با رشته علوم تربیتی آشنا شوید
براي معرفي هر علم بهترين راه تعريف، بيان ابعاد و ويژگيهاي آن علم ميباشد. امّا دربارة علم تعليم و تربيت اين وضع قدري متفاوت است. زيرا غالب دانشمنداني كه در حيطة تعليم و تربيت صاحب رأي ميباشند، هم در تعريف و ماهيت علم تعليم و تربيت و هم در ابعاد و ويژگيهاي آن اختلاف نظر دارند. تعريف علم تربيت (Pedagogy) همانند خود تربيت (Education) بسيار مشكل و دشوار است. در دائرة المعارف آمده است: پداگوژي (تعليم و تربيت) از ريشة يوناني است و آن وظيفة فردی بوده است كه اداره و هدايت اطفال را به عهده داشته است.
رشته دانشگاهی علوم تربیتی از رشتههای درسی علوم انسانی است که به یادگیری و جنبههای فراوان آموزش و پرورش آدمی و دانشهای مربوط به آن میپردازد و وجوه بیپایان آن از جمله تدریس، رشد، به کارگیری و تقویت نیروهای فکری و بدنی و غیره را مورد بررسی قرار میدهد. این رشته در دوره کارشناسی ارشد در ایران مجموعاً 9 گرایش تحصیلی تقسیم می شود که گرایش نهم در دفترچه راهنمای ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد دارای سه زیر گرایش می باشد. این سه زیر گرایش عبارتند از: آموزش و پروش تطبیقی، آموزش و پرورش ابتدایی و آموزش و پرورش پیش دبستانی.
اتفاقی که برای این رشته افتاد این بود که از سال 96 به بعد تمامی گروههای علوم تربیتی در یک رشته آزمون دسته بندی شدند در حالی که قبل از سال 96 در سه گروه علوم تربیتی 1، 2 و 3 به صورت جداگانه برای آن آزمون برگزار می شد.
رشته کارشناسی ارشد علوم تربیتی از آن دسته رشته هايي است كه در آن طيف وسيعي از داوطلبان رشته هاي گوناگون شركت مينمايند و درصد زيادي از داوطلبان کارشناسی ارشد علوم تربیتی تغيير رشته اي مي باشند.
داوطلبان تغيير رشته ای را می توان به سه دسته اساسی تقسيم نمود:
1. داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد علوم تربیتی با رشته كارشناسي مرتبط نظير رشته های امور تربیتی و دبیری
اين دسته از داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد علوم تربیتی بسیاری از دروس مربوط به گرایش های مدیریت آموزشی، برنامه ریزی آموزشی و درسی و تکنولوژی آموزشی را در دوره کارشناسی گذرانده اند و آشنایی زیادی با این رشته دارند. لذا مي توانند در این گرایش ها به خوبي نتيجه بگيرند. معمولا نقطه ضعف اين دسته از داوطلبان دروس زبان و آمار و روش تحقیق مي باشد.
2. داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد رشته علوم تربیتی با رشته كارشناسي فنی و آمار و ریاضی
عموما اين دسته از داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد علوم تربیتی در دروس محاسباتي پيشينه قوي دارند و به خوبي با دروس آمار و روش تحقيق و سنجش و اندازه گیری ارتباط برقرار مي نمايند . اين افراد در گرایش تحقیقات آموزشی مي توانند به خوبي نتيجه بگيرند.
3. داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد رشته علوم تربیتی1 كه در دو دسته فوق جاي نمي گيرند.
اين دسته از داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد رشته علوم تربیتی1 در دروس حفظی قوی هستند و بجز داوطلبان رشته زبان معمولا نقطه ضعف اين دسته از داوطلبان، در دروس زبان و بعضا آمار مي باشد.
بازار کار رشته علوم تربیتی
در مورد بازارکار رشته کارشناسی ارشد علوم تربیتی 1 باید توجه نمود که تنوع گرايشهاي اين رشته زياد است. فارغالتحصيلان اين رشته در درجه اول جذب آموزش و پرورش ميشوند، برخي سازمانهاي دولتي مانند سازمان بهزيستي، وزارت بهداشت از جمله مكانهاي فعاليت فارغالتحصيلان اين رشتهها ميباشند. فارغالتحصيلان اين رشته در صورت برخورداري از سرمايه لازم ميتوانند مجوز تاسيس مهدكودك و آمادگي را اخذ كرده و در اين زمينه فعاليت كنند. مشاوره برنامهريزي درسي براي داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد علوم تربیتی كنكور و همچنين دانشآموزان و دانشجويان تمام مقاطع، از تخصصهاي برخي گرايشهاي اين رشته ميباشد كه مدارس، دبيرستانها و آموزشگاههاي خصوصي پذيرايي اين افراد ميباشند.