معرفی رشته فلسفه
رشته فلسفه یکی از رشته های علوم انسانی و آموزشی است که تلاش می کند پرسش های اساسی انسان را پاسخ دهد و مسائل مختلف پیرامون انسان را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد.
این پرسش ها گاهی رنگ و بوی معنوی و دینی به خود می گیرد و که تحت عنوان فلسفه دینی خوانده می شود و در بعضی مواقع نیز اخلاق مطرح است که به آن فلسفه اخلاقی گفته می شود.
فلسفه به سوالات حکومتی و سیاسی نیز پاسخ می دهد که به این فلسفه سیاسی می گویند و علاوه بر این موارد در حوزه های مختلف دیگری نیز مانند هنر و زیباشناسی نیز فلسفه وجود دارد.
خوشبختانه در کشور ما فلسفه به عنوان یک رشته آکادمیک ایجاد شده و دانشجویان می توانند اصول فلسفه و مباحث مختلف آن را به صورت علمی و دقیق فرا گیرند در دوره کارشناسی رشته فلسفه دانشجویان با مباحث مختلف فلسفه به ویژه فلسفه غرب آشنا می شوند.
در این دوره از شروع تاریخ فلسفه که مربوط به یونان است دوره فلسفه آغاز می شود و تا مکتب های مختلف و فلسفه های مختلف امروزی را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد.
در دوره کارشناسی فلسفه دانشجویان با فلسفه اسلامی نیز آشنا می شوند و مباحث مختلف آن را فرا می گیرند و می توانند به سؤال های اساسی در این قسمت پاسخ دهند.
در کنار این مباحث دانشجویان با فیلسوف های مختلف و تفکر آن ها آشنا می شوند و می توانند نظریه های مختلف آن ها فرا گرفته و مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند.
برای تعریف دقیق فلسفه نیاز به مطالب مفصل و فراوان است و این حوزه بسیار گسترده است ولی می توانیم اندکی به این حوزه اشاره کنیم ما برای توضیح و بررسی علوم مختلف که بخشی از عالم هستی محسوب می شود هر کدام را به صورت جدا مورد تحلیل قرار می دهیم.
مثلاً یک متخصص علوم پزشکی تنها در مورد علم پزشکی و راه های مختلف درمان بیمارها آموزش می بیند و یا یک ستاره شناس مسائل مختلف پیرامون فضا و سیاره های مختلف را مورد مطالعه قرار می دهد ولی فلسفه به این گونه نبوده و سعی می کند تمام عالم هستی با تمام موجودات را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
در علم فلسفه خدا، عالم هستی، انسان و جایگاه آن، جسم و روح و تمام مسائل مادی و غیر مادی به صورت دقیق مورد مطالعه قرار می گیرد.
یکی دیگر از تفاوت های فلسفه با علوم دیگر نگاه آن به مسائل مختلف است فلسفه درباره مسائل عام و کلی اظهار نظر می کند و درباره تمام موجودات و عالم هستی می تواند اظهار نظر کند.
در این دنیا سؤال های بسیار زیادی وجود دارد که علم و علوم تجربی به هیچ عنوان قادر به پاسخگویی به آن نیست و علم فلسفه تلاش می کند که به برای این سؤال ها پاسخ مناسب و منطقی پیدا کند.
انسان ذاتاً یک موجود پرسش گر بوده و همیشه به دنبال یافتن پاسخ مناسب برای سؤال های خود است و علم فلسفه می تواند به خوبی به این سؤال های پاسخ دهد.
بنابراین نتیجه می گیریم که علم فلسفه برخلاف باور بسیار افراد که معتقد هستند فلسفه مشکلات انسان را حل نمی کند و انسان باید تنها به علم و دانش تجربی رجوع کند و با استفاده از آن ها مشکل های مختلف خود را حل کند پاسخ مناسبی می دهد و می تواند زمینه ساز آرامش فکری انسان برای رهایی از سؤال های مختلف ذهنی شود.
توانایی لازم برای ورود به رشته فلسفه
برای ورود به رشته فلسفه مهم ترین بحث علاقه است. فلسفه جزو رشته هایی است که به صورت کامل به فکر و پژوهش سر و کار دارد و شما تنها در صورتی که به این مباحث علاقه داشته باشید می توانید از عهده مسائل مختلف آن برآیید. نکته مهم دیگر داشتن هوش تحلیلی قوی است که بتوانید مباحث مختلف فلسفه را درک کرده و مورد بررسی قرار دهید.
می گویند که افلاطون روی سر در ورودی مدرسه فلسفه خود نوشته بود که اگر ریاضی و هندسه نمی دانید وارد نشوید. این امر نشان از اهمیت بسیار زیاد درس ریاضی و هندسه برای درس فلسفه است.
به عبارت دیگر افرادی که در درس ریاضی و هندسی قوی هستند بهتر می توانند مسائل مختلف را مورد بررسی و تحلیل قرار دهند.
شاید دلیل اصلی این امر ماهیت درس ریاضی باشد که مانند فلسفه به جای عوامل تجربی با موارد انتزاعی و ذهنی سر و کار دارد.
بنابراین به خاطر داشته باشید که درس ریاضی پل ورود به رشته فلسفه است و اگر شما در این درس آمادگی لازم را داشته باشید می توانید در رشته فلسفه به موفقیت دست پیدا کنید.
همان طور که در بالا نیز اشاره شد شروع رشته فلسفه از غرب بوده و بسیاری از منابع و کتاب های موجود به زبان انگلیسی نوشته شده اند و اگر افراد بخواهند این منابع را مطالعه کنند باید با زبان انگلیسی آشنا باشند.
البته به جز منابع قدیمی در حال حاضر نیز فلسفه در غرب بسیار فعال بوده و هر روز کتاب های گوناگونی درباره فلسفه نوشته می شود و دانشجو باید بتواند این منابع را بخواند و به همین دلیل یکی دیگر از موارد مهم برای موفقیت در رشته فلسفه داشتن دانش زبان انگلیسی است و اگر شما قصد دارید علم فلسفه را به صورت جدی دنبال کنید باید در زبان انگلیسی عملکرد مناسبی داشته باشید.
بازار کار و آینده شغلی رشته فلسفه
قبل از انتخاب هر رشته ای یکی از مهم ترین نکاتی که دانش آموزان به آن توجه می کنند آینده شغلی است و دوست دارند بدانند که بعد از گرفتن مدرک رشته فلسفه چه آینده ای در انتظار آن ها خواهد بود.
در حال حاضر اصلی ترین جایی که برای فارغ التحصیلان رشته فلسفه وجود دارد آموزش و تدریس در دانشگاه ها و مراکز مختلف آموزشی است که این افراد برای این کار علاوه بر کسب دانش و سواد کافی در رشته فلسفه باید بتوانند در مقاطع بالا رشته فلسفه تحصیل کنند تا شانس استخدام شدن خود در موسسه های مختلف آموزشی را افزایش دهند.
البته علاوه بر بحث آموزش مبحث بسیار مهم پژوهش نیز مطرح بوده و امروزه نیاز است که راجع به مسائل بسیار زیادی تحقیق و پژوهش گسترده صورت بگیرد و بهترین محل برای این کار دانشگاه ها است و افرادی که به عنوان مدرس مشغول به کار می شوند می توانند در انجام کارهای پژوهشی حوزه فلسفه نیز فعالیت کنند.