پز عالی و جیب خالی ترامپ دستمایه گزارش اقتصادی خنده دار سی ان ان شد: فقط 2 قرارداد از 200 قرارداد امضاء شده است؟

  پنجشنبه، 19 تیر 1404 ID  کد خبر 458045
پز عالی و جیب خالی ترامپ دستمایه گزارش اقتصادی خنده دار سی ان ان شد:  فقط 2 قرارداد از 200 قرارداد امضاء شده است؟
ساعدنیوز: در پایان صد روز نخست ریاست‌جمهوری‌اش در اواخر آوریل، دونالد ترامپ اظهارنظری شگفت‌انگیز درباره پیشرفت خود در مذاکرات تعرفه‌ای کرد: او گفته بود که با 200 کشور قرارداد تجاری بسته است. اما بیش از دو ماه بعد، ترامپ تنها از سه قرارداد پرده برداشت – با چین، بریتانیا و ویتنام.

به گزارش پایگاه خبری ساعدنیوز به نقل از سی ان ان، چهارشنبه، روزی است که ترامپ سه ماه پیش به عنوان مهلت نهایی برای تمام کشورها تعیین کرده بود تا یا به توافق برسند یا با تعرفه‌های بالاتر «متقابل» روبرو شوند. اما ترامپ به‌صورت علنی اذعان کرده که تعلیق این تعرفه‌ها تا تاریخ 9 ژوئیه (روز موسوم به «روز آزادی») زمان کافی برای مذاکره با تقریباً تمام کشورهای جهان باقی نگذاشته است.

در ابتدا انتظار می‌رفت ترامپ تا پایان این مهلت، قراردادهای بیشتری نهایی کند، اما منابع آگاه به سی‌ان‌ان گفته‌اند که در هفته‌های اخیر او متقاعد شده که دستیابی به این توافق‌ها نمی‌تواند به‌سرعت انجام شود. به همین دلیل است که لحن عمومی او در هفته‌های اخیر تغییر کرده و اعلام کرده که قصد دارد نامه‌هایی برای اعمال تعرفه‌های بالاتر به شرکای تجاری آمریکا ارسال کند، اقدامی که عملاً نتایجی ملموس به‌جا می‌گذارد در حالی‌که مذاکرات ادامه دارد.

در نتیجه، ترامپ با تمدید مهلت تا اول اوت موافقت کرده تا کشورهایی که به توافق نزدیک شده‌اند، به‌ویژه اتحادیه اروپا که در آستانه اعلام توافق تجاری با ایالات متحده است، فرصت بیشتری برای مذاکره داشته باشند.

پیشرفت در مذاکرات اتحادیه اروپا

بر اساس گفته‌های سه مقام آگاه، مذاکره‌کنندگان تجاری اتحادیه اروپا و ایالات متحده به‌زودی به یک توافق چهارچوبی نزدیک می‌شوند که شامل اعمال تعرفه‌های 10 درصدی خواهد بود و خطوط کلی برای مذاکرات تجاری گسترده‌تر در آینده را مشخص خواهد کرد.

پیشرفت در مذاکرات با اتحادیه اروپا، به‌ویژه، یکی از عوامل کلیدی در تصمیم به تمدید مهلت فراتر از 9 ژوئیه بوده است. به گفته دو منبع آگاه، وزیر خزانه‌داری، اسکات بسنت، با اشاره به مذاکرات اتحادیه اروپا و همچنین این دیدگاه که چندین گفت‌وگوی مهم دیگر نیز در مراحل نهایی قرار دارند، خواستار زمان بیشتری برای ادامه مذاکرات شده بود.

البته ترامپ هنوز باید هرگونه توافق نهایی را تأیید کند و مذاکرات میان دو طرف همچنان ادامه دارد، اما مقامات گفته‌اند که توافق مورد نظر پیش از پایان هفته اعلام خواهد شد. اولاو گیل، سخنگوی تجاری کمیسیون اروپا، روز چهارشنبه در یک نشست خبری تأیید کرد که مذاکره‌کنندگان تجاری اتحادیه اروپا در حال انجام گفت‌وگوهای فعال با هاوارد لوتنیک، وزیر بازرگانی آمریکا، و جیمیسون گریر، نماینده تجاری ایالات متحده هستند و انتظار می‌رود توافق در روزهای آینده اعلام شود.

پیشرفت اخیر، چرخشی چشمگیر در موضع دیرینه ترامپ نسبت به اتحادیه اروپا

این پیشرفت در مذاکرات تجاری، تغییری چشمگیر در رویکرد دیرینه و آشکار ترامپ نسبت به اتحادیه اروپا را نشان می‌دهد؛ دیدگاهی که زمینه‌ساز ماه‌ها گفت‌وگوی دشوار و بی‌نتیجه تجاری در سال جاری بوده است.

اما لحن ترامپ – و در پشت پرده، ماهیت و سرعت مذاکرات – از زمان تهدید او به اعمال تعرفه‌های 50 درصدی علیه اتحادیه اروپا در یک پست رسانه اجتماعی در اواخر ماه مه، به‌شدت تغییر کرده است. آن تهدید ناگهانی و پرتنش، بلافاصله واکنش اتحادیه اروپا را برانگیخت و آغازگر تلاشی فوری برای رسیدن به نوعی توافق پیش از اعمال تعرفه‌های «متقابل» ترامپ شد.

یکی از مقامات اتحادیه اروپا اعلام کرد که مقام‌های این اتحادیه در حال اطلاع‌رسانی به کشورهای عضو درباره چهارچوب توافق و روند پیشنهادی مذاکرات هستند و با وجود تفاوت‌های منافع میان کشورهای عضو، این توافق به عنوان بهترین – و احتمالاً تنها – راه برای جلوگیری از تشدید چشمگیر تعرفه‌ها در اول اوت ارائه شده است.

به گفته مقامات، مذاکره‌کنندگان ترامپ در برابر درخواست اتحادیه اروپا برای معافیت از برخی تعرفه‌های بخشی که در حال حاضر اجرا شده یا در راه هستند، موضع سخت‌گیرانه‌ای داشته‌اند. به عنوان مثال، کاهش تعرفه 25 درصدی ترامپ بر خودروها و همچنین تلاش برای کاهش تعرفه‌های 50 درصدی بر فولاد، از محورهای مهم در مرحله پایانی مذاکرات بوده است.

با این حال، مذاکره‌کنندگان آمریکایی تا حدی آمادگی خود را برای بررسی کاهش تعرفه‌ها روی برخی صنایع و محصولات کلیدی اتحادیه اروپا از جمله هواپیما، نوشیدنی‌های الکلی و برخی محصولات کشاورزی نشان داده‌اند. اما تأیید نهایی این موارد همچنان به امضای ترامپ نیاز دارد.

مقامات اتحادیه اروپا نیز وعده داده‌اند که خرید محصولات حوزه انرژی و تجهیزات دفاعی آمریکا را به‌طور چشمگیری افزایش دهند.

تهدید به اقدامات متقابل از سوی اتحادیه اروپا

اگر توافقی حاصل نشود، اتحادیه اروپا اعلام کرده که اقدامات تلافی‌جویانه‌ای را علیه میلیاردها دلار صادرات آمریکا به این بلوک اجرایی خواهد کرد.

این اقدامات تلافی‌جویانه قرار بود از 14 ژوئیه اجرا شوند. هنوز مشخص نیست که اتحادیه اروپا این تاریخ را به‌دلیل تمدید مهلت تعرفه‌های «متقابل» ترامپ تا اول اوت به تعویق خواهد انداخت یا خیر.

ماری بیه‌ره، وزیر امور اروپایی دانمارک، روز چهارشنبه در پارلمان اروپا یادآور شد:
«اگر توافقی تا مهلت تعیین‌شده حاصل نشود، اتحادیه اروپا آماده است اقدامات متقابل هدفمند و متناسب را برای دفاع از منافع مشروع خود فعال کند.»
او همچنین هشدار داد که صبر اتحادیه نیز حد و مرزی دارد.

دیگر توافق‌ها همچنان در حال پیگیری هستند

ترامپ از کندی روند توافق‌های تجاری ابراز نارضایتی کرده است. در جلسه کابینه روز سه‌شنبه، او اعلام کرد که تهدیدهای تعرفه‌ای‌اش باعث شده شرکای تجاری به میز مذاکره بیایند – اما توافق‌هایی که دیگر کشورها به آمریکا پیشنهاد داده‌اند، غیرقابل قبول هستند.

ترامپ گفت:
«آن‌ها می‌گویند... "ما دسترسی کامل به بازارمان می‌دهیم و شما هیچ تعرفه‌ای پرداخت نکنید، فقط ما را هم مشمول تعرفه نکنید." و ما چنین توافقی را نمی‌پذیریم.
ما سرسخت نیستیم، اما وقت آن رسیده که ایالات متحده آمریکا شروع به دریافت پول از کشورهایی کند که سال‌ها ما را چپاول کرده‌اند – چپاول – و پشت سرمان به حماقت ما می‌خندیدند.»

ترامپ این هفته چندین نامه شامل تعرفه‌های جدید ارسال کرده است، از جمله تعرفه‌های 25 درصدی برای ژاپن و کره جنوبی. انتظار می‌رود نامه‌های دیگری نیز تا روز چهارشنبه منتشر شوند.

با این حال، دستیابی به برخی توافق‌ها همچنان دشوار باقی مانده است.

وضعیت مذاکرات تجاری با دیگر کشورها

هند مدت‌هاست که به‌عنوان محتمل‌ترین شریک عمده برای امضای یک چارچوب توافق با ایالات متحده شناخته می‌شود. اما به گفته مقامات آمریکایی، مذاکره‌کنندگان تجاری هند در روزهای اخیر مواضع خود را سخت‌تر کرده‌اند. با توجه به عضویت هند در گروه بریکس (BRICS)، مشخص نیست که تهدید ترامپ به اعمال تعرفه 10 درصدی بر کشورهای عضو بریکس که روز یکشنبه اعلام شد، چه تأثیری بر روند مذاکرات تجاری خواهد گذاشت.

کره جنوبی

کره جنوبی نیز طی هفته‌های گذشته یکی از گزینه‌های محتمل برای رسیدن به توافق به‌شمار می‌رفت، اما تعرفه‌های ترامپ بر صنعت خودروسازی همچنان مانعی کلیدی در مسیر مذاکرات است. نامه‌ای که ترامپ روز دوشنبه منتشر کرد، ممکن است روند این گفت‌وگوها را نیز دچار اختلال کرده باشد.

ژاپن

ژاپن در هفته‌های اخیر به‌طور پیوسته از دستیابی به توافق فاصله گرفته و ترامپ نیز تردیدهای جدی درباره احتمال رسیدن به توافق با این کشور مطرح کرده است. مذاکره‌کنندگان تجاری ژاپن که تا چند هفته پیش در تلاش بودند تا زمینه را برای اعلام توافق در اجلاس گروه هفت (G7) در ماه گذشته فراهم کنند، اکنون پیام‌هایی به‌مراتب بدبینانه‌تر در اظهارات عمومی خود ارسال می‌کنند.

نخست‌وزیر ژاپن، شیگرو ایشیبا، روز سه‌شنبه اعلام کرد که با وجود «مذاکرات صادقانه و جدی»، ژاپن موفق به رسیدن به توافق نشده است. او گفت:
«ما عمیقاً متأسفیم که دولت ایالات متحده تعرفه‌های بیشتری وضع کرده و برنامه‌هایی برای افزایش نرخ تعرفه‌ها اعلام کرده است.»

کشورهای جنوب شرق آسیا

اندونزی، کامبوج و تایلند طی دو هفته گذشته پیشنهادهای چشمگیری به طرف‌های آمریکایی ارائه کرده‌اند تا در صف توافق قرار گیرند و به گفته مقامات آمریکایی، احتمال زیادی دارد که یکی از این کشورها در روزهای آینده به یک توافق کوتاه‌مدت با ایالات متحده برسد.

برزیل

برزیل نیز تلاش‌های خود برای دستیابی به توافق را افزایش داده است، از جمله مذاکرات دوجانبه در پایان هفته گذشته برای گسترش پیشنهاد پیشین خود مبنی بر کاهش چشمگیر تعرفه‌ها بر برخی محصولات آمریکایی.

مهم‌ترین موانع مذاکرات

یکی از رایج‌ترین مسائل مورد اختلاف میان تیم‌های مذاکره‌کننده خارجی، عدم شفافیت درباره این بوده که طرف آمریکایی دقیقاً چه انتظاراتی از توافق نهایی دارد.

اما به گفته مقامات آمریکایی، بزرگ‌ترین مانع در مسیر مذاکرات گسترده‌تر، وجود یا تهدید به اعمال تعرفه‌های بخشی ترامپ بر خودرو، فولاد و داروها بوده است. این موضوع باعث پیچیدگی بیشتر روند مذاکرات شده و رسیدن به توافق را برای بسیاری از کشورها دشوار کرده است.

برای پیگیری اخبار سیاسی اینجا کلیک کنید.


4 دیدگاه


  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
از سراسر وب   
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها