ساعدنیوز
ساعدنیوز

(تصاویر) مخفیگاهی که مومیایی های فراعنه مرموز مصر در آن پنهان شده بود!

  یکشنبه، 08 مرداد 1402 ID  کد خبر 350481
(تصاویر) مخفیگاهی که مومیایی های فراعنه مرموز مصر در آن پنهان شده بود!
ساعد نیوز: دنیای باستان‌شناسی پر از شگفتی‌هاست. مصر باستان، فراعنه، مقبره‌های عظیم و آثار تاریخی خیره‌کننده همواره برای علاقه‌مندان تاریخ سرگرم‌کننده بوده‌ است. با اینکه بیشتر مردم با اهرام سه‌گانه و ابوالهول مصری آشنایی دارند،‌ اما تاریخچه کاوش‌های باستان‌شناسی مصر، شگفتی‌ها و جزئیات حیرت‌آور بی‌شماری را در برگرفته که هنوز ناشناخته مانده است.

به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعد نیوز به نقل از ایسنا، مقبره‌های سلطنتی واقع در «دره پادشاهان»‌ معمولا به عنوان محل دفن فقط یک فرمانروا هستند. به عبارت دیگر،‌ این اتاق‌ها که در دل صخره‌های نزدیک «اقصر» امروزی تراشیده شده‌اند،‌ با هدف نگهداری و محافظت از خانواده سلطنتی مصر در سفرشان به دنیای پس از مرگ ساخته شده‌اند و هر کدام برای دفن یک نفر در نظر گرفته شده‌اند. با این وجود، در سال 1881 میلادی،‌ مقبره‌ای در نزدیکی «دیر البحری» واقع در گورستان «تبس» این دیدگاه را به چالش کشید؛ چراکه به جای یک مومیایی سلطنتی،‌ چندین مومیایی در آن کشف شد.

کاوشگران در بین این اجساد دست‌کم 11 فرعون از پادشاهی نوین مصر، از جمله فرعون ستی یکم که جسدش در مقبره مجلل مخصوص او پیدا نشده بود و رامسس کبیر را کشف کردند.

این مقبره که با نام «مخفیگاه سلطنتی» شناخته می‌شود،‌ در ابتدا به عنوان محل نگهداریِ جسد یک کاهن عالی‌رتبه «آمون»‌ و خانواده او ساخته شده بود، که حدود 960 پیش از میلاد زندگی می‌کردند. زمانی که مصرشناسان محتوای این مقبره را در سال 1881 میلادی مستند می‌کردند، بیش از 50 جسد دیگر در آن کشف شد. بسیاری از این اجساد همچون «ستی یکم»‌ و «رامسس دوم»، پادشاه و ملکه‌هایی بودند که از مقبره‌هایی که برای آن‌ها ساخته شده بود، به این مکان منتقل شده بودند. با اینکه کشف این مقبره خاص در «دیر البحری» به کشف موقعیت مکانی این اجساد سلطنتی گم‌شده کمک کرد، اما هنوز بسیاری از اجساد سلطنتی، گم‌شده باقی مانده بودند.

مخفیگاه قابل‌توجه دیگری در سال 1898 کشف شد،‌ با این تفاوت که این مخفیگاه در داخل مقبره یکی از بزرگترین فرعون‌های مصر، یعنی «آمنهوتپ دوم» قرار داشت.

در جست‌وجوی فرعون‌های گم‌شده

یکی از مقبره های پنهان فرعون

تلاش‌های «لورت» به‌زودی جواب داد. در 12 فوریه سال 1989 میلادی بود که «لورت»‌ و اعضای گروهش مقبره «تحوتموس سوم»،‌ یکی از فرعون‌های قدرتمند مصر را که در اواسط قرن پانزدهم پیش از میلاد بر قلمرو تا شمال سوریه حکومت می‌کرد، کشف کردند. این مقبره نیز همچون بسیاری از مقبره‌های سلطنتی در عصر باستان غارت شده بود. با این حال برخی از اشیاء این مقبره درون آن باقی مانده بود. حدود یک ماه پس از کشف اولیه این مقبره،‌ کاوشگران ورودی به مقبره دیگری را شناسایی کردند. «لورت‌» به همراه یکی از کاوشگران مصری وارد شد و در تاریکی مقبره یک مجسمه کوچک را در بین ویرانه‌ها پیدا کرد؛ یک مجسمه «اوشابتی» که نام «آمنهوتپ دوم»‌،‌ پسر «تحوتموس سوم» روی آن نوشته شده بود.

این یک سرنخ وسوسه‌انگیز بود، اما مدرک قطعی برای شناسایی هویت صاحب مقبره نبود. ورودی و گذرگاه‌های شیب‌دار این مقبره در نهایت به یک چاه منتهی شد؛ چاهی که مشخصاً زمانی پر از اشیاء باشکوه مخصوص مقبره بود. البته فقط بقایای شکسته آن‌ها به جای مانده بود. واضح بود که این مقبره نیز در زمان‌های قدیم غارت شده بود و «لورت»‌ که ناامید شده بود، گمان می‌کرد اشیاء اندک و یا هیچ چیز جالبی پیدا نخواهد کرد. «لورت‌»‌ و کاوشگر مصری با پیش‌روی در این مقبره خود را در اتاقی مستطیلی‌شکل دیدند که دو ستون در آن وجود داشت. این دو در نور کم شمع‌ها توانستند یک قایق خاکسپاری را ببینند. در آن لحظه بود که «لورت»‌ با منظره‌ای وحشتناک مواجه شد. او در این‌باره نوشته است:‌ «یک جسد سیاه و ترسناک روی قایق قرار داشت و چهره او مقابلم بود، به من نگاه می‌کرد و موهای بلند قهوه‌ای‌رنگش همچون دسته‌های پراکنده دور سرش پیچیده شده بود.» این یعنی سارقان، باندپیچی‌های مومیایی را باز کرده و آن را عریان روی قایق رها کرده بودند.

در انتهای این اتاق، پلکانی وجود داشت که این دو کاوشگر با دقت از آن پایین رفتند. این دو خود را در گذرگاه کوتاهی دیدند که به یک راهرو دیگر منتهی می‌شد. این راهرو به اتاقی با شش‌ ستون می‌رسید. روی دیوارهای این اتاق دیوارنگاره‌های رنگی وجود داشت. این دو کاوشگر نام «آمنهوتپ دوم»‌ را روی یک دیوار شناسایی کردند. این دومین مدرکی بود که این مکان را به عنوان مقبره «آمنهوتپ دوم»‌ معرفی می‌کرد.

«لورت» و کاوشگر مصری، مسیر خود را از میان اشیاء شکسته‌شده همچون چوب و سفال ادامه دادند و وارد بخشی از اتاق شدند که یک تابوت‌دان سنگی بزرگ بدون درپوش در آن قرار داشت. داخل این تابوت‌دان،‌ تابوت مُهر و موم‌شده‌ای قرار داشت که در قسمت سر آن تاجی از گل‌های خشک‌شده و در انتهای آن تاجی از برگ‌های خشک‌شده قرار داشت. با در نظر گرفتن به‌هم‌ریختگی که دزدان در مقبره ایجاد کرده بودند، آیا ممکن بود چیزی را رها کرده باشند که تا آن زمان هیچ مصرشناسی موفق به یافتن آن نشده بود؟ آیا مومیایی دست‌نخورده یک فرعون، هنوز در تابوت‌دان خوابیده است؟

«لورت» به کاوش در این مقبره ادامه داد. یکی از اکتشاف‌های غافلگیرکننده در این مقبره کشف سه جسد مومیایی‌شده در یکی از اتاقک‌های آن بود. باندپیچی‌های این سه جسد نیز توسط غارتگران باز شده و بدن و چهره‌ آن‌ها را در معرض دید قرار داده بود. با این حال شگفتی‌های این مقبره به همین‌جا ختم نمی‌شد. درِ ورودی یکی دیگر از اتاقک‌ها به وسیله سنگ‌های بزرگ مسدود شده بود. در میان همین سنگ‌ها بود که 9 تابوت دیگر کشف شد که 5 مورد از آن‌ها هنوز درپوش داشتند.

اجساد سلطنتی

این مقبره که بعدها با نام «KV35» نیز شناخته شد، تمام فرضیات را به‌هم زد. «لورت» بعداً برای شروع روند حفاری و تخلیه محتویات آن، بازگشت. جعبه‌هایی با آستر پنبه‌ای آورده شدند تا مومیایی‌های را درون آن‌ها قرار دهند.

«لورت» پس از کنار زدن لایه ضخیم خاکستری که درپوش نزدیک‌ترین تابوت‌ را پوشانده بود،‌ در کمال ناباوری نام «رامسس چهارم» را دید. او در بررسی تابوت‌های دیگر نام «تحوتموس چهارم»، «آمنهوتپ سوم»‌،‌ «مرنپتاه»‌،‌ «ستی دوم»،‌ «سیپتاه»، «رامسس پنجم» و «رامسس ششم»‌ را شناسایی کرد. نهمین تابوت به زنی تعلق دارد که هویت آن نامشخص است. همچون «مخفیگاه سلطنتی»‌ که 16 سال قبل در «دیرالبحری»‌ کشف شده بود، «لورت‌»‌ نیز با کشف گروهی از مومیایی‌های جابه‌جاشده، که برخی در زمره قدرتمندترین فرعون‌های پادشاهی نوین قرار می‌گیرند، دستاورد بزرگی کسب کرده بود.

اما اگر این مقبره مکان محرمانه‌ای برای نگهداری از مومیایی‌های سلطنتی بود،‌ آیا ممکن بود که جسد «آمنهوتپ‌ دوم»‌ نیز هنوز در همین مقبره باقی مانده باشد؟ پاسخ به این پرسش در تابوت‌دانی بود که زیر اتاقک دفن قرار داشت. «لورت»‌ زمانی که برای نخستین‌بار این تابوت‌دان را کشف کرد، محتوای آن را بررسی نکرده بود. وقتی «لورت»‌ بعدها به سراغ این تابوت رفت و تاج گل را از قسمت پایینی تابوت کنار زد، در کمال غافلگیری دید که این تاج‌ گل سوراخی را که در چوب ایجاد شده پوشانده بود. آیا این احتمال وجود داشت که سارقان مومیایی را خارج کرده باشند؟ «لورت»‌ دستانش را وارد حفره کرد،‌ اما انگشت‌هایش با فضای خالی برخورد کردند. قسمت هیجان‌انگیزتر این کاوش زمانی رخ داد که «لورت»‌ و سایر کاوشگران درپوش تابوت‌ را برداشتند و با یک مومیایی سالم مواجه شدند.

اجساد سلطنتی

تابوت به طور قابل‌توجهی بلندتر از جسدِ داخل آن بود و به همین دلیل دست «لورت»‌ به فضای خالی برخورد کرده بود. کارشناسان در نهایت این جسد را به عنوان «آمنهوتپ دوم»‌ شناسایی کردند که در 1400 پیش از میلاد و پس از سه دهه حکومت بر مصر، درگذشت.

مومیایی‌های گم‌شده

با احتساب مومیایی‌هایی که 16 سال قبل‌تر در «دیرالبحری»‌ کشف شده بود و اجسادی که در «KV35 » کشف شدند،‌ تقریبا تمام فرعون‌های دودمان هجدهم مصر باستان به همراه چند مورد از فرعون‌های دودمان نوزدهم و بیستم کشف شدند.

سنت استفاده از مقبره‌های از پیش ساخته‌شده برای محافظت از مومیایی‌های سلطنتی قدیمی‌تر، در دوران افول دودمان بیست‌ویکم آغاز شد. مصرشناسان خاطرنشان کردند مقبره‌هایی که در ابتدا فراعنه در آن آرام گرفته بودند غارت می‌شدند. کاهنان دودمان بیست‌ویکم در تلاش برای مراقبت از اجداد خود،‌ مقبره‌ای واقع در «دیرالبحری» را که برای یک کشیش عالی‌رتبه ساخته شده بود برای هدف دیگری استفاده کردند. وقتی ظرفیت مخفیگاه «دیر البحری»‌ تمام شد،‌ مقبره «KV35» برای این منظور مورد استفاده قرار گرفت. البته انتقال اجساد به این مکان تصمیم خوبی بود؛ چراکه اجساد فرعون‌های قدرتمند مصر تا زمانی که «لورت»‌ در سال 1898 میلادی آن‌ها را پیدا کند،‌ مخفی باقی مانده بودند.

گنجینه‌های مقبره

گنجینه‌های مقبره

مقبره «KV35» که حدود 90 متر طول دارد همچون سایر مقبره‌های سلطنتی دودمان هجدهم، مثل باستان به شکل L ساخته شده است. این مقبره یکی از عمیق‌ترین سازه‌های «دره پادشاهان»‌ است. طلسم‌هایی که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید،‌ همگی در قرن پانزدهم قبل از میلاد تولید شده‌اند و از جمله اشیائی به شمار می‌روند که در مقبره «آمنهوتپ دوم» کشف شده‌اند.

بیشتر مومیایی‌های مقبره «KV35‌»‌ از این مقبره خارج شده و به موزه مصری قاهره منتقل شده‌اند،‌ اما جسد «آمنهوتپ دوم»‌ در همان موقعیت باقی مانده است. در سال 1901 میلادی سارقان وارد مقبره شدند. آن‌ها به قایق خاکسپاری دستبرد زدند، مومیایی روی آن را در هم شکستند و جسد «آمنهوتپ دوم» را دزدیدند. «هاوارد کارتر»،‌ مصرشناسی که شهرت خود را مدیون کشف مقبره «توت‌عنخ‌آمون»‌ است،‌ سارقان را ردیابی کرد و مومیایی فرعون را که در جریان سرقت آسیب دیده بود پیدا کرد. مومیایی فرعون به تابوت‌دان بازگردانده شد. در سال 1931 میلادی بود که «آمنهوتپ دوم»‌ به قاهره منتقل شد.

شجره‌نامه

با اینکه هویت بسیاری از اجساد مقبره «KV35» مشخص است،‌ اما هنوز سه مومیایی وجود دارد (دو زن و یک مرد) که هویت آن‌ها مشخص نیست. هویت جسد مرد جوان با موهای بافته‌شده که گمان می‌رود شاهزاده باشد، نیز نامشخص است. برخی معتقدند این جسد، پسر «آمنهوتپ دوم»‌ است که «Webensennu» نام داشت. این درحالی است که گروهی دیگر از کارشناسان معتقدند این جسد به «تحوتموس»، بزرگترین پسر فرعون «آمنهوتپ سوم»‌ تعلق دارد. «لورت»‌ در ابتدا تصور می‌کرد که مومیایی روی قایق در اتاقک ستون‌دار در حقیقت شاهزاده «Webensennu» است، اما با سردرگمی مصرشناسان و تخریب آن جسد در دزدی سال 1901، شناسایی این هویت نیز دور از ذهن شد.

سه مومیایی مرموز

سه مومیایی مرموز

همانطور که پیش‌تر اشاره شد،‌ سه مورد از مومیایی‌هایی که «لورت»‌ در «KV35‌»‌ کشف کرده بود در دوران باستان به شدت آسیب دیده بودند؛ بخش اعظمی از باندپیچی آن‌ها باز شده بود و از تابوت بیرون آورده شده بودند. سارقان این اجساد را باز کرده بودند تا طلسم‌های خاکسپاری را که اغلب از طلا و سنگ‌های قیمتی ساخته شده بودند بیرون بیاورند.

«لورت» در ابتدا یکی از این زن‌ها را به دلیل موهای تراشیده سر به عنوان یک مرد شناسایی کرده بود، اما بررسی‌های بعدی جنسیت او را مشخص کرد. این مومیایی امروزه به عنوان «زن جوان‌» شناخته می‌شود. «جوان فلیتشر»، مصرشناس بریتانیایی در سال 2003 میلادی این فرضیه را مطرح کرد که مومیایی «زن جوان‌» همان «نفرتیتی»‌ است، اما آزمایش‌های DNA در سال 2010 میلادی نشان داد که «زن جوان‌»‌ در حقیقت مادر فرعون «توت‌عنخ‌آمون» است که نام او همچنان مشخص نیست.

یکی دیگر از این مومیایی‌ها که با نام «زن بزرگ‌تر» شناخته می‌شود، موهای بلندی داشت که در تشخیص هویت آن کمک می‌کرد. بعدها یک دسته مو در مقبره «توت‌عنخ‌آمون»، در تابوت‌های تودرتوی کوچکی پیدا شد که نام مادربزرگ احتمالی «توت‌عنخ‌آمون»، یعنی «ملکه تیه»، همسر بزرگ سلطنتی «آمنهوتپ سوم» روی آن وجود داشت. تحقیقات نشان داد که این دسته مو با موهای مومیایی «زن بزرگ‌تر» مطابقت دارد و در نهایت این مومیایی به عنوان «ملکه تیه»‌ به موزه ملی تمدن مصری فرستاده شد.

کشف مقبره «توت‌عنخ‌آمون» توسط «هاوارد کارتر»‌ در سال 1922 میلادی اغلب به عنوان بزرگ‌ترین کشف مصری شناخته می‌شود، اما ارتباط پیچیده بین «توت‌عنخ‌آمون» و اجدادش به لطف اطلاعات زیادی که از طریق اکتشاف‌های «لورت» در مقبره «KV35‌»‌ و یافته‌های «دیر البحری»‌ به‌دست ‌آمد، برای محققان بسیار واضح‌تر شد.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
(ویدئو) مازیار لرستانی: کارِ من شرعی و قانونی و عُرفیه، من کشورمو ترک نمی‌کنم، کار من فرهنگ‌سازیه/ با مازیار خانوم گفتن لج من درنمیاد! (164 نظر) شادی مختاری: بارها مخالف کمک به سوریه بودم، مگه ما خودمون کم مشکل و دردسر داریم!!! (113 نظر) صحبت های عادل فردوسی پور در مورد قطعی برق:درسته که مردم باید رعایت کنند و کمتر مصرف کنند ولی به خدا هیچ جای دنیا سال 2025 مردم اینجوری زجر نمیکشند از این اتفاقات و... (54 نظر) دست رد علی دایی به سینه سیاستمداران؛ از عکس نگرفتن با استاندار و نرفتن به ضیافت شام تا سفر با هزینه شخصی و نرفتن به هتل تدارک دیده شده (50 نظر) نعیمه نظام دوست: پول اجاره خانه ام را نداشتم که پرداخت کنم و مجبور شدم از این طرف و آن طرف برای پرداخت اجاره خانه ام قرض بگیرم! (42 نظر) نعیمه نظام دوست تاریخ عقد و عروسی اش را مشخص کرد/ گلوریا هاردی: من خیلی دوست داشتم نعیمه یکشنبه عروسی بگیره (39 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: آقای علیخانی میای پایین یا من میاما/ احسان علیخانی: تو صورت خانوم سعادت نگاه کن یکم خجالت بکش😁/ خنده‌های از ته دل نعیمه رو از دست ندید (39 نظر) الهام چرخنده:وقتی حضرت آقا می فرمایند اغلب هنرمندان ما خوبند حجت تمام است/ من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (36 نظر) سکانس خنده دار نعیمه نظام دوست: یه مشت تُرشیده دور هم جمع شدیم+ویدیو/برنامه رفت رو هوا از خنده... (30 نظر) دبیر ستاد امر به معروف: خرج میلیاردی از بیت‌المال برای تیم‌های فوتبال، منکر است (28 نظر) نماینده مجلس: یک دانشجوی پسر به من گفت شما وضعیت اقتصادی من را کمی خوب کن من چادر سر می‌کنم (28 نظر) رضا رویگری:هی نگویید که رویگری مُرد! یک دیگ حلوا درست کردم من حلوا خور هستم و حلوا بده نیستم/بچه‌ها به من می‌گویند رضا وایرال (28 نظر) (ویدئو) بازگشت باشکوه و پرسروصدای مهران مدیری به تلوزیون/ هم‌خوانی گوش‌نواز وشنیدنی آهنگ یلدایی با علی زندوکیلی به سبک سنتی (26 نظر) شهربانو منصوریان: یکی از شب های یلدا پدرم پرتقال خریده بود اما به همه نرسید ما هم یک پَر از پرتقال مان را به آن‌ها دادیم تا همه خورده باشند! (25 نظر) خلاقیت مشاغل: ترفند خنده‌دار و هوشمندانه اوستای سیمانکار برای گرم نگهداشتن بدنش هنگام کار کردن در هوای سرد با حلبی روغن+ ویدیو/ همه با هم هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (23 نظر)
تیتر امروز   
کریم باقری سرمربیگری موقت پرسپولیس را قبول کرد!
خداحافظی فوری گاریدو و ژاوی از پرسپولیس!
جزئیات آخرین وضعیت تعطیلی مدارس فردا دوشنبه 3 دی/ کدام شهرها فردا هم تعطیل هستند؟
افتخار انتصاب اولین فرماندار زن در تاریخ مازندران به نام دولت پزشکیان ثبت شد
وزیر امور خارجه جدید سوریه فرمانده گروه تروریستی القاعده: الشیبانی از جنایت در کوچه پس کوچه های شام تا رسیدن به کت و شلوار و کراوات دیپلماتی
اسپانسر یک باشگاه دولتی با 270 میلیارد تومان کلاهبرداری متواری است / همسر موبایل موسوی دستگیر شد
اردوغان در جمع فعالان سیاسی جوان: اگر صبر کنید بعد از شام، قدس را هم برایتان فتح خواهم کرد! +فیلم
فال قهوه با نشان روز دوشنبه 3 دی ماه 1403
فال شمع روزانه امروز دوشنبه 3 دی ماه 1403
فال روزانه امروز دوشنبه 3 دی ماه 1403
یک فوتی و یک مصدوم درحادثه انفجار گاز در شهرک ارم تبریز
یک فوتی و 4مصدوم در سانحه رانندگی شهرستان مرند
فال ابجد روزانه دوشنبه 3 دی 1403
یادداشت‌های روزانه مسعود: می‌ترسم آن‌قدر معطل کنیم که قیمت اینترنت ایلان ماسک پایین بیاید و 20‌ هزار نفر بشود 20 میلیون نفر
نجات یک جوان از خودکشی با اقدام شجاعانه پلیس میانه
منتخب روز   
پایتخت 7 مهمان ویژه نوروز رمضانی 1404/ رکوردزنی پایتخت بدون بهتاش و ارسطو با روح بابا پنجعلی ریمیکس خوانندگی زیبای مانی رهنما با صدای دلنشین همسرش صبا راد به بهانه شب یلدای 1403 /حافظ خوانی صبا راد ارزش هزار بار دیدن رو داره +فیلم کیک شکلاتی مخصوص روز مادر/ طرز تهیه کیک شکلاتی با گاناش با بافتی نرم و طعم بی نشیر به بهانه روز مادر نگاهی می‌اندازیم به تصویر خواننده‌های محبوب کشورمان در کنار مادرانشان/ از همایون شجریان و محسن چاووشی گرفته تا بهنام بانی و رضا صادقی شعر خوانی ترکی در وصف حضرت فاطمه زهرا (س) در حضور مقام معظم رهبری +ویدئو (ویدئو)عاشقانه‌های ناب دخترانه نعیمه نظام‌دوست برای مادر مهربانش به مناسبت روز مادر/ زحمت‌کش بی‌مزد، قربون اون دستای پینه‌بستت که همیشه رو به آسمونه بدترین پرسپولیس تاریخ ؛ پرسپولیس در مسیر سقوط؟/ از صدر تا قعر؛ کابوس قرمزها در زمستان با گاریدو ادامه دارد نگاه های معنادار دختر پزشکیان بعد از شنیدن جملات امروز پدرش: تصور می‌کنم اگر همسرم بود شاید فرزندانم بهتر تربیت می‌شدند+ویدیو (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / حمله وحشتناک شیرها به گاو بوفالو و گوساله‌اش/ تیکه پارشون کردن! (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / مادرانه‌های روباه برای توله‌هایش با دزدی جانانه بوقلمون ومرغ از مزرعه همسایه فیلم «70 سی» بهرام افشاری یا شوخی با موادمخدر در «صبحانه با زرافه ها» سروش صحت؟با زرافه‌ ها صبحانه نخورید!/ هوتن شکیبا، پژمان جمشیدی و الهه حصاری در جدیدترین آثار سینمایی مسعود پزشکیان در روز زن: اگر من با بچه‌های خودم توانسته‌ام اینجا باشم به خاطر همسرم بوده+ویدیو