به گزارش سرویس مجله خانواده ساعدنیوز، اقتصادآنلاین، قمر در عقرب یکی از مباحثی است که از دیرباز در میان مردم، بزرگان دین و علمای نجوم مورد توجه بوده است. این پدیده که به حرکت ماه در محدوده صورت فلکی عقرب اشاره دارد، در برخی منابع دینی و سنتی بهعنوان زمانی نامبارک شناخته شده است. بسیاری معتقدند که انجام برخی امور مانند عقد و نکاح، مسافرت یا شروع کسبوکار در این ایام با نتایج مطلوبی همراه نخواهد بود. اما آیا این باورها مبنای علمی دارند یا صرفاً ریشه در اعتقادات قدما دارد؟
از نظر علم نجوم، قمر در عقرب به دورهای گفته میشود که ماه در حرکت خود به دور زمین، در برابر صورت فلکی عقرب یا برج عقرب قرار میگیرد. این رویداد تقریباً هر ماه قمری رخ میدهد و حدود دو روز و نیم طول میکشد. برخی منجمان بر این باورند که موقعیت ستارگان و اجرام آسمانی میتواند بر وضعیت روانی و احساسی انسانها تأثیر بگذارد. این موضوع در علم اخترشناسی نیز مورد بحث بوده و برخی پژوهشها نشان دادهاند که جاذبه ماه میتواند بر پدیدههایی مانند جزر و مد و حتی برخی رفتارهای انسانی اثرگذار باشد.
از نظر فقه اسلامی نیز به این مسئله توجه شده و در برخی احادیث به پرهیز از انجام کارهای مهم در این ایام توصیه شده است. با این حال، هیچ دلیل علمی قطعی برای نحس بودن این روزها وجود ندارد. باور به نحس بودن قمر در عقرب، بیشتر ریشه در دیدگاههای بزرگان و علمای قدیم دارد که بر اساس تجربه و مشاهدات، این ایام را زمان مناسبی برای برخی کارها نمیدانستند.
هرچند حرکات صور فلکی و اجرام آسمانی تأثیر فراوانی بر زندگی بشر دارند، اما اسلام اعتنای بیش از حد به این مسائل را نهی کرده است. پیامبر اکرم (ص) در حدیثی فرمودند:
"هر کس بر خدا توکل کند و هیچگاه ملاحظه سعادت و نحوست روزها را ننماید، خداوند او را یاری خواهد کرد و عهدهدار امور او خواهد شد، بهویژه اگر صدقه بپردازد، زیرا صدقه نحوست را از بین میبرد." بنابراین، برای رفع اثرات احتمالی قمر در عقرب، توصیه شده است که:
دادن صدقه در ابتدای روز: صدقه میتواند بلایا و حوادث ناگوار را دفع کند.
خواندن آیهالکرسی و سورههای معوذتین (فلق و ناس): این آیات در روایات اسلامی برای محافظت از بلاها توصیه شدهاند.
توکل به خدا و پرهیز از وسواس: اعتقاد به قمر در عقرب نباید منجر به نگرانی یا ترس بیش از حد شود، زیرا در نهایت، همه چیز در دست قدرت الهی است.
اسفند سال 1403 دو تا قمر در عقرب داریم؛ اولین آن در آخرین روز بهمنماه، سیام، ساعت 3:05 شروع شده و دوم اسفند ساعت 16:43 به پایان میرسد.
دومین قمر در عقرب اسفند ماه روز 27 اسفند ساعت 11:38 آغاز شده و 29 اسفند ساعت 22:05 قمر از صورت فلکی عقرب خارج میشود.
برخی از اعمال در قمر در عقرب 1403 ممنوع اعلام شده و طبق روایاتی توصیه شده است که صورت نپذیرفه و در انجام آن ها تعلل صورت گیرد. البته شایان ذکر است با انجام اعمال آمده در ذیل گناهی مرتکب نشده و تنها انجام آنها صورت خوشی نخواهد داشت و یا ممکن است با انجام آن خیری حاصل نگردد.
در بسیاری از روایات آمده است که عقد نکاح و ازدواج در ایام قمر در عقرب صورت خوشی نداشته و با سعادتمندی همراه نخواهد بود.
انعقاد نطفه و اقدام به فرزندآوری نیز از جمله موارد ممنوعه در ایام قمر در عقرب عنوان شده است.
راهی شدن به قصد سفر، در قمر در عقرب نیز پایان خوشی نداشته و بهتر است به روز دیگری موکول گردد.
انخاب نام برای فرزند، یا هر مورد دیگری مانند شغل یا کسب و کار نیز در ایام قمر در عقرب شایسته نبوده و خوش یمن نخواهد بود.
بازگشایی کسب و کار و آغاز یک کار جدید یا پروژه ای عظیم و نو در قمر در عقرب از جمله کارهای ممنوعه ای است که برای تعلل در آن و موکول به ایام دیگر بسیار سفارش شده است.
آغاز بنای خانه نیز از موارد ممنوعه در ایام قمر در عقرب اعلام شده و انجام آن در این ایام با کراهت همراه خواهد بود.
انجام عمل حجامت نیز در ایام قمر در عقرب خوش یمن نبوده و بایستی روز دیگری برای انجام چنین عملی اقدام نمود.
نکته: البته شایان ذکر است که نباید در چنین اموری بیش از حد معمول داخل شده و مبنای زندگی خویش را بر پایه این امور بنا نمود. چنان که در روایتی از امام صادق (ع) آمده است که:
شخصی نزد امام صادق رسیده و عرض نمودند: “بنده در حدی غرق در امور نجوم هستم که چنان که تصمیم به انجام عملی داشته باشم ابتدا اطلاعات نجوم را سنجیده سپس اقدام می نمایم. چنانچه در ایام قمر در عقرب باشد از انجام آن عمل در آن هنگام صرف نظر نموده و چنانچه شری در آن رویت نشد اقدام می نمایم.
امام صادق (ع) فرمودند: آیا به اطلاعات نجومی که حاصل می گردد عقیده داشته و دقیقا مطابق با آن عمل می نمایی؟ گفتند: بلی؛ امام فرمودند: هر آنچه از کتاب های نجوم داری از بین برده و هیچگاه به آن عمل نکن.
هر نقطه از زمین در بروج دوازده گانه مسیر حرکت ماه در دایره بروج قرار گرفته و دو یا سه روز متوالی در هر ماه در برج عقرب قرار خواهد گرفت. نجوم شناسان برای محاسبه ایام قمر در عقرب از فرمول ذیل استفاده می نمایند که در بسیاری از کتب مرتبط با علم نجوم شناسی نیز آمده است:
بنا را بر روز 2 ماه شمسی مهر و مصادف با 15 شوال سال قمری قرار داده و محاسبه را آغاز نمایید.
ابتدا اعداد روز را با عدد 1 جمع نمایید. (برابر می شود با روز 3 مهر و 16 شوال)
روز ماه قمری را ضرب در عدد 12/2 نموده و عدد بدست آمده را با روز ماه شمسی جمع نمایید.
اکنون عدد بدست آمده را تقسیم بر عدد 30 نمایید.
عدد بدست آمده از تقسیم را با عدد ماه شمسی جمع نمایید. ( به طور مثال عدد برج مهر 7 می باشد)
چنانچه حاصل بیشتر از عدد 12 بود بر عدد 12 تفریق نمایید.
نهایتا عددی که حاصل می گردد مشخص کننده زمان قمر در عقرب است به طوریکه اگر عدد بدست آمده برابر با عدد 8 باشد بیانگر زمان قمر در عقرب می باشد.
لذا با توجه به موارد ذکر شده در بالا توصیه می گردد انجام امور مورد کراهت در ایام قمر در عقرب 1403 را تا جای ممکن به تعویق انداخته و در زمان مناسب آغاز نمایید. ولیکن در صورت مواجه با شرایطی که از انجام آن ناگزیر بوده و آغاز به انجام مورد کراهت در ایام قمر در عقرب نمودید. با پرداخت صدقه و انجام امور خیر، شر و فساد احتمالی را از خود دور نموده و ایمن بمانید.
چنان که آیت الله العظمی مکارم شیرازی در رابطه با امور مورد کراهت زمان قمر در عقرب می فرمایند: بهتر است برای دفع آثار فساد در روزهای قمر در عقرب صدقه داده شود.