به گزارش سرویس اقتصادی ساعدنیوز، قیمت برنج به تبعیت از دیگر کالاهای اساسی در حال تجربه سیر صعودی است. در ماههای ابتدایی سال حداکثر قیمت برنج ایرانی 110 هزار تومان بود درحالی که امروز به محدوده 200 هزار تومان نزدیک شده است و رکودی عجیب را از خود به جای گذاشته است.
به گزارش تابناک، افزایش قیمت برنج در ماه های اخیر به یکی از دغدغه های اصلی خانوارها تبدیل شده است و کاهش قدرت خرید مردم و افزایش قیمت برنج موجب شده تا این کالای استراتژیک در آستانه ماه مبارک رمضان از سفره ها حذف شود.
تابناک چندی پیش درخصوص علت گرانی برنج در گزارشی با عنوان قیمت برنج تکان خورد/ دلایل پشت پرده گرانیها چیست؟ به موضوع گرانی برنج پرداخت. براساس این گزارش ، قیمت برنج ایرانی درآبان ماه نیز بین 7 تا 10 هزار تومان افزایش قیمت داشت و به کیلویی 125هزار تومان رسید و حالا پس از دو ماه مجددا قیمت ها تا 30 تا 40 درصدافزایش یافته است.
براساس رصد قیمتی از بازار، قیمت برنج خارجی درجه یک با افزایش 19.5 درصدی نسبت به سال گذشته، با قیمت 69 هزار و 958 تومان در بازار به فروش میرسد. همچنین کیسه 10 کیلوگرمی برنج طارم استخوانی که ماه پیش 138 هزار تومان قیمت خورده بود، اکنون با 148 هزار تومان قابل خریداری است. کیسه 5 کیلوگرمی برنج عنبربو طبیعت به قیمت 446 هزار تومان قابل خریداری است درحالیکه ماه گذشته 420 هزار تومان به فروش میرسید.
افزایش قیمت برنج در شرایطی رخ داده است که بانک مرکزی مدعی شده در آذرماه امسال تورم 12 ماهه به 36 درصد و کمترین میزان در 50 ماه گذشته رسیده است.
به نظر می رسد عواملی چون خشکسالی و تغییر الگوهای بارندگی امسال تاثیر قابل توجهی بر تولید برنج کاران گذاشته است. ازسویی دیگر افزایش هزینه های آبیاری باتوجه به کمبود آب در بسیاری از مناطق برنج کاری هزینه های آبیاری را که یکی از مهم ترین هزینه های تولید برنج است افزایش داده است.
نوسانات نرخ ارز به ویژه در شرایطی که بخش قابل توجهی از نهاده های تولید برنج وارداتی است بر قیمت تمام شده محصول اثرگذار است. همچنین وجود واسطه ها و دلالان متعدد در زنجیره تامین برنج هزینه های توزیع را افزایش داده و قیمت را برای مصرف کننده بالا می برد.
از سویی دیگر از اول مرداد ماه سالجاری که واردات برنج خارجی با هدف حمایت از کشاورزان داخلی و افزایش تولید برنج داخلی ممنوع شد این احتمال می رفت که عرضه کلی برنج در بازار کاهش یابد و تقاضا برای برنج در بازار افزایش یابد و همین امر فشار بیشتری بر قیمت ها وارد کند.
سیدعلی طاهری اطاقسرا، رییس اتحادیه برنجفروشان شهر بابل، نیز درمورد گرانی برنج را ناشی از برهم خوردن تعادل عرضه و تقاضا می داند و در این خصوص گفت: بر هم خوردن تعادل میان عرضه و تقاضا در بازار برنج برآمده از واکنش بازار به خبر تغییر محل ارز تخصیصی به واردات برنج است و وقتی این اتفاق بیفتد قیمت برنج حتما گرانتر از ارقام کنونی هم میشود.
به گزارش تابناک، به نظر می رسد وزارت جهاد کشاورزی به دلیل کمبود نظارت و عدم کنترل بازار عملکردش در ماه های اخیر مورد انتقاد جدی بوده است و این وزارتخانه برای تنظیم بازار و برخورد با محتکران نقش رگولاتر در بازار محصولات کشاورزی یکی از خلاءهای جدی است. برای مثال هنگامی که یک شرکت کالایی را داشته باشد اما به میزان کافی عرضه نکند، دقیقا مشخص است که وظیفه کدام نهاد است که آن را پیگیری کرده و گزارش آن را به کجا ارائه دهد و به نتیجه برساند. اما در بازار محصولات کشاورزی این موضوع وجود ندارد و فقدان رگولاتوری در بازار کشاورزی هر روز بر یکی از محصولات کشاورزی التهاب وارد می کند.
برای پیگیری اخبار اقتصادی کلیک کنید.