به گزارش سرویس گردشگری ساعد نیوز، کاخ مرمر یکی از زیباترین و ارزشمندترین جاهای دیدنی تهران محسوب میشود که در مرکز شهر جا خوش کرده است. قدمت این بنا که با نام موزه هنر ایران شناخته میشود، به دوره پهلوه اول میرسد. کاخ مرمر بهواسطه معماری منحصربهفرد خود، با مسجد شیخ لطفالله اصفهان مقایسه میشود و بهتنهایی بخشی از هنر ایران را بازگو میکند. تمام هنرهای ایرانی از هنر آینهکاری، خاتم کاری، گچکاری گرفته تا نقاشیهای برجسته از پل ورسک و تخت جمشید، بهصورت یکجا در این کاخ دیده میشود؛ تجربهای بینظیر که هیچگاه از یاد نخواهید برد.
کاخ مرمر تا به امروز، رویدادها و حوادث مختلفی را به خود دیده است و یکی از بهترین مکانها برای تماشای هنر ایرانی و اسلامی به شمار میآید. در این موزه آثار هنری ایران از هزاره پنجم پیش از میلاد تا دوره معاصر به نمایش گذاشته میشوند و علاقهمندان میتوانند با رزرو بلیط از قبل به بازدید از این مجموعه بروند. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با تاریخچه کاخ مرمر، معماری و دیگر اطلاعات موجود برای بازدید آن آشنا کنیم.
کاخ مرمر در مرکز شهر تهران در خیابان ولیعصر قرار دارد. فاصله این کاخ که در حد فاصل خیابان امام خمینی و جمهوری واقع شده، تا چهار راه ولیعصر (ایستگاه مترو تئاتر شهر)، 1٫4 کیلومتر (16 دقیقه با پای پیاده) است. کاخ مرمر تا میدان انقلاب، 4٫4 کیلومتر (10 دقیقه با ماشین) و تا میدان آزادی، 8٫4 کیلومتر (18 دقیقه با ماشین) فاصله دارد.
تلفن: 09339760689
آدرس:تهران، خیابان ولیعصر، بین خیابان امام خمینی و جمهوری، موزه هنر ایران (مشاهده روی نقشه)
کاخ مرمر در مرکز شهر تهران واقع شده و به همین دلیل برای دسترسی به آن، گزینههای مختلفی همچون مترو، اتوبوس، بیآرتی و تاکسی پیش روی شما است. این مجموعه در محدوده طرح ترافیک قرار دارد؛ به همین دلیل مراجعه با خودروی شخصی توصیه نمیشود. البته شما میتوانید با خریداری طرح ترافیک از سامانه تهران من با ماشین شخصی خود نیز به کاخ مرمر بروید.
برای دسترسی با مترو، بهوسیله خط مترو شماره دو (صادقیه/فرهنگسرا) در ایستگاه مترو دانشگاه امام علی (ع) پیاده شوید و از آنجا بهسمت تقاطع خیابان امام خمینی (ره) - ولیعصر بروید. سپس بهسمت ولیعصر شمالی بیایید تا کاخ مرمر را در سمت چپ خود ببینید. فاصله ایستگاه مترو تا کاخ مرمر با پای پیاده، هفت دقیقه (500 متر) است.
برای دسترسی با تاکسی از پایانه میدان راه آهن سوار تاکسیهای میدان ولیعصر (عج) شوید و 200 متر بعد از تقاطع امام خمینی(ره) - ولیعصر پیاده شوید. (خیابان ولیعصر یک طرفه بهسمت شمال است). شما همچنین میتوانید سوار بیآرتی میدان راه آهن - تجریش (پارک وی) و در ایستگاه امام خمینی (ره) پیاده شوید و با حدود 250 متر پیادهروی بهسمت ولیعصر شمالی به کاخ برسید.
زمین و باغی که کاخ مرمر در آن ساخته شد، در ابتدا به شاهزادگان قاجاری و از جمله خاندان خانواده فرمانفرمائیان تعلق داشت. این بنا به دستور رضا شاه و با معماری «لئون تادوسیان» ساخته شد. کاخ مرمر در ابتدا بهعنوان دفتر کار و محل اقامت زمستانی پهلوی اول مورد استفاده قرار گرفت. گفته میشود که رضا شاه این کاخ را برای نشان دادن قدرت و سلطنت خود به جهانیان ساخته است.
رضا شاه در نظر داشت تا ساختمانی از مرمر در محل کاخ فعلی مرمر بسازد. او پس از تقدیم سرپوشی از طلا با نمایی شبیه گنبد مسجد شیخ لطفالله از طرف مردم اصفهان، مصمم شد تا ساخت این بنا را آغاز کند و گنبدی باشکوه بهشکل گنبد مسجد شیخ لطفالله روی آن قرار دهد. ساخت کاخ مرمر از سال 1304 آغاز شد و در سال 1316 به اتمام رسید. البته در مورد زمان دقیق ساخته شدن کاخ مرمر و بهرهبرداری از آن تاریخهای مختلفی در منابع گوناگون ذکر شده است.
سازندگان بنا در هنگام ساخت کاشیهای گنبد کاخ مرمر برای تهیه رنگ کرم زمینه کاشیها به مشکل برخورد کردند. این مشکل توسط استاد کاشیساز پیری به نام ایزدی با بهرهگیری از ترکیبی از طلا حل شد. تذهیب دیوارها نیز توسط استاد طاهرزاده بهزاد صورت پذیزفت.
کاخ مرمر تا پیش از تصویب قانون خزانه ملی، محل نگهداری جواهرات ملی ایران بود؛ جواهراتی که در زمان رضا شاه از کاخ گلستان به زیرزمین این مجموعه آورده شدند. با به سلطنت رسیدن محمدرضا پهلوی در سال 1320 این کاخ بهعنوان دفتر رسمی شاه و محل برگزاری دیدارها، ملاقاتها و شرفیابیهای وی مورد استفاده قرار میگرفت.
یکی از اقدامات آیتالله هاشمی رفسنجانی، انجام بازسازیهایی در کاخ مرمر توسط کارشناسان آستان قدس بود.
پس از مرگ آیتالله هاشمی رفسنجانی در سال 1395، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظامنامهای در خصوص محل برگزاری جلسات مجمع به رهبری نوشتند و تقاضا کردند که جلسات مجمع به ساختمان مجلس قدیم منتقل شود. کاخ مرمر در نهایت در سال 1397 به بنیاد مستضعفان تحویل داده و در سال 1398 با نام «موزه هنر ایران» افتتاح شد. این موزه پس از 41 سال در دیماه سال 1398 مورد بازدید خبرنگاران و سفیران خارجی مقیم ایران قرار گرفت. قرار بود بازدیدهای عمومی نیز از بهمنماه همان سال آغاز شود؛ اما درهای کاخ مرمر بهدلیل شیوع کرونا بسته ماند.
درهای کاخ مرمر پس از جاگذاری 400 اثر ایرانی با قدمت هفتهزار سال در اسفندماه 1399 بهصورت مجازی باز شد. محدودیتهای کرونایی بارها این موزه را به تعطیلی کشاند. کاخ مرمر از شهریور 1400 پذیرای علاقهمندان است.