به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، مردم بر اساس یک عقیده ناروا، در گذشته زنان را مسئول ناباروری می دانستند. در واقع هم مرد و هم زن باعث رواج این عقیده بودند. در صورتی که مردان نابارور، باعث ناباروری حدود 40% از زوجهای نابارور هستند. بنابر این زوج های نابارور باید همزمان مورد بررسی و معاینه و آزمایش لازم قرار گیرند.
بررسی مردان آسانتر، ارزانتر و سریعتر به نتیجه می رسد، ولی درمان آنها مشکل تر است و اغلب با بن بست روبرو می شود. بعلاوه علم ناباروری در مردان، به اندازه ناباروری در زنان پیشرفت نکرده است.
ولی در دهه گذشته در این رشته نیز پیشرفت های قابل توجهی صورت گرفته است. مهمترین عضو دستگاه تناسلی مردان، بیضه است که دو کار اصلی می کند:
ساختن اسپرم (نطفه) برای تولید مثل
ساختن هورمون مردانه برای ایجاد میل جنسی و حفظ قدرت مردانگی
هر دوی این کارها تحت کنترل و فرمان غده ای در مغز هستند.
معاینات ناباروری مردان با مراجعه به اورولوژیست شروع می شود. پزشک در جلسۀ معاینه، سوال هایی را مطرح می کند تا سابقۀ پزشکی مرد را در اختیار داشته باشد. پزشک دربارۀ مواردی مانند سوابق جراحی، بیماری های مزمن، داروهای مصرفی، مشکلات جنسی، سابقۀ بیماری های آمیزشی یا سبک زندگی و مصرف سیگار یا مواد مخدر از شما خواهد پرسید. همچنین ممکن است بیضه های مرد را برای بررسی مشکلات احتمالی معاینه کند. با معاینه می توان واریکوسل را تشخیص داد، اندازۀ بیضه ها را نیز بررسی کرد و به احتمال وجود مشکلات هورمونی پی برد. برای ارزیابی وضعیت اسپرم، یک آزمایش اسپرم تجویز می شود. انجام این آزمایش و سایر آزمایش های تجویزی به تشخیص زودتر علل ناباروری سرعت می بخشد.
آزمایش اسپرم و مایع منی
برای بررسی وضعیت اسپرم مردان، معمولاً یک آزمایش اسپرم درخواست می شود. در این آزمایش تعداد، شکل، میزان تحرک و دیگر متغیرهای مربوط به اسپرم توسط آزمایشگاه بررسی می شود. یکی از شرایط باروری وجود میزان کافی اسپرم در مایع منی مرد است، اگرچه باروری به عوامل دیگری مانند شکل و حرکت اسپرم ها نیز مرتبط است. بسیاری از مردانی که تعداد اسپرم کم یا مایع منی غیرطبیعی دارند، باز هم شانس باردار شدن را دارند و برخی مردان نیز با وجود مایع منی طبیعی و تعداد زیادی اسپرم سالم دچار ناباروری هستند. پزشک با بررسی نتیجۀ آزمایش اسپرم مرد، وضعیت باروری او را ارزیابی می کند.
اگر اولین آنالیز مایع منی طبیعی باشد، ممکن است برای اطمینان از نتیجه ، درخواست انجام مجدد آن داده شود. طبیعی بودن هر دو مورد آنالیز مایع منی معمولاً به معنای وجود نداشتن مشکلات باروری جدی است. در صورت وجود مورد غیرعادی، ممکن است پزشک برای تشخیص دقیق مشکل، درخواست انجام آزمایش های بیشتری را بدهد. وجود نداشتن اسپرم در مایع منی می تواند نشانۀ انسداد در دستگاه تناسلی مرد باشد که معمولاً با عمل جراحی قابل اصلاح است. برای آزمایش اسپرم، مرد باید در آزمایشگاه مایع منی خود را جمع آوری و تحویل دهد. برای جمع آوری اسپرم معمولاً یک ظرف استریل در اختیار مرد قرار داده می شود و او با روش خودارضایی باید نمونۀ منی را در ظرف بریزد و تحویل دهد. این آزمایش برای گرفتن نتیجۀ دقیق ، بهتر است سه تا شش روز بعد از آخرین انزال انجام شود و نباید هنگام جمع آوری نمونه از روان کننده استفاده کرد.
سایر آزمایش ها
پزشک اورولوژیست ممکن است برای بررسی وجود عفونت مجاری ادرار که می تواند در ناباروری مرد نقش داشته باشد، آزمایش ادرار درخواست کند. درصورتی که در ادرار اسپرم وجود داشته باشد، ممکن است پزشک به انزال پس گرد مشکوک شود، زیرا در این عارضه بخشی از اسپرم وارد مثانه می شود. این عارضه معمولاً به دلیل اختلال در دریچه های مثانه و به خاطر عمل جراحی در گذشته اتفاق می افتد. همچنین در صورت وجود نداشتن اسپرم در آزمایش اسپرم، پزشک برای بررسی انسداد لوله های بیضه، درخواست سونوگرافی یا رادیوگرافی می کند. پزشک ممکن است برای بررسی احتمال وجود واریکوسل، علاوه بر معاینات، سونوگرافی از بیضه را نیز توصیه کند. در این روش پزشک با اطمینان می تواند مشکل واریکوسل را تشخیص دهد.