ضربالمثل گونهای از بیان است که معمولاً تاریخچه و داستانی پندآموز در پس بعضی از آنها نهفته است و و جای توضیح بیشتر را می گیرد . در ادامه برای آشنایی با ضرب المثل دست ما کوتاه و خرما بر نخیل ساعدنیوز همراه باشید.
این ضرب المثل از یک بیت از غزل خواجه شیراز ، لسان الغیب حافظ گرفته شده است.
پای ما لنگ است و منزل بس دراز
دست ما کوتاه و خرما بر نخیل
این ضرب المثل در آن نوعی حسرت به چشم می خورد.
این بیت آنقدرشاعرانه ودارای تصویر وقابلِ فهم برایِ عموم است که تبدیل به ضرب المثل شده است.
سرمنزلِ مقصود وبارگاهِ معشوق دردوردست هاواقع شده وبرای رسیدن به آن بایداز هفت خانِ رستم عبورکرد .ازبختِ بد پایِ مانیز شکسته وناتوان است و ما قدرتِ راه رفتن نداریم ، وصالِ یار همانند خرمایی بر بلندای نخل است و دستانِ کوتاه ما بدان نمیرسد. لوازم وابزارِفوق العاده نیازاست که مانداریم.
یعنی موفقیت را با چشم خود می بینیم و راه رسیدن به هدفمان در درسترس است ولی ما خودمان ناتوان هستیم و ابزار لازم برای رسیدن به مقصود خود را نداریم.
این ضرب المثل، یکی از بیت های شعر جناب حافظ است که می فرماید:
پای ما لنگ است و منزل بس دراز دست ما کوتاه و خرما بر نخیل
یعنی: برای وصال معشوق حقیقی، راه طولانی است اما پای ما ناتوان از طی کردن این مسیر است.
این راه برای همه باز است و هرکسی می تواند در آن قدم بگذارد و به وصال حقیقی برسد ولیکن ما خودمان نمی توانیم با این پای لنگ و نداشتن وسیله ای مناسب، خود را سریعتر به آن برسانیم.
این مَثل را زمانی استفاده می کنند که کسی می داند چطور به موفقیت برسد و چه مسیری را طی کند، اما با توجه به محرومیت های خود و کمبود برخی امکانات، فعلا نمی تواند به هدفش برسد.
هدف و مقصود انسان به میوه خرمایی تشبیه شده که روی درخت بلند خرما خودنمایی می کند ولی انسانی که پایش ناتوان و دستش کوتاه است، با اینکه با چشمانش این خرما (یعنی موفقیت و هدف) را نظاره می کند اما نمی تواند فعلا به او برسد.
همراهان عزیز ساعدنیوز ، زبان فارسی یکی از غنی ترین زبان های جهان است که در آن ضرب المثل های بیشماری وجود دارد. برای آگاهی بیشتر درباره این ضرب المثل ها با بخش ضرب المثل ساعدنیوز همراه باشید.
بی صبرانه منتظر نظرات مفید و ارزشمندتان درباره این ضرب المثل جذاب هستیم.