معرفی رشته مشاوره
رشته مشاوره در ميان رشتههاي علوم انساني مجموعهاي از دانشهاي به هم پيوسته می باشد که به بررسي چگونگی استفاده از اصول و فنون روانشناسی در برقرای ارتباط با مراجع، کمک به بهبود فضای آموزش، تشخیص اختلال های کودکان، اختلال های یادگیری و ... می پردازد. همچنین این رشته به بررسی مباني، اصول، اهداف، روشها و حل زمينهها و عوامل تعليم و تربيت ميپردازد و از روش عقلي و بحثهاي فلسفي در تعليم و تربيت و نيز روشهاي علمي و يافتههاي روانشناسي، جامعهشناسي و... در مباحث نظري و کاربردی سود ميبرد.
مشاوره خانواده | مشاوره مدرسه | مشاوره شغلی | مشاوره توانبخشی |
طول دوره کارشناسی ارشد رشته مشاوره حداقل ٢ و حداكثر ٣ سال بوده و تعداد واحدهاي لازم براي فارغ التحصيل شدن بین 28 تا 32 واحد درسي است (به غیر از واحد های پیش نیاز که بسته به رشته کارشناسی دانشجو و دانشگاهی که پذیرفته می شود، متفاوت است)؛ بنابراين دانشجويان اين دوره براي تكميل دوره خود در طي ٢ سال يا ٤ ترم بايد به طور متوسط در هر نيمسال تحصيلي حدود 8 واحد درسي را بگذرانند. البته معمولا دانشجویان گرایش های مختلف مجموعه مشاوره سه ترم درسی دارند و در انتهای ترم دوم و ابتدای ترم سوم می بایست پروپوزال ( طرح پشنهادی پایان نامه) خود را تصویب نموده و ترم آخر را به فعالیت پژوهشی بپردازند که بطور معمول، پایان نامه 4 واحد درسی محسوب می شود.
افرادی که رشته ی کارشناسی ارشد خود را به صورت آموزش محور پذیرفته شده اند، به جای ارائه ی پایان نامه، واحدی به اسم سمینار را می گذرانند، گذراندن حداقل 2 و حداكثر 4 واحد سمينار (تحقيق و تتبع نظري) الزامي می باشد.
طی 2 سال اخیر بسیاری از دانشگاه ها در کنار پذیرش رشته های پژوهش محور (با ارائه ی پایان نامه) به پذیرش داوطلبان در رشته های آموزش محور (بدون ارائه پایان نامه) می پردازند که گرایش های مشاوره نیز از این امر مستثنی نیست.
موقعیت شغلی رشته مشاوره
فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد رشته های مشاوره می توانند به عنوان روانشناس تربیتی در مدارس، فرهنگسراها، سازمان بهزیستی، کلینیک های مشاوره و روان درمانی، شهرداری ها و ...، به عنوان روانشناس کودکان استثنایی در بهزیستی، مدارس کودکان استثنایی، کلینیک های مشاوره و روان درمانی، مراکزدرمانی اتیسم، کلينيک هاي گفتاردرماني و ... به عنوان مشاور در بهزیستی، کمیته امداد، فرهنگسراها، مراکز باز پروری و زندانها، محيط های صنعتي و ... به فعالیت بپردازند. همچنین تمامی گرایش ها می توانند در صورت تمايل اقدام به اخذ مجوز مراکز مشاوره، مهدکودک و بهزيستي نمايند.
بعضی از حوزه های تخصصی که مشاوران در آن ها فعالیت دارند عبارتند از:
- سوء مصرف مواد
- رشد کودک
- رشد نوجوان
- رشد بالغ و / پیری
- روانشناسی سلامت (به عنوان مثال مراقبت های طولانی مدت، ایدز، سرطان، و غیره)
- بیماری های روانی (مثلاً اختلالات اضطرابی)
- روانشناسی جنایی
- روانشناسی ورزشی
- تجاوز / کنترل خشم
- اختلالات اضطرابی
- روابط بین فردی
- توانبخشی
- فرآیندهای گروه
- مداخله در بحران
- اختلالات خوردن