ساعدنیوز
ساعدنیوز

احتمال زلزله ۷ ریشتری در تهران

  شنبه، 03 خرداد 1399 ID  کد خبر 80925
احتمال زلزله ۷ ریشتری در تهران
ساعد نیوز: استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله گفت: برای پایش دقیق گسل‌های تهران باید مجهز به سامانه‌های پیش هنگام سریع زلزله باشیم.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از اقتصادنیوز، «مهدی زارع» استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله درباره اینکه گفته می شود، احتمال وقوع زلزله شدیدتر در تهران وجود دارد، گفت: اینکه گفته می شود، پس از زلزله اخیر در تهران وقوع یک زمین لرزه بزرگ حتی به بزرگی ۷ ریشتر در تهران محتمل خواهد بود، باید بگویم احتمال چنین زلزله ای کمتر از ۱۰ درصد است، چراکه الزاما زمین لرزه ای که اخیرا اتفاق افتاد، نشانی به همراه خود ندارد که در شهر تهران زمین لرزه ای به بزرگی ۷ رخ دهد.

وی ادامه داد: گسل مشاء ممکن است، روی گسل های دیگر تاثیر داشته باشد که بزرگترین و مهمترین آن گسل شمال تهران است، البته این تاثیر ممکن است، بالا نباشد، اما از آنجا که مسئله تهران در میان است، باید این موضوع با اهمیت بیشتری بررسی شود.

استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با بیان اینکه تلفیق اطلاعات بین المللی و اطلاعات داخلی نشان دهنده این بود که زمین لرزه اخیر به بزرگی ۴.۹ ریشتر بوده است، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه زمین لرزه به بزرگی ۴.۹ ریشتر بوده، میزان تاثیر و ایجاد تنش آن در گسل های اطراف بالا نیست. البته نباید تنش کمی را که ایجاد کردیم، نادیده بگیریم و باید روی تاثیرات گسل مشاء بر گسل های اطراف بررسی صورت گیرد کنیم و وضعیت آنها را مورد تحلیل قرار دهیم و محاسبه کنیم که میزان تنش گسل های اطراف مشاء و میزان اثرگذاری این گسل بر گسل های دیگر از جمله گسل شمال تهران چقدر بوده است.

زارع تصریح کرد: برای این بررسی نیازمند یک سامانه پایش و رصد دقیق هستیم که اطلاعات آن را به صورت آنلاین در اختیار ما بگذارد؛ ما این سامانه آنلاین و باکیفیت بالا را نداریم تا بتوانیم با یک دقت بالا در خصوص وضعیت تغییراتی که پس از هر زلزله ایجاد می شود، صحبت کنیم. اطلاعاتی که به دست ما می رسد، اطلاعات همین زلزله هایی است که اتفاق می افتد و از بزرگی حدود ۳ به بالا ثبت می شود. البته باید به این موضوع توجه کنیم که ما در اطراف تهران بهترین ایستگاه های لرزه نگاری را داشته و بهترین ثبت زلزله ها مربوط به ایستگاه های اطراف تهران است. در دیگر نقاط کشور این امکانات ثبتی که در تهران وجود دارد را هم نداریم.

وی گفت: با این امکانات محدود تنها می توانیم تا حدودی برآوردهایی از تاثیر زلزله ها بر هم داشته باشیم و پروژه های پژوهشی که با همین اطلاعات محدود می توانند تصویر عمومی و کلی از وضعیت لرزه خیزی گسل های اطراف تهران به ما بدهند.

استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله تاکید کرد: منظور من از توسعه پایش و رصد زلزله ها این است که ما باید به سمت دقیق تر پایش برویم. در حال حاضر ایستگاه های لرزه نگاری که در اطراف تهران داریم، حدود ۳۰ ایستگاه است، در حالی که در استانبول حدود ۴۰۰ ایستگاه لرزه نگاری در اطراف این شهر قرار دارد. ما سامانه پیش هنگام سریع زلزله نداریم، در حالی که استانبول به این سامانه ها مجهز است. در استان تهران حدود ۵۰ ایستگاه شتاب نگاری داریم که اکثر این ایستگاه ها آفلاین است و به صورت برخط اطلاعات به ما نمی دهند و تعداد بسیار کمی از این دستگاه ها به ما اطلاعات آنلاین می دهند.

زارع با بیان اینکه کمتر از ۱۰ درصد این ایستگاه ها اطلاعات برخطر می دهند، در حالی که ما نیازمند این هستیم که تمامی اطلاعات این ایستگاه ها به صورت برخط در اختیار ما قرار بگیرد، خاطرنشان کرد: همچنین نیازمند این هستیم که فرمت داده های دریافت شده یکسان سازی و مدرن شود به طوری که در حال حاضر در استاندارد جهانی در اتحادیه اروپا این اتفاق افتاده و ما هنوز در این سطح حرکت نمی کنیم و در حقیقت ما هنوز از یک فرمت یکسان در داده ها استفاده نمی کنیم و همین موضوع به کارهای پژوهشی و تحقیقاتی لطمه می زند و نتایج بررسی های ما از طریق این داده ها ناقص می شود.

وی با اشاره به سیاست های وزارت علوم و معاونت علمی ریاست جمهوری در این حوزه تصریح کرد: در سال های اخیر از طرف وزارت علوم و معاونت علمی ریاست جمهوری سیاست مشخصی دنبال شده و در دانشگاه ها و پژوهشگاه ها نیز همین سیاست دنبال شده است و به دانشگاه ها اعلام شده است که باید به دنبال درآمدزایی برای خود از طریق این پروژه ها باشند و بودجه تحقیقات را خودشان تامین کنند. این نوع سیاست و بها دادن صرف به فناوری آی تی و اپلیکیشن ها در معاونت علمی ریاست جمهوری و بنیاد علمی نخبگان عملا باعث شده است که کارهای علمی از جمله پیش بینی زلزله یا به حاشیه رانده شوند و یا تعطیل شوند.

استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله تصریح کرد: در پژوهشگاه زلزله در دانشگاه تهران و مرکز تحقیقات وزارت راه مسکن و شهرسازی بخش هایی وجود داشت که در زمینه پیش بینی زلزله تحقیقاتی را انجام می دادند که در حال حاضر هیچ کدام عملا فعال نیستند، اگرچه ممکن است چارت تشکیلاتی داشته باشند، اما عملا فعالیتی وجود ندارد. محققانی هم که در سطح دکتری در حوزه پیش بینی زلزله در دانشگاه تحصیل کرده بودند و مقاله ها و پژوهش های بین المللی داشتند، امروز یا از کشور خارج شده اند و یا در دیگر رشته ها مشغول فعالیت هستند و در حوزه تخصصی خود فعالیتی ندارند.

زارع خاطرنشان کرد: علت مشخص چنین وضعیتی این است که نوع مدیریتی که امروزه به بخش علمی کشور نگاه می کند، محصول محور است و می گوید، این علم چقدر فایده مالی دارد و چه تعداد حاضر هستند، برای آن سرمایه گذاری کنند، طبیعتا مسئله پیش بینی زلزله مسئله ای نیست که نهاد خصوصی بر روی آن سرمایه گذاری کند، چراکه تحقیقات در این زمینه نیازمند زمان طولانی است تا مجموعه ای از کارها انجام شود و دستاوردهایی به دست آید و نمی توان این انتظار را داشت که در یک بازه یک ساله یا پنج ساله به نتیجه رسید.

وی تاکید کرد: هر گاه پروپوزالی با موضوعات زلزله تهران یا پیش بینی زلزله به بنیاد نخبگان، صندوق حمایت از پژوهشگران و معاونت علمی ارائه می شود یا با پاسخ اولویت ندارد برگردانده شده و یا در این بین مدیرانی بوده اند که این پژوهش ها سلیقه آنها نبوده و به نوعی از اولویت کارها خارج شده است. حاصل این اقدامات این شده است که ما در مرکز ژئوفیزیک تهران و پژوهشگاه زلزله سامانه پیش بینی زلزله نداریم، در حالی که وجود این مرکز مانند مرکز تحقیقات سرطان ضروری است.

استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله تصریح کرد: متاسفانه رصد و پایش زلزله ها نیز به دلیل عدم بودجه محدود شده است و دستگاه هایی که خراب می شود به دلیل نبود بودجه از دور خارج می شود. در حقیقت دستگاه و شبکه وجود دارد، اما اطلاعات باکیفیت به ما نمی دهد. اگرچه تحت تاثیر تحریم هستیم، اما می توانیم در مدیریت کلان نوع دیگری به این مسائل نگاه کنیم.

وی با اشاره به اینکه زلزله اخیر تهران مانند سال ۹۶ دوباره حساسیت هایی را ایجاد کرده است، گفت: من فکر می کنم باید از این حساسیت و هوشیاری ایجاد شده استفاده کنیم و به خیلی از این کارهایی که روی زمین مانده و کسی به آن نمی پردازد، رسیدگی کنیم. ما می دانیم که کشور ما در تحریم است و مسائل اقتصادی مختلف و کرونا وجود دارد، اما خیلی از این تحقیقات می تواند توسط محققان، تعدادی کامیپوتر و تعدادی داده انجام شود. البته منظور من این نیست که در حال حاضر هیچ اقدامی نمی شود، اما معتقدم که می توانیم اقدامات بیشتر و بهتری را انجام دهیم.

استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله درباره اینکه آیا زمین لرزه اخیر تهران بر دماوند تاثیر داشته یا دماوند بر گسل های اطراف تاثیر دارد، گفت: دماوند فعال است و نیاز نیست، گسلی آن را فعال کند و نشان فعالیت آن هم بخار و دودی است که بیرون می آید و همچنین آبگرم هایی که در این منطقه وجود دارد، اما باید بدانیم که دماوند در فاز انفجاری و در مرحله خروج گدازه نیست.

زارع خاطرنشان کرد: ریشه دماوند در عمق تا منطقه وسیعی حدود ۳۰ الی ۴۰ کیلومتری تهران ادامه دارد و فعل و انفعالاتی که در دماوند اتفاق می افتد، طبیعتا بر گسل ها نیز اثر می گذارد، اما این زلزله از نوع زلزله های آتشفشانی نبوده است. البته باید بدانیم، تغییراتی که در دماوند اتفاق می افتد، چه بسا موجب تحریک گسل ها از جمله گسل مشاء می تواند باشد و ما این موضوع را در پژوهش های قبلی نیز نشان داده ایم، اما زلزله اخیر از نوع زلزله هایی نیست که آتشفشانی و مقدمه انفجار قله دماوند باشد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (134 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (83 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (83 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (78 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (78 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (65 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (47 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (44 نظر) پزشکیان: اکثر یارانه‌ها به کسانی می‌رسد که احتیاجی به آن ندارند (37 نظر) فریبا نادری خطاب به صدف طاهریان: اگر نخواهند به تو پیشنهاد بی‌شرمانه بدهند پس باید به کی بدهند؟ والا من روم نمیشه حتما نباید اسم بدکاره روت باشه که+فیلم (36 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (36 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم، میتوانستم همه جای دنیا زندگی کنم اما همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم...+عکس (36 نظر) نعیمه نظام دوست: با رنو افتادیم دنبال آقای عابدزاده سر یه چهارراه پیچیدیم جلوش محل نذاشت رفتم گفتم وایسا من هنرمند مملکتم گفت نه و رفت برگشتم خونه عکساشو جِر و واجِر کردم +ویدئو (35 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (33 نظر) عاشقانه های مازیار لرستانی با مهری خانم: دختر بابا صفورا عضو جدید به خانواده من اضافه شد، آن کس که می خندد هنوز آن خبر مخوف را نشنیده است!+فیلم (32 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
چه موضوعاتی در دستورکار گفتگوهای ایران و اروپا قرار دارد؟
وزیر خارجۀ انگلیس: حکم بازداشت نتانیاهو را خواهم گرفت
گرامی: مریض بودم اما گل زدم!
برنامه «ثریا» از کنداکتور شبکه یک حذف شد!
فال ابجد روزانه جمعه 9 آذر 1403
مذاکرات ایران با اروپای منهای آمریکا به نتیجه نمی‌رسد؛ اروپا توان رفع تحریم‌های ایران را ندارد
فال انبیاء روزانه جمعه 9 آذر 1403
ترامپ وزیر هوش مصنوعی معرفی می‌کند
فال حافظ با تفسیر امروز جمعه 9 آذر 1403 + فیلم
چگونه کودکمان را به خوردن غذا تشویق کنیم؟ / 10 ایده انگیزشی برای ترغیب کودک به غذا خوردن
حکایت های خواندنی/ حکایت شیر و خرگوش باهوش( از داستان‌ های کلیله و دمنه)
وقتی کودکان دیگر فرزندمان را اذیت می‌کنند باید چه کار کنیم؟ / 4 راهکار در مواجهه با کودک آزار دیده
جریمه 43000 دلاری برای اپل
پای قتل و جنایت به مدارس هم رسید/ قتل در مدرسه راهنمایی پسرانه شهید باهنر بومهن
فایننشال تایمز: بایدن 680 میلیون دلار سلاح به اسرائیل می‌دهد
منتخب روز   
سرشناسترین دختر شاه قاجار در روز عروسی با لباس و تاج مدرن و بسیار شیک/ باورتون میشه 150 سال پیش واسه عروسی ساقدوش داشتن اونم با لباس‌های مخصوص؟ احسان علیخانی خطاب به جومونگ: به سوسانو حسادت نکن! من اصلا این سریال را ندیدم/ ایرانی ها جرعت ندارند مثل جومونگ دوتا زن بگیرند+فیلم (ویدئو) با خنده‌دارترین سکانس «در حاشیه»، امروزت رو شاد کن😁/ جواد رضویان: بالقوه شی شی هست؟/ سیامک انصاری: مال چراغ قوه هستش آتش سوزی یک انبار در محله خاوران مهار شد + ویدئو مفاخر ورزشی ایران/ حسین رضازاده از تولد و ورزش تا سیاست و رد پیشنهاد تغییر تابعیت گشت و گذاری در تنها کوچه‌ی دو طبقه‌ی جهان در کاشان/ خاص‌ترین کوچه‌ای که نظیرش در هیچ جای جهان وجود ندارد تهران گردی / معرفی 21 مرکز تفریحی و مهیج تهران پایتخت سلامی: آتش‌بس، شکستی خفت‌بار برای رژیم صهیونی است دعا و نیایش؛ بخش 1/ اجابت خواسته‌ها با دعای اسم اعظم امام علی (ع) که از حضرت خضر آموخت عربستان: امیدواریم توافق به حفظ حاکمیت و امنیت لبنان بیانجامد عجیب‌ترین ترفند ایرانیان برای شکست سپاه قدرتمند مصر فقط با لشکری از گربه‌ها پرونده دالان زنگزور با رزمایش مشترک ایران و آذربایجان بسته شد؟