نوجوان به مقتضای تغییرات فیزیکی و روانی جدیدش، بشدت نیاز به جنس مخالف را در خود احساس می کند و تمایل دارد با برقراری این ارتباط به آرامش برسد. نوجوان در ارتباط با جنس مخالف تمایل به عاشق شدن دارد و در این دوره اغلب دو نوع عشق (عاطفی و شهوانی) را تجربه می کند. عشق عاطفی، محبتی پاک و به دور از جنبه های جنسی است و با تمجید و تحسین همراه است و عشق شهوانی رابطه ای است که همراه با روابط جنسی است. در این دوره برای هر دو جنس فشار زیادی از سوی همسالان برای برقراری ارتباط با جنس مخالف ایجاد می شود.
نوجوانی دوره ای است که در آن دختران و پسران از لحاظ شناخت عاطفی، هیجانی اجتماعی و جهانی از کودکی به سوی بزرگسالی حرکت می کنند و به آن دوره شکل گیری هویت و الگوپذیری می گویند. نوجوانان در این دوران عاشق دوستی و رفاقتند و ترس از تنهایی، نوجوان را برمی انگیزد تا به سوی ارتباط با همسالان خود به صورت افراطی روی بیاورد و همبستگی گروهی در این دوره قوی تر از سایر مراحل زندگی است و اغلب به عنوان یک شاخص موفقیت برای بیشتر نوجوان ها محسوب می شود. گاهی شدت دوستی و وابستگی به حدی است که نوجوان خانواده خود را رها کرده و حتی حاضر است برای دوست خود جانش را فدا کند.
در این دوره از یک سو نیاز به تعلق داشتن، نوجوان را به سمت دوستی و گرایش به برقراری ارتباط و از سوی دیگر تغییرات بیولوژیکی و جنسی، نوجوان را به سمت جنس مخالف سوق می دهد و یکی از تمایلات نوجوان، ارتباط گرفتن با جنس مخالف است. نوجوان به مقتضای تغییرات فیزیکی و روانی جدیدش، بشدت نیاز به جنس مخالف را در خود احساس می کند و تمایل دارد با برقراری این ارتباط به آرامش برسد.
عاشق شدن های دوران نوجوانی چگونه است؟
عشق نوجوانی تا حدودی بیوشیمیایی است و به مشکلات دوران بلوغ ربط دارد. با این حال روابط نوجوان اغلب نسبت به روابط بزرگسالان متفاوت است.عشق ترکیبی از سه چیز است که در ادامه بررسی می شود.
- جذابیت جسمی یا جنسی: پذیرش این مسئله برای والدین سخت است اما حتی نوجوانان نیز احساس جذابیت جسمی به دیگران خواهند داشت.
- صمیمیت یا نزدیکی عاطفی: نوجوانان نیز می توانند احساس عاطفی به شخص دیگری داشته باشند، این احساس عاشقانه برای اولین بار که توسط نوجوان تجربه شود، غرور آفرین است.
- تعهد: تعهد زمانی اتفاق می افتد که دو نفر تصمیم می گیرند در بدترین شرایط هم کنار هم باشند. بعید به نظر می رسند که یک نوجوان به مدت طولانی به شخص دیگری متعهد باشند، اما این احساس که می خواهند تا آخر عمرشان با معشوقشان بمانند.، در آنها وجود دارد.
نشانه ها و علائم عشق دوران نوجوانی و جوانی
- استرس و اضطراب
- مخفی کاری
- تحولات رفتاری و خلقی
- به کار بردن وسایل ارتباطی مثل تلفن همراه
- تغییر در پوشش و ظاهر
- افت تحصیلی
- عوض کردن دوستان
- رفت و آمدهای مشکوک
- پنهان کاری در مسائل مالی
رفتار مناسب والدین با نوجوان عاشق
پدر و مادر ها برای اینکه فرزندان نوجوان خود را از آسیب های جدی با دوستی جنس مخالف مطلع سازند بایستی با یکسری راهکارها آشنا شوند ما در اینجا به چند مورد از این راهکارهای مهم جهت کمک به والدین در برخورد با فرزندانشان که در سنین پایین عاشق شده اند اشاره ای خواهیم داشت.
- پدر و مادر بایستی درباره قوانینی که مبنی بر رابطه با جنس مخالف است به اتفاق نظر برسند.
- به هیچ عنوان نباید سر این مسئله نوجوان را سرزنش و تحقیر کرد و البته زد و خورد فیزیکی نیز بدترین راه ممکن است پس از انجام چنین رفتارهایی به شدت پرهیز کنید.
- صادقانه با نوجوان خود در یک فضای آرام به صحبت بنشینید.
- با دوستان نوجوانتان و خانواده های آنها بیشتر ارتباط بگیرید و با آنها از در آشنایی وارد شوید.
- زمانی که متوجه عاشق شدن نوجوان و جوان خانواده شدید به هیچ عنوان شروع به نصیحت کردن آن نکنید چرا که آنها مثل والدین قدرت دیدن واقعیت ها و شنیدن حرف های کلیشه ای را ندارند و چنانچه این رفتارها صورت بگیرد چیزی جز ادامه رابطه پنهانی را در پی نخواهد داشت.
- سعی نکنید نوجوان عاشق خود را با مچ گیری از کار خود منصرف کنید.آگاه شدن شما از رازهای نوجوان ، محدودیت هایی مثل گرفتن تلفن همراه و زندانی کردن ، نوجوان را از کار خود منصرف نمی کند بلکه بدتر او را تحریک به ادامه دادن خواهد کرد.
- برای این که اعتماد نوجوان خود را به دست بیاورید بهتر آن است که درباره کسی که او عاشق شده است گفت و گویی داشته باشید.
- اطلاعات بسیار ریزی درباره افراد سودجو به نوجوانان خود بدهید.
- اقدام به پرورش افکار نوجوان در راستای معنویت و گفت و گو با خداوند بکنید.
- تلاشتان این باشد که ابهت خود را به عنوان والدین برای فرزندتان حفظ کنید و یادتان باشد که شما نیز زمانی این دوران را تجربه کرده اید.
- مقایسه نوجوان عاشق با اطرافیانش نه تنها هیچ کمکی به او نمی کند و چشم او را به واقعیت باز نمی شود بلکه با این اتفاق نوجوتن به سمت عشق خود خواهد رفت پس بدانید به هیچ وجه سر جنگ با نوجوان خود نداشته باشید.
- نکته مهمی که باید در رابطه با برخورد با نوجوان عاشق مد نظر داشته باشید این است که با زور و خشم به هیچ عنوان به نتیجه مطلوبی نخواهید رسید.
- برای کاهش استرس و اضطراب نوجوان حتماً از تکنیک های ریلکسیشن و شناخت درمانی استفاده کنید.
- در رابطه با خطرات ناشی از روابط جنسی در دوران جوانی و نوجوانی و همچنین عواقب آن با فرزندان خود به گفتگو بنشینید و چنانچه صحبتهای شما را نپذیرفتند از یک شخص سوم مثل روانشناس که مورد اعتماد است کمک بگیرید.