معرفی کلیات رشته ریاضی
معمولاً در هر زمینه موضوعی را تحت عنوان مادر معرفی می کنند. از رشته ریاضی نیز به عنوان مادر سایر علوم یاد می شود. به اذعان اکثر دانشمندان و محققان، کمتر رشته یا شاخه ای از علم است که ریاضی در آن کاربردی ندارد.
هر یک از رشته های متعدد علمی و شاخه های گوناگون معارف بشری، سهمی را برای پاسخ به پرسشهای گوناگون آدمی و رفع نیازهای مادی و معنوی او قائلند یا این انتظار از آنها در بین مردم وجود دارد. علم ریاضیات چه در زمینه معنوی و چه در زمینه مادی توسعه ای شگرف داشته و روز به روز به گستردگی آن افزوده میگردد. این توسعه و پیشرفت ریاضیات سبب پیشرفت سایر علوم گردیده است به نحوی که سایه علم ریاضیات به وضوح دیده میشود. بر همین اساس ریاضی خوانان در رشته ریاضیات و کاربردها تعدادی مباحث مختلف از علم ریاضیات را در دوره لیسانس فرا می گیرند و در ادامه در مقطع کارشناسی ارشد و به خصوص دکتری به صورت تخصصی گرایش و زمینه ای خاص را پیش می گیرند. اما سؤالی که مطرح میشود این است که آیا این علم اشباع شده است؟
کارشناسی ارشد ریاضیات و دکتری
اکثر دانشگاه های ایران مقطع ارشد و دکتری رشته ریاضیات و کاربردها را دارا می باشند. اما گرایشهای مختلف رشته ریاضیات و کاربردها در هر دانشگاهی وجود ندارد. تنها تعداد معدودی از دانشگاه های دولتی تمامی گرایش ها را دارا میباشند. اما موضوعی که داوطلب باید بداند این است که باید آگاهانه و بر اساس زیرگرایش مورد علاقه دانشگاه مقصد را انتخاب نماید.
گرایش ها و شاخه های رشته مجموعه ریاضی
رشته ریاضیات و کاربردها دارای چندین گرایش و زیرگرایش است که این زیرگرایشها هر کدام داخل یک گرایش است و بر اساس شش شاخه اصلی دسته بندی میشوند. این شش گرایش عبارتند از:
- ریاضی محض
- ریاضی کاربردی
- آموزش ریاضی
- ریاضی مالی
- محاسبات نرم
- رمز
معرفی تک تک گرایش های کارشناسی ارشد مجموعه ریاضی
پرطرفدارترین گرایش در بین 6 گرایش اصلی کارشناسی ارشد مجموعه ریاضی، ریاضی کاربردی است. گرایشهای آموزش ریاضی و ریاضی مالی سابقه طولانی در مقطع کارشناسی ارشد ندارند و همچنین دارای زیرگرایش خاصی نمی باشند. هر کدام از گرایشهای محض و کاربردی دارای تعدادی زیرگرایش هستند که به تفکیک رشته عبارتند از:
ریاضی محض
1) آنالیز
- آنالیز تابعی
- آنالیز مالی
- آنالیز ریاضی
- آنالیز زمینه هارمونیک
2) جبر
- جبر زمینه رمزنگاری
- جبر زمینه گراف
- جبر زمینه جابجایی
- جبر زمینه جبر لی
- جبر زمینه نظریه گروهها
- جبر زمینه نظریه نمایش جبرها
3) هندسه (توپولوژی)
- متروید
- توپولوژی
- منطق ریاضی
- هندسه توپولوژی
- ریاضی کاربردی
1) آنالیز عددی
- آناليز عددي زمينه حل عددي سيستم هاي ديناميكي
- آناليز عددي زمينه حل عددي معادلات انتگرال
- آناليز عددي زمينه حل عددي معادلات دیقراسیل
- آناليز عددي زمينه روشهای عددی در جبر خطی
- آناليز عددي زمينه موجک و پردازش تصویر
2) بهینه سازی (تحقیق در عملیات)
- کدگذاری، گراف و ترکییات
- ریاضی فیزیک
- کنترل و بهینه سازی
وضعیت ادامه تحصیل رشته ریاضیات و کاربردها (در داخل و خارج)
رشته ریاضیات و کاربردها نیز همانند بسیاری از رشته های علوم پایه در کشورهای توسعه یاقته از بهای بیشتری برخوردار است. لذا فارغ التحصیلان رشته ریاضیات و کاربردها در مقطع ارشد با داشتن مدرک زبان معتبر به راحتی میتوانند در دانشگاه های معتبر برای مقطع دکتری پذیرش بگیرند.
زمینه های اشتغال در مجموعه ریاضی
رشته ریاضیات و کاربردها رشته ای مادر برای سایر علوم است و میتواند در بسیاری از زمینه ها مورد استفاده قرار گیرد. بازار کار برای فارغ التحصیلان رشته ریاضیات و کاربردها وابسته به گرایش آنان است. ریاضی کاربردی از جمله گرایشهای پرطرفدار ریاضیات و کاربردهاست که به نسبت بازار کاری بهتری را دارا میباشد. گرایش ریاضی مالی و رمزنگاری نیز میتواند بخش عمده ای از بازار این رشته را شامل شود. گرایش ریاضی محض معمولاً جنبه دانشگاهی داشته و معمولاً بازاری مناسب در جامعه برای این گرایش وجود ندارد.
6 سال پیش