دوران بارداری یکی از حساس ترین دوران ها برای زنان به شمار می آید. حتما شنیده اید که عده ای گل گاو زبان در دوران بارداری را برای مصرف توصیه می کنند، چون یک نوشیدنی گیاهی به شمار می آید. در این مقاله ما به بررسی این ادعا می پردازیم و تاثیر این نوشیدنی را در دوران بارداری بررسی می کنیم.
گیاه گل گاو زبان
گل گاو زبان گیاهی یک ساله و علفی از تیره گاو زبانیان است که به طور میانگین تا ارتفاع ۰.۶ متر رشد می کند و ساقه آن خار های ریزی دارد.برگ های گل گاو زبان مخملی هستند و از تارهای خشن پوشیده شده استو. به همین خاطر هنگام گرفتن برگ های این گیاه در دست یک نوع گزیدگی ملایم حس می شود.گل های گیاه گل گاو زبان لاجوردی رنگ و شبیه به گل انار هستند. تخم این گیاه اگر در آب خیس بخورد لعاب می اندازد و دایره ای شکل است.گیاه گل گاو زبان طبیعت گرمی دارد و غنی از آنتی اکسیدان ها، فلاونوئید، آنتو سیانین، اسید گاما لینولئیک، کولین، ویتامین های B، ویتامین C، منیزیم، کلسیم، آهن و پتاسیم است.
خواص گل گاو زبان
خواص گل گاو زبان بی شمار است که در ادامه به معرفی تعدادی از این فواید می پردازیم.
- گل گاو زبان تصفیه کننده خون است.
- آرامش دهنده اعصاب است.
- ادرار آور است.
- سرماخوردگی را درمان می کند.
- گل گاو زبان از بروز سرطان جلوگیری می کند.
- از گل گاو زبان برای تنظیم اختلالات ادراری و تعریق می توان استفاده کرد.
- سرماخوردگی را درمان می کند.
- گل گاو زبان از بروز سرطان جلوگیری می کند.
- در درمان برونشیت می تواند مؤثر باشد.
- از گل گاو زبان برای تنظیم اختلالات ادراری و تعریق می توان استفاده کرد.
- باعث تقویت کلیه ها می شود و نیز در درمان ورم و التهاب کلیه مؤثر است.
مصرف گل گاو زبان در بارداری
با همه فواید و خواص این گیاه باز هم لازم است زنان باردار از مصرف گل گاو زبان در دوران حاملگی خودداری نمایند. زیرا آلاکوئید موجود در آن، موجب آسیب و یا سقط جنین می شود. همچنین مادران شیرده نیز تا جایی که امکان دارد از این گیاه استفاده نکنند، زیرا این ماده شیمیایی خطرناک می تواند از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شود. پس گل گاو زبان نیز از جمله خوراکی ها و غذاهای ممنوعه در بارداری محسوب می گردد.مصرف روغن گل گاو زبان در دوران حاملگی احتمال دارد باعث افزایش و طولانی تر شدن مدت زمان خونریزی شود، به همین خاطر در موقع استفاده از آن، باید جانب احتیاط را رعایت کرد.
برخلاف تصور برخی از افراد، داروهای گیاهی نیز به مانند دارو های شیمیایی می تواند عوارض و ضرر های جبران ناپذیری بر جای گذارد. از این رو خانم های باردار، باید از مصرف خودسرانه هر گونه جوشانده و یا دم کرده گیاهی، در دوران بارداری اکیدا خودداری نمایند. به این نکته توجه داشته باشید که هر داروی گیاهی اعم از طبیعی و غیر طبیعی در کنار فوایدی که می تواند داشته باشد، ضررهایی نیز دارد، بنابراین قبل از مصرف هر نوع داروی گیاهی لازم است حتما، با پزشک خود مشورت نمایید.
دمنوش گل گاو زبان
سرفه های فصل سرما معمولا ادامه دار می شوند و تقربا با هیچ شربت و دارویی قابل درمان نمی باشند. در این مواقع مصرف دمنوش گل گاو زبان می تواند تا حد زیادی به درمان سرفه کمک نماید.بنابراین یک دمنوش عالی برای درمان سرماخوردگی دم کرده این گیاه قوی و موثر با کمی لیمو عمانی می باشد و با مشاهده نشانه های ابتلا بهخ سرماخوردگی می توانید این دمنوش را مصرف نمایید. البته نباید ترش باشد.علاوه بر تسکین سرفه های مزمن این گیاه به درمان آسم های خفیف و وقفه های تنفسی و سرفه های خشک نیز کمک می کند. جهت روند بهبود سرفه های خشک می توانید روزانه ۲ الی ۳ مرتبه دم کرده ترکیب گیاهان گل گاو زبان، شقایق، بابونه و سنبل الطیب را مصرف کنید.نحوه صحیح گل گاو زیبا به این صورت است که داخل نیم لیتر آب جوش، ۲ الی ۵ مثقال از این گیاه را بریزید و آن را بر روی بخار کتری یا حرارت غیر مستقیم بگذارید.
مضرات مصرف گل گاو زبان در بارداری
این گیاه در کنار فواید زیادی که دارد، حاوی ترکیبات خطرناکی همچون آلکالوئیدهای پیرولیزیدینی نیز می باشد که مصرف بالا و بیش از حد آن و همچنین طول درمان طولانی با این گیاه سبب آسیب به کبد و حتی ابتلا به سرطان کبد می گردد.همانطور که در بالا اشاره شد خانم های باردار به دلیل وجود همین ماده شیمیایی حد الامکان مصرف این گیاه را در این دوران و دوران شیردهی متوقف نمایند چرا که در صورت مصرف، احتمال ناقص بودن جنین به هنگام تولد و یا افزایش خونریزی در این دوران و یا آسیب به نوزاد وجود دارد.افرادی که به تازگی عمل جراحی انجام داده اند نباید گل گاو زبان مصرف نمایند و تنها با گذشت حداقل ۲ هفته پس از عمل جراحی می توانند از جوشانده این گیاه یا دم کردن آن میل کنند. گل گاو زبان خطر افزایش خونریزی در این افراد را بالا می برد و علاوه بر آن سبب رقیق شدن خون می گردد.
نتیجه گیری
تا حد ممکن به شما توصیه می کنیم که در ماه های اول بارداری از این ماده استفاده نکنید. علوم تجربی نیز مانند طب سنتی اعتقاد دارد که این گیاه می تواند برای زنان باردار عوارض خطرناکی داشته باشد.برخی متخصصان توصیه می کنند که گل گاو زبان در دوران بارداری در روزهای پایانی و نزدیک زایمان مصرف شود، چراکه به فرایند زایمان کمک می کند و آن را تسریع می کند. اما تاکید می کنیم که این ماده را سرخود مصرف نکنید و حتما تحت نظر پزشک باشید.