مثل هر رابطه ی دیگر، می توان پیوند میان والدین و یک کودک را نیز با برخی از عادت ها و فعالیت های روزانه قوی تر و مستحکم تر ساخت. برای استحکام بخشیدن به این پیوند، به موارد ذیل توجه کنید:
۱. در کنار هم غذا بخورید
بسیاری از مطالعات انجام شده در مورد روابط والدین و فرزندان نشان می دهند که کنار هم بودن اعضای خانواده، هنگام صرف وعده های غذایی اصلی، تأثیر مستقیم و مثبتی روی رشد کودکان دارد. بهبود سلامتی و عادت های غذایی، بهبود مهارت های اجتماعی و احساسی و روانی، رفتار مطلوب کودکان و حتی پیشرفت تحصیلی، از مزایای غذاخوردن به صورت خانوادگی و دسته جمعی است.
۲. در مورد روزتان باهم صحبت کنید
زمان صرف شام و قبل از خواب بهترین فرصت برای صحبت با فرزندان تان، در مورد روزی است که پشت سر گذاشته اند. از فرزندان خود سؤالاتی در مورد آن روز بپرسید تا بتوانند با جزئیات پاسخ شما را بدهند. مثلا: «بهترین بخش امروز چی بود؟» یا «امروز چه اتفاق جالب و خنده داری برات افتاد؟»
فراموش نکنید که شما هم باید در مورد روز خود به آنها بگویید، اینکه با چه مسائلی مواجه شدید و چگونه برای حل آنها برنامه ریزی کردید یا در مورد اتفاق های خوب آن روز برای فرزندان تان توضیح دهید.
هنگامی که شما نیز با فرزندان تان در مورد روز خود صحبت می کنید در واقع به او نشان می دهید که برای او به عنوان یک انسان ارزش قائل هستید و او مورد اعتماد شماست. به این ترتیب رابطه ی شما با فرزندتان قوی تر خواهد شد و او می فهمد که برای شما مهم است.
۳. با هم بازی کنید
بازی و انجام فعالیت های سرگرم کننده در کنار فرزندان تان، یکی از بهترین راه ها برای ایجاد صمیمیت و استحکام رابطه ی بین شما و آنهاست. می توانید با هم بیرون بروید و دوچرخه سواری یا فوتبال بازی کنید.
می توانید بازی های آموزشی انجام دهید و در کنار سرگرمی، به افزایش مهارت های یادگیری و اجتماعی فرزندان خود بپردازید. اینکه شما در کنار فرزندان خود مشغول بازی و سرگرمی باشید، مهمتر از نوع بازیِ انتخابی شماست. می توانید باهم کاردستی درست کنید، یا یک دسر یا غذای ساده تهیه کنید یا اینکه بعد از تماشای یک برنامه ی کودک، همراه فرزندان تان آن را تحلیل کنید. به هر حال کاری را انجام دهید که برای هردوی شما جذاب و لذت بخش باشد و موجب ارتباط شما شود، درست مثل زمانی که با همسر یا دوستان صمیمی خود به تفریح و سرگرمی می پردازید.
۴. فرزند خود را در آغوش بگیرید
نوازش و در آغوش گرفتن فرزندان علاوه بر اینکه باعث ارتباط و استحکام روابط می شود، طبق مطالعات انجام شده احتمال ابتلا به بیماری را در شما و فرزندتان نیز کاهش می دهد. پس فرزندتان را در آغوش بگیرید و به او نشان بدهید که چقدر دوستش دارید.
۵. برای هم احترام قائل شوید
بچه ها گاهی ممکن است عصبی شوند و اشتباهاتی انجام دهند. اما شما در جایگاه پدر یا مادر باید این نکته را بدانید که برخورد محترمانه با کودک تان در موارد این چنینی، یکی از اصول مهم در تربیت کودک به حساب می آید. اگر فرزند شما کاری کرده که از نظر شما نیاز به تنبیه و هشدار دارد، این هشدار باید همراه با مهربانی و آرامش باشد. تجربه نشان می دهد که تنبیه بدنی و فریاد زدن بر سر کودک، نه تنها تأثیری ندارد بلکه به رابطه ی میان شما و او نیز آسیب می رساند.
به کودکان تان یاد بدهید که از عباراتی مثل «لطفا» و «متشکرم» استفاده کنند، شما نیز، هنگام صحبت با آنها از عبارات مؤدبانه استفاده کنید. رفتار و گفتار محترمانه فقط برای بیرون از خانه نیست. برخورد همراه با احترام و صمیمت در داخل خانه، نه تنها شما را به یکدیگر نزدیکتر می کند، بلکه خانه را به محل آسایش و آرامش والدین و فرزندان تبدیل می کند.
۶. به فرزندان تان اجازه دهید به شما کمک کنند
بچه ها از این که مفید واقع شوند، لذت می برند. بنابراین هنگامی که شما انجام کاری را به آنها واگذار می کنید یا مسئولیتی برعهده ی آنها می گذارید، می توانید حس اعتماد به نفس را در فرزند خود تقویت کنید و باعث می شوید که او خود را فردی مفید و مؤثر بداند. به آنها یادآور شوید که چقدر بابت کمکی که به شما می کنند، از آنها ممنون هستید و از کارشان تعریف کنید.
این تکنیک علاوه بر ایجاد روابط صمیمی بین شما و فرزندتان، باعث می شود که کودک مسئولیت پذیری داشته باشید و او از کمک به دیگران لذت ببرد.
۷. عشق و علاقه تان را هر روز به فرزندتان ابراز کنید
هر روز با انجام بعضی کارهای کوچک عشق خود را به فرزندتان نشان بدهید. مثلا یک یادداشت برای او در ظرف غذایش قرار دهید، برای باهم بودن در تعطیلات آخر هفته برنامه ریزی کنید و هنگامی که با شما صحبت می کند تمام توجه خود را به فرزندتان معطوف کنید. با همین ترفندهای به ظاهر کوچک رابطه ی بین شما و فرزندتان بهتر و دوستانه تر خواهد شد.
هر روز به او یادآور شوید که چقدر برای شما عزیز و ارزشمند است تا رابطه ی او با شما عمیق و آسیب ناپذیر باشد.
3 سال پیش