به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، ناباروری در مردان یکی از دلایل اصلی ناشناخته در دوران قدیم بود که به زنان ارتباط می دادند، طوری که اگر یک زوج نابارور بودند تنها دلیل آن را ناباروری زن می دانستند و گاها ازدواج های متعدد مرد نیز به نتیجه نمی رسید! اما باید بدانیم که از هر ۳ زوج نابارور به طور میانگین یک مورد آن به دلیل ناباروری در مردان، یک مورد آن به دلیل ناباروری زن و یک مورد آن نیز به دلیل های ناشناخته است که ممکن است هر دو نفر درگیر آن باشند.ناباروری در مردان به دلایل متعددی بر میگردد، که ممکن است مربوط به دلایل آناتومی دستگاه تولید مثلی مرد، روانی، هورمونی یا شیوه زندگی باشد. علت ناباروری در حدود ۲۰ درصد از زوج ها را نمی توان با استفاده از روش های موجود در حال حاضر تعیین کرد.
علل ناباروری مردان
۱. اختلالات اسپرم
- نداشتن شکل نرمال
- رشد ناکافی اسپرم
- حرکت نامناسب اسپرم
- تعداد کم اسپرم ها
- عدم ساخته شدن اسپرم (آزواسپرمی)
از جمله موارد ناباروی مردان در اثر اختلالات اسپرم هستند. برخی از عوامل محیطی و شیوه زندگی می تواند سبب اختلالات اسپرم شود. مصرف الکل و سیگار کشیدن باعث کاهش تعداد اسپرم ها می شود. برخی بیماری ها مانند اختلالات کلیوی، اوریون و یا اختلالات کرومزونی و هورمونی هم بر شکل، حرکت و تعداد اسپرم ها اثر دارند. آسیب های مجاری تولید کننده اسپرم و انسداد این مجاری مانند عفونت ها و یا اختلالات مادرزادی نیز باعث کاهش تعداد اسپرم و حتی نبود اسپرم می شود. چهار نفر از هر ده مرد دارای اختلالات اسپرم هستند.
۲. واریکوسل
واریکوسل، عروق متورم بیضه هستند. از هر ۱۰۰ مرد، ۱۶ نفر به واریکوسل مبتلا هستند. واریکوسل بعل کاهش خونرسانی به مجاری اسپرم ساز، تولید اسپرم را کاهش می دهد. از طرفی با افزایش دمای بیضه، باعث از بین رفتن اسپرم ها می شود.
۳. انزال برگشتی
در این حالت حین انزال، اسپرم مجدد به بالا بر می گردد و خارج نمی شود و اسپرم ها بجای خروج از آلت، وارد مثانه می شوند. علت این مشکل، اختلالات اعصاب و ماهیچه های مثانه است که باعث می شود نتواند بخوبی حین انزال منقبض شده و مانع برگشت اسپرم شوند. در این افراد اسپرموگرام نرمال است، اما اسپرم وارد واژن زن نمی شود. از علامت های انزال برگشتی، ادرار ابری شکل بعد از انزال و عدم خروج منی حین انزال است.
۴. ناباروری های ناشی از سیستم ایمنی
گاهی بدن مرد آنتی بادی هایی می ساز که به اسپرم های خود فرد حمله می کند. این آنتی بادی ها بیشتر در اثر آسیب ها، جراحی و یا عفونت ها ایجاد می شوند. در اثر این آنتی بادی ها، اسپرم ها بطور نرمال عملکرد نخواهند داشت و توانایی حرکت خود را از دست می دهند.
۵. انسداد مجاری اسپرم
گاهی اسپرم ها بعلت انسداد مجاری، بدام افتاده و نمی توانند حین انزال خارج شوند. این انسداد ممکن است در اثر جراحی، آسیب و یا عفونت ایجاد گردد.
۶. هورمون ها
هورمون های جنسی که توسط غده هیپوفیز ساخته می شوند به بیضه ها دستور می دهند تا اسپرم تولید کند. کاهش سطح این هورمون ها سبب کاهش تولید اسپرم می شود.
۷. کرومزوم ها
اسپرم ها نیمی از کرومزوم ها را به تخمک منتقل می کنند. هر عاملی که باعث تغییر در تعداد این کرومزومها و یا جهش در ژن های آن شود می تواند مانع باروری شود.
۸.داروها
برخی داروها تولید طبیعی اسپرم را کاهش می دهند. این داروها شامل داروهای ضد افسردگی، درمان سرطان ، ضد فشار خون و برخی از آنتی بیوتیک ها هستند.