عبور «سپاه» از سامانه‌های سپر دفاع موشکی

  شنبه، 21 آبان 1401 ID  کد خبر 230028
عبور «سپاه» از سامانه‌های سپر دفاع موشکی
فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران به‌تازگی از دستیابی ایران به موشک بالستیک هایپرسونیک پیشرفته خبر داده و آن را یک جهش بزرگ نسلی در حوزه موشکی توصیف کرده است؛ سلاحی که توانایی عبور از سامانه‌های سپر دفاع موشکی را با سرعت بسیار بالا،مانورپذیری و در نتیجه پیش‌بینی‌ناپذیری سیر حرکت تضمین می‌کند و ردیابی و مقابله با آن را به سطحی بسیار دشوار می‌کشاند

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعد نیوز به نقل از ایسنا، سردار امیرعلی حاجی زاده این خبر را در جریان برگزاری بزرگداشت یازدهمین سالگرد شهادت سردار حسن طهرانی مقدم رئیس سازمان جهاد خودکفایی سپاه پاسداران که به «پدر صنایع موشکی ایران» معروف است، اعلام کرده و در توضیحاتش یادآور شده که «این موشک جدید جمهوری اسلامی ایران از همه سامانه های پدافندی که در داخل جو دفاع یا سامانه های فوق العاده گران قیمتی که در بیرون جو با موشک ها مقابله می کنند، می گذرد و فکر نمی کنم تا ده ها سال بعد هم فناوری پیدا شود که بتواند با آن مقابله کند.»

موشک های هایپرسونیک نسلی از موشک هاست که سرعتی بیش از ۵ برابر سرعت صوت دارند و به دلیل همین سرعت بالا، رهگیری شان با سامانه های پدافندی رایج تقریباً ناممکن و انهدام آن ها با سلاح های لیزری امکان پذیر است. برخلاف موشک های بالستیک که مسیرهای قابل پیش بینی را طی می کنند، سلاح های هایپرسونیک توانایی رادارگریزی دارند و می توان از آن ها برای نابودی سریع اهداف مهم دشمن نیز استفاده کرد.

پیش از این در خردادماه سال ۱۳۹۹، دریادار حسین خانزادی فرمانده وقت نیروی دریایی ارتش از تولید موشک های سوپرسونیک و به کارگیری موتورهای جدید توربوفن در آن با هدف حرکت چندبرابر سرعت صوت، در آینده ای نزدیک خبر داده بود؛ موشک های سوپرسونیک آن دسته از موشک ها هستند که سرعتی معادل سرعت صوت یا اندکی بالاتر دارند. هرچند هنوز از موشک سوپرسونیک ایران رونمایی نشده یا گزارشی از آزمایش آن در فضای عمومی انتشار نیافته است، اما می توان اطلاعاتی را از میزان ارتقای توانمندی دفاعی ای که نیروهای مسلح ایران با تولید این موشک به آن رسیده اند، ارائه کرد.

تعریف هر وسیله حاملی با عنوان هایپرسونیک یعنی سرعت حرکت آن وسیله از سرعت حرکت صوت بیشتر است. امواج صوتی در سطح دریا با سرعت ۱۲۲۵ کیلومتر بر ساعت و در ارتفاع ۱۰,۶۶۸ متری (یعنی ارتفاع حرکت هواپیماهای مسافربری) با سرعت ۱۰۶۷ کیلومتر بر ساعت حرکت می کنند. سرعت هواپیماهای مسافربری ۹۶۶ کیلومتر بر ساعت است، اما سامانه های فراصوت ۵۶۳۳ کیلومتر بر ساعت سرعت دارند، یعنی در هر ثانیه ۱.۶ کیلومتر را طی می کنند.

موشک هایپرسونیک نیز به آن دسته از پرتابه هایی گفته می شود که ۵ تا ۲۵ برابر سرعت صوت حرکت کنند؛ در این سرعت ها پرتابه در یک ثانیه بین ۲ تا ۸ کیلومتر را طی می کند. سرعت بسیار سریع حرکت این موشک در جو لایه ای از ابر پلاسما را در مقابل کلاهک خود تشکیل می دهد که عملکرد امواج رادیویی را مسدود و در نتیجه از آن در برابر شناسایی محافظت می کند و از همین رو، هدف قراردادن آن ها با سامانه های دفاع موشکی زمین به هوا بسیار دشوار است. این موشک ها دارای قابلیت های مختلف مانوردهی هستند و برد کافی برای قراردادن اهداف فراقاره ای را هم دارند که آنها را بدل به سلاح های قدرتمند و بازدارنده ای می سازد.

به غیر از روسیه، چین و آمریکا که در مراحل پیشرفته توسعه موشک های هایپرسونیک خود قرار دارند. کره شمالی، استرالیا و هند هم از ساخت یا خرید موشک هایپرسونیک گفته اند و حالا ایران هم با تولید موشک بالستیک هایپرسونیک به جمع معدود کشورهای جهان پیوسته که دارای این فناوری پیشرفته نظامی هستند.

کارشناسان نظامی علت رشد تلاش کشورها در طول سال های اخیر برای دستیابی به نوع سلاح های هاپیرسونیک را دشواری دفاع دربرابر قدرت تخریب گری آن ها به دلیل همان ویژگی های یادشده یعنی سرعت بسیار بالا، مانورپذیری و پیش بینی ناپذیری مسیر پروازشان، دانسته اند. هرچند آمریکا مدتی است به دنبال توسعه یک رویکرد تدافعی در برابر موشک های هایپرسونیک است که شامل ساخت مجموعه ای از حسگرهای فضاپایه و البته جلب همکاری نزدیک با متحدان مهم خود خواهد شد اما گفته می شود این رویکرد احتمالاً بسیار پرهزینه است و اجرای آن سال ها طول خواهد کشید.

همچنین برخی کارشناسان نظامی معتقدند در آینده می توان از رهگیرهای لیزری که قادر به انهدام هواپیماهای بدون سرنشین هستند، برای متوقف کردن موشک های کروز هایپرسونیک و بالستیک استفاده کرد، امری که نیازمند تقویت و تغییر در فناوری امروز رهگیرهای لیزری است و شاید در یک برنامه ریزی بلندمدت امکان عملی شدن پیدا کند.

اعلام خبر ساخت موشک هایپرسونیک در ۱۸ آبان، در کنار رونمایی از موشک پدافندی «صیاد ۴ بی» با برد بیش از ۳۰۰ کیلومتر و قادر به مقابله با اهداف هوایی در ۱۵ آبان، به همراه پرتاب زیرمداری موفق ماهواره بر «قائم ۱۰۰» که آن را مقدمه ای برای دستیابی به توانایی پرتاب موشک دوربرد می دانند در ۱۴ آبان، همگی از دستیابی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی به آخرین فناوری های قدرت موشکی حکایت می کنند که علاوه بر ارتقای میزان بازدارندگی دفاعی ایران از یک سو، نشانی از کاهش توان مقابله سامانه های پدافندی قدرت های نظامی در برابر آن از سوی دیگر محسوب می شود.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (126 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (118 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (116 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (82 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (79 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (72 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (70 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (70 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (60 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (40 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (40 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (37 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (34 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
مسعود پزشکیان پای صحبت های دکتر رضا داوری اردکانی فیلسوف شهیر ایرانی نشست
رازهای جوان ماندن طبیعی برای کسانی که قصد پیرشدن ندارند
امیررضا اسکندرزاده نخبه میاندوآبی مدال و نشان دانشگاه تیتو ترکیه را ازآن خود کرد
افتخاری که هدیه شد/چراغ  اهدای حکم ثبت رکورد جهانی به موزه دین و زندگی روشن شد+فیلم
تاکید شهردار شوشتر در برگزاری چهلمین روز شهادت شهید شاهرخی
اگه سرت خیلی شلوغه این برنامه‌ها رو گوشیت نصب کن / معرفی 10 اپلیکیشن‌ فوق‌العاده کاربردی برای برنامه‌ریزی روزانه + لینک دانلود
عوارض و خطرات کاشت ناخن که قبل از آن باید در نظر داشته باشید
پرونده دالان زنگزور با رزمایش مشترک ایران و آذربایجان بسته شد؟
اختیار افزایش قیمت حامل‌های انرژی با دولت است
رهبر انقلاب: افزایش آمادگی و توان رزم، مهم‌ترین وظیفه نیروهای مسلح است
آزاده زارعی بازیگر سریال آوای باران: جمشید هاشم‌پور برایم عین پدر است/ خون در رگ‌های من زرد است!
تمجیدهای اغراق‌آمیز صدا و سیما از از بازیکنان فوتبال نشانه چیست؟/ قصد و غرضی در کار است
چرا نمی‌گذارند خودروی دسته دوم وارد شود؟/ پشت‌پرده مخالفت با واردات خودرو
چهار سریال جدید و جذابی که رهبر معظم انقلاب دستور ساختشان را دادند
نقاط بحرانی در بودجه سال آینده
منتخب روز   
پرونده دالان زنگزور با رزمایش مشترک ایران و آذربایجان بسته شد؟ زیباترین امکان تهران در پاییز/ جون میده واسه گرفتن عکس‌های هنری👌 مفاخر ورزشی ایران/ احمدرضا عابدزاده، عقاب آسیا، از تولد تا بیماری تا رستوران داری و مدرسه فوتبال در آمریکا (ویدئو) تعطیلات فوق لاکچری و رمانتیک بهنوش بختیاری، بازیگر جوکر بانوان در کلبه جنگلی لوکسِ جکوزی دار/ این امکانات واسه خود خارجیام قفله! لحظه قاپیدن گوشی آیفون 13 زن جوان در محله نازی آباد چرا قانون حجاب و عفاف تعلیق شد؟ رابعه اسکویی: پشیمانم؛ اگر می دانستم اعدامم نمی کنند زودتر به ایران می آمدم/ باید جنازه‌ام به ایران می‌آمد نبرد سخت بازیگران زن و مرد ایرانی در لبنان/ الناز حبیبی، علیرام نورایی، لیندا کیانی، لادن مستوفی: سختی های زیادی رو تحمل می کنیم!+فیلم کلیپ سخنان پر مهر و محبت مقام معظم رهبری در مورد بانوان بد حجاب تصاویر دیده نشده عروسی دختر ناصرالدین شاه تا چایی‌خوری در کاخ گلستان + عکس (ویدئو) کُری‌خوانی نعیمه نظام دوست در جوکر برای احسان علیخانی: برا اذیت کردن علیخانی، برنامه ویژه دارم/ مهم‎‌ترین استراتژی و تکنیکم اینه که رها و آزاد باشم ترکیه شعار "زن زندگی آزادی" را ممنوع اعلام کرد