آمار‌های پزشکیان نشان داد که دولت آه در بساط ندارد!؛ دولت با دست خالی پیش می‌رود؟

  پنجشنبه، 16 اسفند 1403 ID  کد خبر 440023
آمار‌های پزشکیان نشان داد که دولت آه در بساط ندارد!؛ دولت با دست خالی پیش می‌رود؟
ساعدنیوز: مساله مهم بودجه 1404 است که امکان تحقق آن کمتر نیز شده است. این بودجه را زمانی دولت نوشت که هنوز ترامپ در قدرت مستقر نشده بود و هنوز این تحولات در منطقه رخ نداده بود و به نظر می‌رسد که مجلس نیز که می‌دانست و آگاه بود که ترامپ برگشته، اما ابدا انگار نه انگار که تحولی رخ داده و با همان روند و پیش بینی‌های سابق، بودجه را نوشتند.

به گزارش سرویس اقتصادی ساعدنیوز به نقل از اقتصاد 24، استیضاح عبدالناصر همتی در شرایطی به ایستگاه آخر و عزل وزیر رسید که سخنان مسعود پزشکیان در این جلسه فارغ از موضوع استیضاح با واکنش‌های بسیاری رو به رو شد.

بنابر اظهارات مسعود پزشکیان، دولت چهاردهم درحالی سکان هدایت بخش اجرایی را در دست گرفت که تنها وزارت بهداشت 90 همت، وزارت راه 120 همت و تامین اجتماعی 139 همت بدهی انباشته داشتند.

علاوه بر آن همتی معتقد بود زمانی که وزارت اقتصاد را عهده دار شد، تورم در حدود 40 درصد، کسری بودجه 30 درصد و بیکاری در حدود 13 درصد بوده‌است.

با این حال در مدت چندماهه اخیر توانسته بود، بدهی‎‌های دولت قبلی را مدیریت کرده و علاوه بر بهبود تراز تجاری، رشد تورم و سقوط بازار سرمایه را کنترل کند.

آمار‌های نگران کننده درباره شرایط اقتصادی دولت

به گزارش اقتصاد 24 و به نقل از آمار‌های بانک مرکزی البته به نظر می‌رسد که آمار‌های پزشکیان نه تنها درست بوده بلکه فقط بخشی از فاجعه را نشان می‌دهد. بنا بر آمار‌های بانک مرکزی در ماه‌های پایانی دولت سیزدهم، میزان بدهی دولت به شبکه بانکی افزایش شدیدی داشته و تا پایان تیر ماه به 1600 هزار میلیارد تومان رسیده است.

علاوه بر این، میزان بدهی دولت به بانک مرکزی نیز در همین دوره به 490 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. در مقایسه با آغاز دولت سیزدهم که این ارقام به ترتیب 644 هزار میلیارد تومان و 201 هزار میلیارد تومان بودند، این آمار‌ها نشان‌دهنده رشد 148 درصدی بدهی دولت به بانک‌ها و افزایش 128 درصدی بدهی آن به بانک مرکزی طی کمتر از سه سال است. مساله این است که رشد شدید این بدهی‌ها، دولت مسعود پزشکیان را با فشار مالی سنگینی روبه‌رو کرده و روند مدیریت اقتصادی کشور را دشوارتر ساخته است.

در همین حال مرتضی افقه، استاد دانشگاه و اقتصاددان درباره آمار ارائه شده توسط مسعود پزشکیان در روز استیضاح و مساله ورشکستگی اقتصاد به اقتصاد 24 می‌گوید: «ورشکستگی در اقتصاد معنای دیگری به جز همین مواردی که آقای پزشکیان در مجلس بیان کرد اساسا ندارد. من بار‌ها پیش از این نیز گفته بودم که بعد از 7 سال تشدید تحریم‌ها، از بعد سال 1397 به این سو و با استقرار دولت آقای رئیسی، و به خصوص خود دولت آقای رئیسی، هر چه منابع موجود بود همه آن را صرف کردند بلکه بتوانند این منابع را جایگزین درآمد‌های حذف شده نفتی در کشور کنند؛ بنابراین اکنون دولت پزشکیان نه تنها با یک خزانه کاملا خالی مواجه است و یکسری مطالبات و اوراق قرضه نیز وجود دارد که سررسید آنان در این سال‌ها فراخواهد رسید، بلکه تازه رسیده به مرحله‌ای که با ترامپی مواجه می‌شود که این بار شاید حتی سخت‌تر از سال 1397 بخواهد تحریم‌ها را تشدید کند و اینگونه که خودش ادعا کرده قصد و دورخیز دولت تازه آمریکا این است که صادرات نفت ایران را به 100 هزار بشکه برساند و اگر وضعیت به این مرحله برسد شرایط بسیار بسیار دشوارتری برای ایران پیش رو است، چنان که باید توجه داشت هم اکنون نیز آمار‌های آقای پزشکیان نشان می‌دهد که دولت آه در بساط ندارد تا نیاز‌ها و مطالبات کشور را تامین کند.»

بحران‌های چندگانه دولت از بودجه تا بنزین

این اقتصاددان در ادامه نیز به بحران‌های موجود در تحقق بودجه سال 1404 اشاره کرده و به اقتصاد 24 می‌گوید: «مساله دیگر نیز بودجه 1404 است که امکان تحقق آن کمتر نیز شده است. این بودجه را زمانی دولت نوشت که هنوز ترامپ در قدرت مستقر نشده بود و هنوز این تحولات در منطقه رخ نداده بود و به نظر می‌رسد که مجلس نیز که می‌دانست و آگاه بود که ترامپ برگشته، اما ابدا انگار نه انگار که تحولی رخ داده و با همان روند و پیش بینی‌های سابق، بودجه را نوشتند که این بدان معناست که اگر مشکل تحریم را نتوانند حل کنند و فشار حداکثری ترامپ محقق شود، امکان تحقق بودجه 1404 زیر 50 درصد خواهد بود.»

افقه هم چنین با توجه به موضوع حامل‌های سوخت و اصلاح قیمت بنزین و تبعات آن نیز به اقتصاد 24 می‌گوید: «مساله دیگر نیز بنزین و حامل‌های سوخت است که مشخص است دولت زمانی که درآمدهایش در بودجه حذف شود سراغ هر چیزی می‌رود؛ اما بالاخره تاکنون جرات نکرده که به سراغ مساله بنزین برود، اما باز هم می‌داند با توجه به افزایش روز به روز و افزون شدن نارضایتی‌ها و با مشکلاتی که پیش رو دارد به سراغ این مساله نخواهد رفت.

اساسا دست زدن به قیمت بنزین، در شرایط فعلی می‌تواند برای دولت یک چالش عظیم اجتماعی ایجاد کند که بعید می‌دانم دولت پزشکیان نیز با توجه به بحران‌های چندگانه فعلی به این سادگی تن به افزایش قیمت بنزین یا اصلاح آن بدهد.»

برای پیگیری اخبار اقتصادی کلیک کنید.


5 دیدگاه


  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها