حتما برای شما هم پیش آمده که یک وسیله آرایشی گران قیمت بخرید و به دلیل قیمتش، دلتان نیاید آن را دور بیندازید و تا مدت ها از آن استفاده کرده اید تا تمام شود. ولی باید بدانید که هر نوع ماده آرایشی یک تاریخ انقضایی دارد که بعد از اتمام آن، باعث عفونت های جدی پوست و چشم می شود.ابتدا لازم است بدانید که محصولات استاندارد داخلی یا خارجی که دارای مجوزهای لازم از وزارت بهداشت هستند، دو نوع تاریخ مصرف دارند:تاریخ اول، همان تاریخی است که مدت زمان انقضای محصول را نشان می دهد، مثلا روی یک محصول آرایشی تاریخ 2015 یا 1395 درج می شود.تاریخ مصرف دوم، پشت محصولات آرایشی و بهداشتی درج و کنار این قوطی عددهایی مانند 3، 9، 12 یا هر عدد دیگری نوشته می شود.معنای این اعداد، آن است که در صورت باز کردن در محصول آرایشی، می توانید 3، 9 یا 12 ماه آن را مصرف کنید، یعنی حتی اگر تاریخ انقضای محصول نگذشته باشد، هم باید به این تاریخ انقضای دوم توجه كنید تا دچار عوارض استفاده از محصول تاریخ گذشته نشوید.
طول عمر محصولات آرایشی
گاهی برچسب روی بسته بندی لوازم آرایش زده می شود و اگر جعبه را دور بیندازید و زمانی از مصرف ماده آرایشی بگذرد دیگر نمی توانید متوجه زمان تولید یا انقضای محصول شوید.روی بسته بندی اصلی لوازم آرایش هیچ توضیحی در مورد تاریخ تولید و انقضا داده نشده و تنها علامتی که بسیاری از افراد حتی متوجه آن هم نمی شوند، کاسه ای است که روی آن عددی قید شده و نشان می دهد بعد از باز کردن در محصول تا چند ماه بعد می توانید محصول را همچنان استفاده کنید اما آیا واقعا به خاطر دارید کرم ضدآفتاب یا رژ لبتان را کی خریده بودید و چند ماه از زمان مصرف آن گذشته است؟
کرم پودر:
مطالعات جدید دانشمندان نشان می دهد؛ توجه و نداشتن دقت کافی بر روی تاریخ مصرف لوازم آرایشی می تواند عوارض جبران ناپذیری برای پوست داشته باشد. کرم پودرهای پوششی بیشترین طرفداران را در بین لوازم آرایشی دارد و مصرف کنندگان آن باید بدانند تمام کرم پودرهایی که خطوط و لک های پوستی را برطرف می کند، تنها بین 6 تا 12 ماه تاریخ انقضا دارد و کانسیلرها حداکثر 1 سال قدرت ماندگاری دارد. خانم ها برای محافظت از پوست صورت خود و جلوگیری از بروز سرطان، باید لوازم آرایشی مرغوب، معتبر و دارای تاریخ انقضا خریداری کنند در غیر این صورت عوارض جبران ناپذیری به مرور برای پوست و چشم های آن ها به وجود می آید.
براش های آرایشی:
براش های آرایشی از قوانین تاریخ انقضا لوازم آریشی تبعیت نمی کنن ولی مثل پودرها خوبه که بدونین براش ها جز وسايل پر كاربرد آرايشي به حساب ميان. اين براش ها براي پخش كردن كرم پودر و رژگونه، سايه زدن، رژ لب زدن و ... استفاده مي شن براي همين بايد حواس مون به اين محصول باشه. اين برس ها رو بهتره ماهي يكبار با آب ولرم و يك مايع شستشوي ملايم بشويين و اجازه بدين كاملا خشك بشه تا باكتري هايي كه داخلش مونده از بين بره. هر موقع كه براش ها تون تغيير شكل داد و شروع به ريختن كرد، موقع اون رسيده كه سراغ خريد براش تازه برين.
لاک ناخن:
شاید تصور کنید لاک ناخن تاریخ انقضا ندارد و لزومی ندارد لاکی که سال هاست در میان لوازم آرایش تان است را دور بریزید. بهتر است بدانید لاک ناخن به دلیل انتقال ماده حساسیت زا به سایر قسمت های پوست و آسیبی که به ناخن وارد می کند، نباید به مدت طولانی استفاده شود و منقضی شدن آن برای سلامت پوست بسیار مضر است. افراد محصولات آرایشی استاندارد و مارک های معتبر را فقط از مراکز مطمئن خریداری کنند تا از زیان و ضرر مواد تقلبی محصولات آرایشی بهداشتی جلوگیری شود. بهتر است لاک های تان را بعد از 2 سال دور بیندازید.
ریمل مژه و ابرو:
ریمل جزو یکی از محبوب ترین لوازم آرایشی محسوب می شود که خانم ها برای زیباتر نشان دادن چشم های خود آن را مدام استفاده می کنند اما باید توجه داشت برای کاهش عوارض چشمی هر ریملی تنها 3 تا 4 ماه تاریخ انقضا دارد و گذشت این تاریخ به منزله دورانداختن آن است. هر زمانی که شما برس ریمل یا خط چشم خود را به درون مخزن آن فرو می برید در واقع آن را در میان باکتری ها فرو خواهید برد.
رژ و مداد لب:
رژلب از آن دسته لوازم آرایشی است که دیر فاسد می شود، اما به دلیل برخورد زیاد با لب و دهان نباید از آن ها زیاد استفاده کرد. خصوصا بعد از سرماخوردگی یا بیماری های دهان و لب، رژلب تان را عوض کنید. ظاهر رژ لب فاسدشدن آن را نشان می دهد. رژ لب های جامد وقتی سفت می شود و خوب روی لب نمی نشیند و رژلب های مایع وقتی چسبناک می شود، باید با آن ها خداحافظی کنید. عمر مفید یک رژلب بین 12 تا 18 ماه است.
سایر لوازم آرایشی
- کرم فونداسیون مایع: بعد از ۶ ماه تا ۱ سال
- لوازم آرایشی کرمی: بعد از ۶ ماه تا ۱ سال
- ضد آفتاب: بعد از ۱ سال
- ژل دوش و شامپو: 3-2 سال
- لوسیون بدن: 12-9 ماه
- کرم صورت: کاسه ای 9 ماه، بطری های پمپی یا تیوپی 12 ماه
- رژگونه: به تاریخ انقضای رژگونه ها دقت کنید. اگرچه رژگونه پودری یک ماده آرایشی خشک است، اما به مرور زمان و گذشتن از تاریخ مصرف آن، باید کنار گذاشته شود. این موضوع در مورد نوع کرم آن بسیار مهم است. تاریخ انقضای رژگونه ها معمولا بین 12 تا 18 ماه است.
- سایه چشم: 3-2 سال
- پنکیک: 3-2 سال
- مداد ابرو: 2 سال
نشانه های لوازم آرایش فاسد
شناخت نشانه های فساد در مورد برخی مواد آرایشی ضروری است، اما در برخی دیگر حتی استفاده از محصول بعد از فرا رسیدن تاریخ انقضا هم مشکل ساز نمی شود. مثلا عطرها هر چند تاریخ شان بگذرد برای سلامت مضر نخواهندبود. رنگ عطری که فاسد شده و از زمان مصرف آن گذشته، معمولا تیره است و بوی اولیه خود را ندارد. در نتیجه فرد مصرف کننده خواه ناخواه آن را کنار می گذارد اما بوی بیشتر محصولات آرایش مثل رژلب، کرم پودر و... معمولا پس از مدتی تغییر می کند و بوی روغن اشباع شده دارند.محصولات پودری نیز خشک می شوند و بافتشان تغییر می کند. برخی محصولات به ویژه ریمل و خط چشم هم بوی نامطبوعی می گیرند یا خشک می شوند. در مورد محصولاتی که با چشم در ارتباط اند باید به محدوه زمان مصرف توجه زیادی داشت.