به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، لکنت زبان اختلالی است که بر روی صحبت کردن یا روانی کلام تاثیر می گذارد. لکنت زبان در دوران کودکی شروع می شود و در تمام طول زندگی، فرد را درگیر می نماید. این اختلال با انواع خاصی از ویژگی ها توصیه می شود که عبارت است از قطع شدن کلام و عدم روانی کلام در تولید صداها که بر روی ارتباطات فرد تاثیر می گذارد. اکثر افراد گاهی اوقات دچار عدم روانی کلام می شوند با این حال این مشکل خفیف است و اغلب باعث بروز اختلال نخواهد شد.
روش های درمان لکنت زبان کودکان
برای درمان لکنت زبان کودکان، خوشبختانه روش های مختلفی را می توان با توجه به ویژگی های هر کودکی به کار برد. اگر کودک شما دچار لکنت زبان است، باید هر چه زودتر برای درمان اقدام کنید. لکنت زبان با گذشت زمان بهبود نیافته و ممکن است تبدیل به دیگر اختلالات اضطرابی شود. در ادامه به برخی از روش های درمانی اشاره کرده ایم:
1. روش خود درمان گری لکنت زبان کودکان
در روش خود درمان گری، فرد مبتلا به لکنت زبان در خود انگیزه هایی ایجاد می کند و از این طریق در او تغییراتی ایجاد می شود. بیمار با برنامه منظم سعی در حل لکنت زبان خود می کند. این روش در کودکانی که سن بالاتری دارند، کاربرد دارد.
2. درمان لکنت زبان با دارو درمانی
اگر تشخیص داده شود که علت لکنت زبان، اضطراب و استرس در کودک است برای او داروهای آرام بخش تجویز می شود تا از این طریق لکنت زبان او بهبود پیدا کند.
البته برای درمان استرس کودکان تنها دارو درمانی کافی نبوده و درمان های روانشناختی نیز ضرورت دارند.
3. درمان لکنت زبان کودکان با رفتار درمانی
رفتار درمانی یک روش جدید است که در آن فرض بر اینه که لکنت زبان کودک به دلیل رفتارهای سازش نیافته و ناهنجار او می باشد. بنابراین سعی می کنند که رفتارهای ناهنجار کودک را اصلاح کنند تا از این طریق لکنت زبان وی درمان شود. گفتار درمانی یکی از تکنیک های رویکرد رفتاری است که به درمان لکنت زبان می پردازد.
4. روان درمانی لکنت زبان
روان درمانی بیشتر برای درمان لکنت زبان بزرگسالان استفاده می شود. این افراد دچار مشکلات عاطفی، استرس و اختلالات عصبی هستند. روان درمانی را برای کودکان سنین پایین نمی توان اجرا کرد. اما متخصصان در این زمینه می توانند در یافتن علت لکنت زبان و شناسایی آسیب ها به والدین کمک کنند.
5. درمان لکنت زبان کودکان با روش تفکر و تلفظ یا روش دوگانه (روش مکمل)
در این روش بر دوجنبه تفکر و تلفظ کودک توجه می شود و معمولا هم بسیار مفید و ثمربخش است. این روش در کودکان 3 تا 7 ساله استفاده می شود. مشاوره کودک به والدین کمک می کند که بهترین روش درمانی را انتخلاب کرده و لکنت زبان فرزندشان را درمان کنند.
6. روش تلفظی یا زبانی
در این روش فرض بر این است که لکنت به دلیل کندزبانی بوده و لازم است که بین عضلات جنجره، لب، گونه و زبان هماهنگی ایجاد شود. این روش در کودکان بالاتر از 5 سال کاربرد دارد. طی این روش درمانی با آموزش مشکل کودک را برطرف می کنند. به این صورت که کودک می آموزد کلمات را با سرعت و دقت مشخص بیان کند.
برخورد مناسب برای درمان لکنت زبان کودکان
خانواده مخصوصا والدین نقش بسیار مهمی در بهبود لکنت زبان کودک خود دارند. با دریافت مشاوره کودک نیز می توانید بهترین برخورد را پیش بگیرید. در ادامه نکاتی برای اصلاح رفتار خود در ارتباط با لکنت زبان کودک تان ذکر شده است:
1. دلسوزی نکردن برای کودک دارای لکنت زبان
ترحم و دلسوزی نکردن بسیار اهمیت دارد، چرا که در این صورت کودک شما باور می کند که یک مشکل بسیار بزرگ دارد. در نتیجه اعتماد به نفس خود را از دست می دهد. با افزایش اعتماد به نفس کودک خود می توانید به روند بهبودی او کمک کنید.
2. فراهم کردن محیطی برای حرف زدن
برای کودک خود محیطی فراهم کنید که بدون نگرانی و استرس و با آرامش صحبت کند؛ بدون اینکه با تلویزیون درگیر باشد. اگر او در یک جمع خودمانی راحت تر صحبت می کند، پس می توانید شرایطی مهیا کرده تا کودک را در صحبت های روزانه بر سر صبحانه یا شام شرکت دهید.
3. از لکنت زبان او، انتقاد نکنید
وقتی کودک کلمات را به سختی ادا می کند از او انتقاد نکرده و جملاتش را درست نکنید. بهتر است با صبر و حوصله به صحبت هایش گوش دهید.
4. اصرار نکردن بر صحبت
اگر کودک احساس می کند برای صحبت کردن در جمعی آماده نیست، او را مجبور به صحبت نکنید. در این صورت اعتماد به نفس خود را از دست می دهد.
5. تماس چشمی داشتن
زمانی که کودک صحبت می کند با او تماس چشمی داشته باشید و به این صورت به او نشان دهید که به صحبت هایش علاقه دارید و آن حرفی که می زند برایتان مهم است، نه اینکه چطور حرف می زند.
6. در مورد لکنت زبان با او صحبت کند
اگر کودک از شما در مورد لکنت زبان خود پرسیده و از نگرانی اش در این مورد می گوید، با آرامش برای او توضیح داده و بگویید که این امر ممکن است برای بسیاری از افراد به وجود بیاید و جای نگرانی نیست.
7. کمک گرفتن از متخصص
همانطور که گفته شد، نحوه برخورد والدین با لکنت زبان کودک بسیار مهم است و نقش بسیار موثری در بهبود کودک دارد. با کوچک ترین واکنش اشتباه، لکنت زبان به یک بحران برای کودک تبدیل شده و علاوه بر طولانی شدن روند درمان، اعتماد به نفس او را نیز درهم می شکند. به همین دلیل بسیار ضروری است که والدین از کمک یک روانشناس بهره مند شوند تا آن ها را در زمینه چگونگی برخورد با کودک راهنمایی کند.