نگاهی به وقایع ماه ربیع الاول
ربیع الاول، سومین ماه سال هجری قمری است. ربیع از ماده «ربع» و معنای اصلی این ماده به عدد چهار بازمی گردد و عرب به فصل بهار که یک چهارم سال است، ربیع گفته است. از آنجا که ماه ربیع الاول و ربیع الآخر در آغاز این فصل جای گرفته اند به نام این فصل موسوم شده اند. این ماه در بین شیعیان به ماه شادی و سُرور معروف است. میلاد پیامبر اکرم(ص)، امام صادق(ع) و آغاز امامت حضرت مهدی(عج) در این ماه واقع شده اند.
روز اول ماه ربیع الاول
- دفن بدن مطهر پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم
- لیلت المبیت
- هجرت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم
- هجوم به خانۀ وحی
- مسمومیت امام عسکری علیه السلام
سال هجرت رسول خدا(صلى الله علیه وآله) مبدأ تاریخ مسلمانان است و تحوّلى عظیم در جهان اسلام روى داد. روزه گرفتن به شكرانه سلامتی پیامبر اعظم و امیرمۆمنان از گزند كفار و مشركان در روز اول ربیع الاول و خواندن زیارت پیامبر (صلی الله علیه و آله) و علی (علیه السلام) در این روز مستحب است.
وقایع روز سوّم ماه ربیع الاول
- تخریب کعبه توسط یزید
- روز پنجم ماه ربیع الاول
- وفات حضرت سکینه سلام الله علیها
روز هشتم ماه ربیع الاول
شهادت امام عسگری علیه السلام.
امام حسن عسگری در تاریخ هشتم ربیع الأوّل، سال 206، در سنّ 28 سالگی به شهادت رسید و از همان روز، امامت حضرت مهدی(عج) آغاز گردید. (کافی، جلد 1، ص 503)
در این روز شایسته است زیارت آن دو امام بزرگوار خونده شود (مفاتیح الجنان، فصل نهم، در اعمال ماه ربیع الأّوّل )
روز نهم ماه ربیع الاول
- آغاز امامت حضرت ولی عصرعلیه السلام
- کشته شدن عمر بن سعد
در این روز تنها یک روایتی وارد شده که در آن هلاک (( دشمن خدا )) اتّفاق افتاده است. این روز، روز سرور شیعیان آل محمّد( صلوات الله علیهم اجمعین) می باشد. و بین شیعیان این امر مشهور گشته و هر چند سایر روایات موافق و مساعد با آن نیست لکن ممکن است که تقیه اقتضای تغییر وقت را نموده باشد. ( المراقبات، ص 76)
همچنین روز نهم اولین روز از امامت حضرت ولی عصر بقیه الله(عج)است (مفاتیح الجنان،فصل نهم، در اعمال ماه ربیع الأّوّل). بنابراین روز عید بزرگ است؛ هر که در این روز چیزی انفاق کند، گناهانش آمرزیده می شود و گفته شده است در این روز انجام اعمال زیر مستحبّ می باشد:
اطعام کردن برادران مؤمن، خشنود کردن ایشان، توسعه دادن در نفقه بر اهل و عیال، و پوشیدن جامه های نو، شکر و عبادت حق تعالی.
روز دهم ماه ربیع الاول
- ازدواج پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم با حضرت خدیجه
- مرگ داود بن علی حاکم ظالم مدینه
- مرگ مالک بن انس
- اولین روز خلافت غاصبانه معاویه
روز دهم ماه ربیع الاول ، روز ازدواج رسول خدا(صلى الله علیه وآله) با حضرت خدیجه کبرى(علیها السلام) است در حالى که رسول خدا(صلى الله علیه وآله) 25 ساله بود و حضرت خدیجه(علیها السلام)40 ساله. به همین مناسبت روزه این روز به عنوان شکرگزارى مستحب شمرده شده است.
روز دوازدهم ماه ربیع الاول
- افزوده شدن تعداد رکعات نماز
- ورود پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم به مدینه
- مرگ معتصم عباسی
- مرگ احمد بن حنبل
این روز مطابق نظر مرحوم شیخ کلینی و مسعودی و همچنین مشهور میان اهل سنّت، روز ولادت با سعادت نبیّ مکرّم اسلام(ص)است.(زاد المعاد، ص 412)
همچنین در این روز، پیامبر اکرم(ص) بعد از 12 روز که مسیر راه میان مکّه و مدینه را پیمود وارد مدینه گردید.(اقبال، ص 599 و کامل ابن اثیر، جلد 2، ص 7) و نیز روز انقراض دولت بنی مروان در سال 132 است.(مصباح المتهجّد، ص 791)
اعمال مستحب در این روز:
-
روزه
-
نماز:دو رکعت نماز مستحبی که در رکعت اول بعد از حمد، سه بار سوره کافرون و در رکعت دوم بعد از حمد سه بار سوره توحید خوانده میشود.
روز چهاردهم ماه ربیع الاول
- مرگ یزید بن معاویه
- مرگ موسی خلیفه عباسی
روز هفدهم ماه ربیع الاول
- ولادت پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم
- ولادت امام صادق علیه السلام
اعمال شب و روز هفدهم :
1. غسل به نیّت روز هفدهم ربیع الاوّل. (فلاح السائل، ص 61 )
2. روزه که برای آن فضیلت بسیار نقل شده است، از جمله در روایاتی از ائمّه معصومین(ع)آمده است، کسی که روز هفده ربیع را روزه بدارد، خداوند برای او ثواب روزه یکسال را مقرّر می فرماید.(اقبال، ص 603)
3. دو رکعت نماز که در هر رکعتی یک مرتبه حمد و ده مرتبه سوره قدر و ده مرتبه سوره اخلاص است، بگزارد و پس از نماز در محلّ نماز بنشیند و دعائی که روایت شده است بخواند : اَللَّهُمَّ اَنتَ حَی لاَ تَمُوتُ ..
4. دادن صدقه، احسان نمودن و خوشحال کردن مۆمنان و به زیارت مشاهد مشرّفه رفتن. (اقبال، ص 603 )
5. زیارت رسول خدا(ص) از دور و نزدیک
روز بیست ودوّم ماه ربیع الاول
جنگ بنی النضیر
روز بیست و سوم ماه ربیع الاول
ورود حضرت معصومه سلام الله علیها به قم
روز بیست و پنجم ماه ربیع الاول
- جنگ دومه الجندل
- صلح امام حسن علیه السلام
همراهان عزیز ساعدنیوز ، امیدواریم استفاده لازم را از این مطالب برده باشید.خواهشمندیم نظرات خود را درباره این مطالب با ما به اشتراک بگذارید.