نگاهی به ضرب المثل جالب نه به باره نه به داره
این ضرب المثل بیشتر در زمان خواستگاری و ازدواج افراد مورد استفاده قرار می گیرد. فرض کنید کسی به خواستگاری دختری رفته و پس از اولین جلسه و بدون مشخص شدن نظر خانواده دختر و نتیجه خواستگاری کل اهل محل و مردم را از این اتفاق آگاه کند. در این حالت افراد از ضرب المثل نه به باره نه به داره استفاده کرده و می گویند عجله نداشته باشید و پس از مشخص شدن نتیجه اصلی، مردم را از این اتفاق باخبر نمایید.
داستان ضرب المثل جالب نه به باره نه به داره
در روزگاران قدیم خانواده ای به خواستگاری دختر زیبایی رفتند و پس از اتمام خواستگاری، خانواده پسر تصمیم گرفتند که این موضوع را به کل فامیل و اهالی روستا خبر دهند. ولی پس از مطلع شدن خانواده دختر این موضوع باید لغو می شد، چرا که آن ها معتقد بودند که تا چیزی قطعی نشده بهتر است کسی از این اتفاق باخبر نشود.
خانواده پسر که بخاطر این گفته ناراحت شده بودند تصمیم گرفتند بدون توجه به گفته های خانواده دختر، مردم و اهالی را باخبر کنند. خانواده پسر خبر نداشتند که با گفتن این موضوع ممکن است وقایع بسیاری برایشان به وجود بیاید. چندین روز گذشت و دختر با دادن جواب منفی، خانواده و خود پسر را حیرت زده کرد. زمانی که این خبر به گوش مردم روستا رسید همه مردم شروع به صحبت و غیبت راجع به دختر و پسر کردند و همین موضوع سبب شد تا این دو خانواده رسوای عالم شوند.
زمانی که خانواده دختر از این موضوع آگاه شدند که مطلع شدن مردم روستا بخاطر پسر و خانواده اش بود عصبانی شده و نزد آن ها رفتند. پدر دختر نزد پسر آمد و گفت: بفرما حال که مردم در مورد تو و خانواده ات صحبت می کنند لذت می بری؟
از آن پس هر وقت افراد می خواستند که به بقیه بفهمانند قبل از قطعی نشدن چیزی خبر آن را پخش نکرده و صدایی در نیاورند، از این ضرب المثل استفاده می کنند. در واقع می توان گفت: هدف آن ها از این کار این است که بگویند بهتر است تا اتفاقی به حقیقت تبدیل نشده، آن را نزد خود نگه دارید و مردم را تا زمانی که موضوع رخ داده شده به واقعیت زندگی تان تبدیل نشده آگاه نکنید.
کاربرد ضرب المثل جالب نه به باره نه به داره
- کنایه از قطعی نشدن کاری است؛ اشاره به این دارد که تا کاری صد در صد و حتمی نشده آن را جار نزنید!
- وقتی بخواهند به کسی هشدار دهند که ریز و درشت کارهایی که قرار است انجام دهد را با دیگران در میان نگذارد این ضرب المثل را برایش استفاده می کنند؛ یعنی هنوز زود است به دیگران خبر دهی!
- معمولا این ضرب المثل را قبل از ازدواج و خواستگاری استفاده می کنند؛ مثلا یکی دو جلسه خواستگار آمده به همه خبر می دهند که فلان عروس آینده ماست یا فلانی داماد آینده ماست! اینجا اگر شنونده عاقلی باشد می گوید: نه به بار است و نه دار! زبان را چند روزی در دهان نگه دارید و انقدر تا کاری محکم نشده به دیگران خبر ندهید.
- فردا روزی اگر خواستگاری بهم زده شد یا مشکلی پیش آمد، اینجاست که سوالات و فضولی های مختلف از در و دیوار خانه روانه می شود! و آرامش را از آدمی می گیرد. پس چه بهتر که تا کاری صد در صد قطعی نشده به کسی چیزی نگوییم.
- گاهی به کسی که تصمیمات یهویی می گیرد که عاقبت کارش مبهم است این ضرب المثل را استفاده می کنند.
همراهان عزیز ساعدنیوز ، زبان فارسی یکی از غنی ترین زبان های جهان است که در آن ضرب المثل های بیشماری وجود دارد. برای آگاهی بیشتر درباره این ضرب المثل ها با بخش ضرب المثل ساعدنیوز همراه باشید.
بی صبرانه منتظر نظرات مفید و ارزشمندتان درباره مثل نه به باره نه به داره هستیم.