمان زنان کردند. برای پدران هم مرخصی در نظر گرفته شد و کارفرماها موظف شدند با اون موافقت کنند مشکل اعتیاد به کار مشکلی جدی در ژاپنه پس باید تلاش بشه آمار کارکنانی که بیش از 60 ساعت در هفته کار می‌کنند، کم بشه اما راستش تاثیر این طرح هم علی‌رغم امیدواری‌ها و تحقیقات گسترده کم بود. چرا؟ چون دیگه خیلی دیر شده بود. دولت ژاپن وقتی متوجه شد که راه درست برای تشویق به فرزندآوری چیه که دیگه آمار مجردان قطعی به شدت بالا رفته بود متاهل‌ها هم دیگه سن‌شون از بچه‌داری گذشته بود جامعه به سرعت داره پیر میشه پس چه کنیم؟ هیچی! دیگه دیر شده بریم سراغ ربات‌ها و کارگران مهاجر.

در سال 2022 تنها 800 هزار نوزاد در ژاپن متولد شد که پایین‌ترین عدد پس از انفجار‌ جمعیتیِ پایان جنگ جهانی دوم است. دولت ژاپن در سال‌های اخیر سیاست‌های تشویقی برای فرزندآوری اجرا کرد که موفق نبود. البته برخی معتقدند اگر این تدابیر نبود، نرخ زادوولد از این هم کمتر می‌شد.

سالانه 450 مدرسه دولتی در ژاپن به دلیل کاهش جمعیت دانش‌آموز تعطیل می‌شود. کارخانه‌ای چون سوبویون هم با 70 سال سابقه، ماه آینده بسته می‌شود، چون دانش‌آموزان خیلی کم هستند و محصولات این کارخانه مثل پاکن و مدادتراش روی دستشان می‌ماند. سال 2021، 53٪ از شهروندان ژاپنی گفتند، هزینه‌های بالا شامل آموزش، اصلی‌ترین دلیل برای این است که بچه‌دار نمی‌شوند یا یک فرزند دارند.

حالا دولت ژاپن طرحی جدید برای تشویق به فرزندآوری طراحی کرده: «جامعه فرزند اول». این طرح بر 3 اصل متمرکز است: حمایت مالی از خانواده‌ها، خدمات مراقبت از کودکان، و اصلاحات در نظام کار. هنوز جزئیاتی درباره این طرح منتشر نشده است. اما به نظر می‌رسد، کمک هزینه ماهانه به هر فرزند تا 15 سالگی از حدود 100 دلارِ کنونی بیشتر شود و تعداد و کیفیت مراکز نگهداری از کودک افزایش یابد.

کیشیدا، نخست وزیر ژاپن می‌گوید، ده سال آینده برای مقابله با بحران کاهش جمعیت کلیدی است. همزمان، مقامات توکیو هم جداگانه طرح‌های تشویقی برای فرزندآوری اعلام کرده‌اند‌. براساس نظرسنجی‌ها، مشکل اصلی شهروندان، مسائل اقتصادی و بعد هم مشکلات زنان باردار و مادران در محل کار است. به همین دلیل هم عمده طرح‌های تشویقی متمرکز بر این دو حوزه است. در کنار این موارد، دولت ژاپن به دنبال تسهیل روند جذب مهاجر و نیروی کار از خارج است. هدف اولیه این است که حداقل نمودار جمعیت شبیه به دهه 90 میلادی شود و سالانه 1.2 میلیون کودک متولد شود. تاکنون که هیچکدام از طرح‌های دولت ژاپن برای افزایش جمعیت چندان موثر نبوده و حتی می‌توان گفت همه طرح‌ها شکست خورده باید دید این تمرکز بر تشویق به داشتن حداقل یک فرزند با محرک‌های مالی چقدر موثر خواهد بود.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
تصویری از چهره درس خوان رهبر معظم انقلاب در کلاس ششم ابتدایی+عکس/ 12 سالگی رهبری در مدرسه (434 نظر) نگاهی به انواع لباس مدرسه دانش آموزان کشور های مختلف/ آمریکا، ژاپن، چین و... (229 نظر) الهام چرخنده امروز صبح به دیدار رهبر معظم انقلاب رفت+عکس/ چهره آرام خانم بازیگر در بیت رهبری (162 نظر) رهبر معظم انقلاب: ترویج موسیقی بر خلاف مذاق اسلام است/ اردوی مختلط دختر و پسر یعنی چه؟! دانشجو بره خارج از کشور که چه کنه؟+فیلم (148 نظر) سحر زکریا: 6 سال همسر مهران مدیری بودم / او جوانی ام را گرفت !+فیلم (148 نظر) پری غفاری معشوقه شاه پهلوی: شاه آرام آرام مشروب می‌خورد و گاهی گیلاس مرا هم پر می‌کرد/ ازدواجی در کار نبود من دستمزدم را می گرفتم! (138 نظر) مروری بر بازیگران مرد ایرانی که از گوشواره استفاده می‌کنند؛ امیر جعفری، ارسلان قاسمی، امین حیایی و...+عکس (95 نظر) روز اول مهر یادی کنیم از اخراج سجاد رضایی فرزند اکبر کلاس دوم ب با گرمکن ورزشی دهه شصتی +فیلم/ من برای لهجه اصفهانیش مُردم شما ادامه بدید (93 نظر) نعیمه نظام دوست: عاشق احمدرضا عابدزاده بودم ، اون بلیزر داشت منم با یه رنو افتادم دنبالش اصلا به من محل نذاشت قلبم خیلی شکست و اومدم خونه عکسهاشو پاره کردم+ویدیو (91 نظر) خانه پدری ساده رهبر معظم انقلاب به روایت تصویر +عکس/ از سقف چوبی و بوفه دکوری ساده تا چراغ نفتی و کابینت های فلزی (88 نظر) اکبر عبدی: 25 سال مصرف کننده تریاک بودم، اینجانب اکبر عبدی 4 سال و نیم یک معتاد+فیلم (82 نظر) دیدار احساسی علی پروین اسطوره فوتبال با رهبر انقلاب در بیمارستان +عکس / ارادت خاص علی آقا به رهبر معظم انقلاب (79 نظر) علیرضا بیرانوند: پرتاب‌های بلندم به خاطر چوپانی کردنم هست؛ به عنوان یک چوپان در کنار خانواده ام همیشه مجبور بودم که با پرتاب سنگ مواظب گوسفندانم باشم (75 نظر) رضا عطاران : من و خانومم تو سینما بودیم همه اومدن برای عکس و امضا که اعلام شد رضا گلزار وارد شده دور و برمون حتی یه نفر هم نموند همه رفتن پیش رضا (74 نظر) خلاقیت هوشمندانه یک مدرسه ایرانی برای استفاده از پله های سالن/ دست مریزاد به این همه نبوغ و ابتکار+عکس👌 (71 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
برای اولین بار نماینده اسرائیل هنگام سخنرانی مسعود پزشکیان به سخنان رئیس‌جمهور ایران گوش داد و سالن را ترک نکرد+ویدیو از نخ بستن به انگشتر برای اندازه شدن تا دکمه‌های متفاوت قبا و نخ نما شدن عبا؛ در مروری بر ساده‌زیستی رهبر معظم انقلاب+عکس خبرنگار شبکه صهیونیستی ایران اینترنشنال در منهتن آمریکا: من دیدم که همسر مسعود پزشکیان از ساختمانی در اینجا خارج شد+ویدیو/ ای کاش به عنوان خبرنگار یک مقدار اطلاعات داشتی! ذوق‌زدگی و خوشحالی خبرنگار ترکیه از "ساغول" گفتن مسعود پزشکیان در نیویورک؛ خبرنگار ترکیه: این رئیس‌جمهور تُرک آذربایجانی است+ویدیو رهبر معظم انقلاب: بعضی‌ها فکر می‌کنند نشاط یعنی رقاصی؛ فلان برنامه موسیقی رو توی تلویزیون پخش کنیم مردم نشاط پیدا کنند، نشاط این نیست+ویدیو تصاویری جالب از مسعود پزشکیان پشت نیمکت کلاس درس در روز اول مهر/ ردیف دوم و چهارم نشینی رئیس جمهور توئیت جدید پزشکیان به زبان کُردی و عربی +عکس وزیر اسبق کشور: رهبر معظم انقلاب یک دوره تندخوانی شرکت کردند و یک کتاب 300 صفحه‌ای را در یک شب می‌خوانند+ویدیو نیکی کریمی از مهمترین اتقاق زندگی اش پرده برداشت ؛ خانم بازیگر : پدرم مرا به این سمت سوق داد تاج گل اعیانی با گل‌های سفید و سیاه محمدباقر قالیباف در مراسم ختم پدر خداداد عزیزی+عکس استاندار بصره راننده شخصی مسعود پزشکیان در سفر به این شهر شد+عکس/ چهره خندان رئیس جمهور سوار بر BMW