به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، بیماری مانیک-دپرسیو به اسامی مختلف در جزوه ها و کتب علمی و نیز میان متخصصین بکار میرود. حتما شما نیز تا کنون علاوه بر نام فوق، نام های بیماری دو قطبی، شیدایی، بایپولار را شنیده اید. منظور از این اسامی گوناگون تنها یک بیماری است که ما از آن به بیماری دو قطبی نام خواهیم آورد.
بیماری دو قطبی از اختلالات روانپزشکی است که در آن عمدتاً وجه غالب بیماری مربوط به اختلال در هیجانات و احساسات فرد میگردد و سایر علایم بیماری از جمله اختلال در خواب، اشتها و یا تفکر در پی اختلالات هیجانی بروز میکند.
منظور از دو قطبی چیست؟
همانطور که از نام آن فهمیده میشود در این بیماری دو حالت، دو وضعیت بحران روانی و یا
دو مرحله بیماری وجود دارد.
در شکل بالا خط پر رنگ را خط سلامت از نظر روانی تصور کنید. در این شرایط فرد از نظر هیجانات، خواب و اشتها و نیز در تفکر خود هیچ مشکل عمده ای پیدا نمی کند و به فعالیت عادی زندگی خود ادامه میدهد.
در قسمت بالا و پایین خط سلامت روانی دو منحنی میبینید که در هر دو مورد فرد دچار اختلال میشود. به قسمتی که بالای خط سلامت قرار دارد
سن ابتلا به اختلال دو قطبی
گرچه سن شایع این اختلال از ۲۵ تا ۴۰ سال می باشد، اما در کودکان و نوجوانان هم وجود دارد که بارزتربن علائم آن ناپایداری خلق و خو آنها می باشد.
اختلال دو قطبی در تمام طبقات اجتماعی دیده میشود از این رو به خانواده و یا نژاد خاصی اختصاص ندارد. شیوع آن در جمعیت عادی، چیزی در حدود ۱ تا ۶ درصد را تشکیل می دهد.
تفاوت افسردگی با اختلال دو قطبی
اختلال دوقطبی یا اختلال شیدایی به گونه ای از افسردگی گفته میشود که در آن فرد دچار نوسانات خلقی بوده و مرتب دچار نوسان خلق از افسردگی تا شیدایی میشوند. در فواصل بین حملات نوسان خلقی، خلق نرمال داشته و همانند سایر افراد طبیعی زندگی می کنند.
بر اساس مطالعات انجام شده این بیماری اساس ژنتیکی دارد گرچه تا کنون ژن مسبب آن شناسایی نشده است، اما دیده شده است که شیوع بیماری در خانواده هایی که سابقه دارند بیشتر هست.
علائم اختلالات دو قطبی
معمولا اولین علامت بیماری با عواملی همچون سوگ نزدیکان،مهاجرت،طلاق،مصرف سیگار و مصرف الکل بروز پیدا میکند. اولین تظاهر بیماری معمولا فاز افسردگی هست و پس از آن وارد فاز مانیا یا هیپومانیا میشوند.
فرد در فاز مانیا دچار علائمی همچون، پرحرفی، ولخرجی، شادمانی غیر قابل توجیه و بیش از حد، کاهش خواب و تمرکز و میل جنسی زیاد میشود.
در فاز افسردگی دچار خواب زیاد، عدم احساس لذت و رضایت از زندگی، پرحرفی، انزواشده و در موارد شدیدتر افکار خودکشی پیدا می کند.
دو نوع اختلال دوقطبی وجود دارد:
الف) اختلال دوقطبی تیپ یک:
در این نوع فرد بیشتر عدائم شیدایی یا مانیا را تجربه میکند و میتواند پس از آن وارد فاز افسردگی هم بشود
ب)اختلال دو قطبی تیپ دو
در این نوع فرد بیشتر علائم هیپو مانیا را نشان میدهد که شدت آن از فاز مانیا کمتر می باشد..
اختلال دو قطبی با برخی بیماریهای روانپزشکی نظیر اختلالات اضطرابی و وسواسی می تواند همراهی داشته باشد.
سن شایع بروز اختلال دو قطبی چه سنی است؟
همانطور که گفته شد سن شایع بروز این اختلال سن ۲۵ تا ۴۰ سالگی هست و انتظار بروز این علائم پس از سن ۴۰ سالگی را نداریم و اگر فردی برای اولین بار در سن بالا دچار علائم مانیا شد،باید تحت بررسی جهت رد تومورهای لوب فرونتال مغزی قرار بگیرد.
لوب فرونتال مغز مرکز شخصیت فرد هست و هر گونه اختلال در این لوب،میتواند سبب بروز مشکلات شخصیتی و شناختی شود.
درمان بیماری شامل داروهای پایدار کننده خلق نظیز لیتیم و داروهای ضد افسردگی تجویز شود.ولی با توجه به عوارضی که دارند مصرف آن حتما باید تحت نظر پزشک صورت بگیرد.
گفته شده است که بسیاری از افراد مشهور نظیر بتهوون، صادق هدایت و وینستون چرچیل به این بیماری مبتلا بوده اند.