حرف زدن با نوزاد اثرات زیادی در رشد ذهنی او دارد. نوزاد از زمان تولد و به خصوص از سه ماهگی به بعد خیلی راحت می تواند صداها را تشخیص دهد و بعضی از صداها مانند صدای موسیقی و صدای محبت مادر تاثیرات مثبتی بر رشد مغزی و یادگیری نوزاد دارد. نوزاد در ابتدا با گریه کردن با اطرافیان خود ارتباط برقرار می کند. بانوزاد بازی کنید، با او حرف بزنید، به صداهای او گوش بدهید و به طور کلی نوزادتان را همراهی کنید. این کارها به او کمک می کند تا قدرت های ذهنی اش را بسازد.
تمام نوزادان از همان لحظه تولد در حال یادگیری زبان هستند. کودکان خیلی قبل از اینکه بتوانند صبحت کنند، شروع به برقراری ارتباط می کنند، هر چه بیشتر با نوزاد خود حرف بزنید و به او گوش کنید بیشتر با شما ارتباط برقرار می کند. صحبت کردن با کودک تاثیر زیادی بر ارتباطات او در آینده دارد. در این مطلب شما را با تاثیرات مثبت صحبت کردن با نوزاد و روش های ساده برای اینکار آشنا می کنیم.
روش های حرف زدن با نوزاد
در اینجا راهکارهایی برای حرف زدن با نوزاد را لیست کرده ایم . این نوشته را مطالعه و سعی کنید به شکل سرگرم کننده و لذت بخش آنها را برای کودکتان اجرا کنید.
صداهایی که نوزاد از خود در می آورد را تقلید کنید.
توجه نوزاد به لب های گوینده است؛ و تلاش می کند حرکت لب ها و زبان والدین و یا پرستار نوزاد را تقلید کند. بهتر است والدین با ایجاد صداهای خنده دار، تأکید بر واژگان و تشویق نوزاد به تکرار، او را بر سر شوق بیاورند این کار نوزاد را وادار می کند که صداهای بیشتری را تمرین کنند . پرستار نوزاد یا والدین نوزاد می توانند زمانی که نوزاد از خودش صدا می سازد، آن صداها را به کلماتی شبیه به آن صدا تبدیل کند و آن را تکرار کنند.
نام نوزاد را تکرار کنید.
هیچ نوزادی در ابتدا قادر نیست نام خود را تشخیص دهد ولی شنیدن متوالی نام برای کودک خوش آیند است و موارد زیبایی را برای نوزاد تداعی می کند، بردن نام نوزاد یعنی کسی دارد به نوزاد توجه می کند و این برای نوزاد زیباست.
برای حرف زدن از کلمات ساده استفاده کنید.
جمله های کوتاه دو یا سه واژه ای را به کار ببرید؛ و برخی جاهای واژگان را بکشید.
از زبان بدن برای صحبت کردن استفاده کنید.
زمانی که خودتان برای خداحافظی کردن از دستانتان استفاده می کنید به نوزاد بگویید معنای این کار چیست، نوزادان کلماتی را – که با حرکت های بدن همراه است – آسان تر یاد می گیرند؛ برای همین، عاشق زبان اشاره می باشند. آخر جمله ها را بکشید؛ و بر واژگان اصلی تاکید کنید؛ زیرا وقتی آهنگ صدا یکنواخت باشد، نوزاد خسته میشود؛ و دیگر به گفتگوهای شما کمتر توجه نشان می دهد.
از نوزاد سوال کنید.
استفاده از جملات پرسشی برای کودک به این دلیل کاربردی تر است که در انتهای جملات پرسشی اصولاً تن صدا بالا می رود و بر روی نوزاد تأثیر بیشتری دارد. برای پرسش از اسم نوزاد در جملات استفاده کنید مانند:
- سارا می خواد شیر بخوره ؟
- سارا می خواد بازی کنه ؟
در حال انجام کارهای نوزاد با او صحبت کنید.
پرستال نوزاد یا والدین نوزاد باید سعی کنند در زمان هایی که کارهی نوزاد را انجام می دهند با نوزاد گفتگو داشته باشند، این موضوع ممکن است در ابتدا کمی عجیب به نظر شما بیاد اما فراموش نکنید که نوزاد شما یک موجود زنده است و در واقع گوشهای شنوا و مغزی در حال رشد دارد و هر کلمه ای را که می شنود برای خودش تحلیل می کند در حالی که کارهای روزانه ی نوزاد را انجام می دهید، برای این منظور می توانید از جملاتی مانند زیر استفاده کنید:
- سارا داره لباس تن میکنه
- سارا می خواد بره حموم
- سارا پوشک عوض میکنه
پرستار کودک و نوزاد و یا مادرانی که با کودک خود بیشتر صحبت می کنند، شنوندگان خوبی می باشند و در آینده صاحب کودکانی خواهند بود که شنوندگان خوبی هستند و به زیبایی صحبت می کنند.
برای کودک آواز بخوانید.
محققان حوزه روانشناسی نوزاد اعتقاد دارند که آواز خواندن، بخش های گسترده تر زبان را در مغز نوزاد به کار می گیرد، البته در مقایسه با گفتن یک واژه به تنهایی. لازم نیست والدین نوزاد یا پرستار نوزاد صدای خوبی داشته باشند. نوزادان در تمام سنین عاشق این هستند، که آوازی را بارها و بارها برایشان بخوانید؛ حتی اگر مادر یا پدر خودشان آن را ساخته باشند؛ یا از منابع دیگر به دست آمده باشد.
ده آواز دلخواه نوزادتان را از بر کنید؛ و هر چند وقت یکبار برایشان بخوانید. نوزادان عاشق تکرار هستند.
با کلمات کودک جمله بسازید.
وقتی کودک شما به تازگی کلماتی را ادا می کند والدین و یا پرستار کودک باید سعی کنند با آن جملاتی را تولید کنند، این روش بهترین ابزار یادگیری زبان برای کودک است. مثلاً اگر کودک شما به پرنده اشاره می کند و می گوید پو شما کلمه او را در جمله به شکل زیر کامل کنید:
- پرنده تو آسمون داره پرواز میکنه!
هیچ وقت از شیوه ای که فرزندتان کلمه ها را ادا می کند، ایراد نگیرید.
برخی از والدین نسبت به خطاهای گفتاری نوزادشان بسیار حساس هستند و دائما از شیوه حرف زدن نوزادشان ایراد می گیرند. این ایرادها نه تنها کمکی به زود حرف زدن کودک نمی کند بلکه سبب کاهش اعتماد بنفس او و درنتیجه کاهش تلاش برای حرف زدنش می شود. خوب است بدانید که تلفظ اشتباه واژگان تا چهار سالگی، نگران کننده نیست . وقتی کودکتان کلمه ای را به اشتباه تلفظ می کند، سعی کنید همان کلمه یا همان جمله را به شیوه درست برای او تکرار کنید.
خواندن کتاب برای نوزاد
تحقیقات نشان داده نوزاد به عکسها بیش از کارتن علاقه نشان می دهد و به همین دلیل برای نوزاد خود کتاب بخوانید، کتابهایی که انتخاب می کنید از لحاظ زبانی باید غنی باشند. کتاب های شعر و قصه های مختلف وجود دارند که می توانید از آنها استفاده نمایید. هیچ سن مشخصی برای شروع کتاب خواندن وجود ندارد و مادر هر زمانی که بخواهد می تواند برای نوزادش کتاب بخواند. وقتی که نوزاد نسبت به خواندن از خودش عکس العمل نشان می دهد زمان مناسبی برای کتاب خوانی می باشد. به صورت مرتب برای نوزاد خود کتاب بخوانید تا حس او را متوجه شوید.
خواندن شعر و قصه گویی
شعر و قصه خوانی قسمت مهمی از فرآیند زبان آموختن نوزاد می باشد زیرا با تکرار کودک در طی زمان آن ها را می آموزد. خواندن شعر بازی با انگشت و هر نوع فعالیت دیگری به نوزاد و کودکان کلمات را خواهند آموخت که با نشانه های فیزیکی همراه است. وقتی که کودک شعری را می آموزد و همزمان با آن دست زدن شما را می بیند، می آموزد که در زمان خواندن شعر باید دست بزند. حتی اگر به درستی کلمات را ادا نکند باز هم دست می زند.
کارهای کودک را برایش توضیح بدهید.
هر کاری را کودک یا نوزاد شما انجام می دهد و یا از او سر می زند را برای او توضیح دهید و با حرف زدن در مورد آن دامنه لغات نوزاد یا کودک خود را افزایش دهید. مثلا اگر کودک با دست بینی اش را می گیرد در مورد بینی با او حرف بزنید. با شنیدن صدای در و عکس العمل او برایش در این مورد توضیح دهید.
نوزاد را به صداسازی تشویق کنید.
نوزاد را تشویق کنید تا صداهایی شبیه با، ما، دا را بگوید. نوزاد را مقابل صورت خود قرار دهید و شروع کنید به تولید زنجیره های آوایی نظیر ماماما یا دادادا. در صورت تولید این زنجیره ها توسط نوزاد یا چیزی شبیه به آن، او را تشویق کنید.
به حرف زدن نوزاد بازخورد مناسب بدهید.
از طریق تماس چشمی( زمانی که آواسازی یا صداسازی می کند به چشمان او نگاه کنید.)، پاسخ های کلامی، تقلید صداسازی های نوزاد و استفاده از آهنگ کلامی گفتار او را تقویت کنید.
صدای حیوانات و صداهای محیطی را به نوزاد آموزش دهید.
صدای حیوانات را ( برای ساخت ارتباط بین یک صدای مشخص با یک معنی خاص ) به نوزاد آموزش دهید. مقابل نوزاد بنشینید و قبل از نشان دادن تصویر گاو، صدایش را به شکل هجای گفتاری آموزش دهید. پس از آن که نوزاد صدای مورد نظر را شنید تصویر را به او نشان دهید. به همین صورت می توانید صدای ماشین یا دیگر صداهای محیطی را آموزش دهید.
نقش والدین در حرف زدن کودکان
والدین و اطرافیان کودک نقش بسیار مهمی در زبان آموزی کودکان خود دارند. تحقیقات نشان داده است که کسانی که در دوران کودکی شان، بیش تر کتاب خوانده اند یا برایشان بیش تر کتاب خوانده شده یا زمان بیش تری را به گفت و گو با والدین خود گذرانده اند، از دانش زبان بیش تری بهره مند شده و دامنه لغت وسیع تری دارند. این تحقیقات به ما یادآوری می کنند که کنار گذاشتن کودک با تلویزیون و یا گوشی و تبلت کمکی به حرف زدن کودکتان نمی کنند.
نوزادان هم با شما حرف می زنند.
حتی گریه کردن نوزاد هم معانی مختلفی می دهد. او با گریه کردن می خواهد به شما بفهماند که ترسیده، گرسنه است، خودش را خیس کرده یا خوابش می آید. معمولا والدین هم می آموزند که معنی پنهان گریه او را تشخیص بدهند و نسبت به آن واکنش مناسب نشان دهند. نوزاد هم به همین ترتیب واکنش نشان می دهد و می فهمد که از او مراقبت می کنید و حواستان به او هست؛ بنابراین گریه اش تبدیل به خنده و آغوش باز برای بغل شدن می شود.
تاثیرات صحبت کردن با نوزادان
بعد از روش های صحیح صحبت و زبان آموزی با تاثیرات مثبت صحبت با نوزادان آشنا می شویم:
- صحبت با نوزادان باعث رشد مغزی بهتر در آنها می شود و ارتباطات را در آنها ارتقا می دهد.
- وقتی با نوزاد صحبت می کنید در واقع پایه های اصلی ارتباط کلامی او در آینده را می سازید.
- حرف زدن با نوزاد قدرت ذهنی وی را میسازد و پایه و اساس روابط نوزاد با دنیای اطرافش خواهد بود.
- نوزادان اطلاعات بدست آمده از صحبت های اطرافیان را در ذهن خود ذخیره و در آینده استفاده می کنند.
- ذهن نوزاد با ارتباطات جدید شکل می گیرد، زمانی که با نوزاد صحبت می کنید در ذهن نوزاد کانال ها و راه های جدید برای یادگیری باز خواهد شد و هر چه تعداد کانال ها بیشتر شود در آینده نوزاد بهتر و سریعتر همه چیز را یاد خواهد گرفت.
سخن آخر
در این مطلب تکنیک هایی را برای حرف زدن با نوزاد بیان کردیم. شما والدین عزیز می توانید این روش ها را در خانه به راحتی انجام دهید.