از مراسم عروسی باشکوه دختر زیبای ناصرالدین شاه تا خانه دوستداشتنی اش با سقف چوبی و کاشی کاریهای خاص حوض حیاط

  پنجشنبه، 07 فروردین 1404

به گزارش سرویس تاریخ ساعد نیوز، یکی از لاکچری ترین عروسی تاریخ ایران متعلق به مراسم ازدواج عصمت الدوله، دختر ناصر الدین شاه می باشد. عروسی شاهانه عصمت الدوله در کتاب های تاریخی ثبت شده است. در کتاب خاطرات مونس سرویس سعدونیان از زبان یکی از ندیمه های حرمسرا نوشته شده است که در سن ده سالگی عصمت الدوله دوستعلی خان معیر الممالک عصمت الدوله را برای پسر خود خواستگاری کرده است. جشن عروسی عصمت الدوله به مدت هفت شبانه روز در سال 1283 قمری برگزار شده است. تمام هزینه های جشن عروسی عصمت الدوله را پدر داماد برعهده گرفت.

بنای تاریخی

ویژگی‌های بارز این مراسم ازدواج

عروسی عصمت‌الدوله، دختر ناصرالدین شاه قاجار، با دوست‌محمدخان معیرالممالک یکی از باشکوه‌ترین و مجلل‌ترین مراسم‌های ازدواج در تاریخ ایران بود. این ازدواج به دلیل جایگاه والای عصمت‌الدوله و نقش برجسته معیرالممالک در دربار قاجار، با تشریفات فراوان و هزینه‌های بسیار بالا برگزار شد.این مراسم نه تنها به دلیل تشریفات و هزینه‌های بالایی که صرف آن شد، بلکه به دلیل موقعیت و اهمیت اجتماعی زوجین، به عنوان یکی از برجسته‌ترین رویدادهای دوره قاجار به شمار می‌رود

محل برگزاری: کاخ گلستان، یکی از مهم‌ترین و مجلل‌ترین کاخ‌های دوره قاجار

لباس‌ها: لباس‌های فاخر و گران‌قیمت که توسط بهترین طراحان و هنرمندان آن دوره تهیه شده بودند.

تزئینات: استفاده از بهترین و گران‌قیمت‌ترین تزئینات، از جمله قالی‌های نفیس، پرده‌های زیبا و جواهرات

پذیرایی: پذیرایی با بهترین و مرغوب‌ترین غذاها و نوشیدنی‌ها که از اقصی نقاط جهان آورده شده بودند.

موسیقی و سرگرمی: اجرای موسیقی زنده و برنامه‌های سرگرم‌کننده توسط بهترین هنرمندان و نوازندگان آن دوره

مهمانان: حضور شخصیت‌های برجسته سیاسی، اجتماعی و فرهنگی آن دوره، از جمله سفرای خارجی و اعضای خاندان سلطنتی

جشن عروسی عصمت الدوله از زبان مونس الدوله

مونس‌الدوله، که یکی از نزدیکان و خادمان حرمسرای ناصرالدین شاه قاجار بود، در خاطرات خود به جزئیات جشن عروسی عصمت‌الدوله با دوست‌محمدخان معیرالممالک پرداخته است. این خاطرات تصویر واضحی از شکوه و جلال این مراسم باشکوه ارائه می‌دهد.در کتاب خاطرات مونس الدوله نوشته شده است که پدر داماد ( معیر الممالک ) مسیر خانه پدری عصمت الدوله را تا خانه داماد را با استفاده از طاقه شال های گران بها فرش کرده است و در طول مسیر به عنوان شاباش بر سر عروس خود نگین های جواهر و مروارید ریخته است. همچنین در هر دو طرف مسیر نوازندگان کشمیر و افغانستان قرار گرفته اند.مونس‌الدوله در خاطرات خود به توصیف جزئیات دقیق‌تری از این مراسم پرداخته است که نشان می‌دهد چگونه همه چیز به بهترین شکل ممکن برگزار شده و تمامی مهمانان از شکوه و جلال این مراسم تحت تأثیر قرار گرفته بودند. این خاطرات یکی از منابع ارزشمند برای درک فرهنگ و آداب و رسوم دوره قاجار و همچنین جزئیات زندگی درباری آن دوران است.

کارلاسرنا درباره افراد شرکت کننده در این مراسم عروسی بیان می کند: موقعی که موضوع این ازدواج، قطعی شد، برنامه و تشریفات جشن عروسی ـ که در ایران بسیار مورد توجه است ـ مطرح گردید. معیر الممالک برای نامزد فرزندش عالی ترین هدیه ها را فرستاد. فرستادن تحفه ها و هدایا، آغاز جشن های عروسی بود که معمولا مدت 10 روز ادامه پیدا می کرد.

مراسم عروسی قجری

همه مردم تهران در این جشن های پرشکوه شرکت نمودند و نه تنها اشراف و ثروتمندان تهران برای حضور در آنها دعوت شده بودند، بلکه آدم های ندار و حتی سربازان ساخلوی تهران نیز در ضیافت های عمومی که در محلات مختلف بر پا شده بود، به ترتیبی شرکت داشتند.

مهریه دختر ناصر الدین شاه قاجار

مهریه دختر ناصصر الدین شاه قاجار نشان‌دهنده اهمیت و جایگاه والای عصمت‌الدوله در دربار قاجار و نیز ثروت و قدرت خانواده سلطنتی است.مهریه عصمت‌الدوله، دختر ناصرالدین شاه قاجار، یکی از پرارزش‌ترین و مجلل‌ترین مهریه‌های دوره قاجار بود. بر اساس منابع تاریخی، مهریه عصمت‌الدوله شامل موارد زیر بود.

پول نقد: مبلغ قابل توجهی پول نقد که در آن زمان به عنوان مهریه تعیین شده بود.

یک جلد کلام‌الله مجید: قرآن کریم که معمولاً جزو مهریه‌های سنتی در ازدواج‌های ایرانی است.

یک دستگاه باغ و عمارت: باغ و عمارتی که به عنوان بخشی از مهریه به عصمت‌الدوله اهدا شد.

فرش‌های نفیس و قالی‌های گران‌قیمت: تعدادی از بهترین و نفیس‌ترین قالی‌ها و فرش‌های ایرانی.

عروسی افسانه ای عصمت الدوله

عروسی عصمت‌الدوله، دختر ناصرالدین شاه قاجار، به گونه‌ای مجلل و باشکوه بود که در ادبیات و منابع غربی به عنوان یکی از عروسی‌های افسانه‌ای و بی‌مثال توصیف شده است. این توصیفات غربی‌ها بیشتر بر اساس تماشاگری و شگفتی‌آور بودن این مراسم برای آنان است.عروسی عصمت‌الدوله به عنوان یکی از بزرگترین و مجلل‌ترین مراسم‌های ازدواج در تاریخ ایران شناخته شده است. این مراسم با تشریفات فراوان، تزئینات باقیمت و هنرمندی‌های گرانقیمت آراسته شده بود.حضور شخصیت‌های مهم سیاسی، اجتماعی و فرهنگی از جهان خارج، از جمله نمایندگان دیپلماتیک و اعضای خاندان‌های سلطنتی اروپا، به عنوان یکی از نمادهای جامعه باسواد و متمدن در ایران آن دوره، تاکید شده است.تمام این جزئیات و توصیفات در روایات خارجی نشان از این دارد که عروسی عصمت‌الدوله به عنوان یک رویداد با استثنایی‌ترین جشنواره‌های ازدواج در جهان شناخته می‌شود، که در آن ثروت، شکوه و قدرت دربار قاجار به وضوح به نمایش درآمده است.

عروسی عصمت‌الدوله

بدرقه عصمت الدوله به خانه بخت

مراسم عروسی عصمت‌الدوله با دوست‌محمدخان معیرالممالک، به نام “مرکب عصمت‌الدوله به خانه بخت” معروف است. این عبارت به ترجمه ماجرایی از آغاز یک زندگی مشترک و شروع یک دوران خوشبختی برای زوج جوان اشاره دارد. از لحاظ معنایی، “مرکب” به معنای یک مراسم مجلل و باشکوه است که زوج جدید عروسی در آن شرکت می‌کنند. استفاده از فیل برای بدرقه عصمت الدوله به خانه بخت نماد قدرت، ثبات و شکوه این مراسم عروسی بوده است.

خانه زیبای دختر ناصرالدین شاه قاجار

در ادامه تصویری کمتر دیده شده از خانه و خدمتکاران عصمت الدوله، دختر ناصرالدین شاه را در دهه 1270 هجری شمسی مشاهده می کنید.

خانه دختر ناصرالدین شاه

برای مشاهده مطالب مشابه اینجا کلیک کنید.


1 دیدگاه

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها